Hodočašće animatora DPMI-a splitske provincije

Hodočašće animatora DPMI-a splitske provincije

Četvrtak, 23. 11. 2017.

Nakon više vremenskog dogovora o hodočašću svih Animatora DPMI-a , iz splitske provincije krenuli su Animatori i suradnici na trodnevno hodočašće. Dana 10. studenog 2017. s puno vjere, nade i poštovanja krenuli smo u rano jutro predvođeni našom pročelnicom s. Dolores Brkić. Uz nju bile su još s. Zorka Radan i s. Monika Križan.


U ovoj Stadlerovoj godini bila nam je posebna nakana poći u Slavonski Brod, zatim s posebnim pijetetom posjetiti Vukovar, zatim Osijek, Đakovo i Vinkovce gdje smo bili smješteni kod predivnih sestara Služavki Malog Isusa. Sve je to detaljno posložila i vodila naša voditeljica s. Dolores. Za vrijeme puta pročelnica je nenametljivo i dobro raspoređeno animirala molitvu za razne nakane sa animatoricom Ljubicom Caktaš. Pročelnica nam je održala jednu, rekla bih značajnu životnu katehezu o Znaku križa i Imenu Božjem. Bilo je vremena za opušteni razgovor, molitvu, meditaciju, pjesmu… U svakom gradu slavili smo sv. Misu te pogledali značajno za vjeru i kulturu, katedrale u Osijeku i Đakovu. Imali smo mogućnost biti zadivljeni vrtićima kod sestara sv. Križa u Đakovu i nama dragih Služavki u Vinkovcima. Kazali smo to ponavljajući više puta: „ To mogu tako kreativno i stručno samo č. sestre ! "

Vukovar smo posjetili 11. studenog upravo prvi dan tjedna o Vukovaru. Vukovar je prošao Kalvariju, ali to ga nije slomilo. Grad stoji…! Obišli smo posebnim pijetetom sav Memorijalni Vukovar… Kod Vukovarskog nokturna vodič nam je kazao ovu značajnu misao; „ priča je to o ljubavi i hrabrosti, snazi i bolu, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života."

U nedjelju 12. studenog stigli smo u Stadlerov rodni grad Sl. Brod. Posebnim žarom smo molili u crkvi Gospe od brze pomoći gdje je mali Josip Stadler bio kršten i gdje ga je uzela kao siroče nova obitelj. Sudjelovali smo na svečanoj sv. Misi gdje sam imala čast zajedno sa svojim suprugom  čitati Misna čitanja. Zadivljeni smo bili mnoštvom vjernika, djece i mladih koji su bili na ovom Euharistijskom slavlju te lijepo animiranom sv. Misom od sestara Uršulinki. Kako je lijepo gdje god djeluju sestre! One su kao naš svjetionik i na jedan način znak Božje prisutnosti .

Poslije sv. Mise pošli smo do rodne kuće sluge Božjeg Josipa Stadlera te gradskog trga gdje je statua Josipa Stadlera koji grli štiteći siromašnu i napuštenu djecu. Tu smo molili za Njegovo proglašenje blaženim, za zvanja sestara i sve PMI-a. Jednom kratkom šetnjom kroz grad htjeli smo proći Stadlerovim  stopama djetinjstava te smo obogaćeni mnogim blagodatima nastavili put do Splita.

Zrinka Ančić –PMI-a, animatorica      

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve