Hodočašće Bogu posvećenih osoba iz Cetinskog kraja Gospi Sinjskoj

Hodočašće Bogu posvećenih osoba iz Cetinskog kraja Gospi Sinjskoj

Petak, 4. 8. 2017.

Na blagdan Gospe od Anđela 2. kolovoza 2017. godine na hodočašću redovnika i svećenika u svetištu čudotvorne Gospe Sinjske, okupilo oko 200 osoba iz različitih redova a rođenih u ovim krajevima oko Sinja i slavnog cetinskog kraja. Sinjski župnik fra Perica Maslač predvodio je pokorničko bogoslužje  a provincijal fra Joško Kodžoman svečano euharistijsko slavlje koje je pjevanjem uzveličao zbor sestara. Procesijom  smo ušli u svetište kroz vrata milosrđa hodeći ulicom grada oko crkve što je lijepo svjedočanstvo za građane ali i dio turista koji su nas promatrali. 


Sudjelovale su naše sestre i kandidatkinja  rođene u ovom pitomom kraju. Poticajno je naglasio  provincijal u svojoj riječi, „ mi smo sigurno izmoljeni od svojih roditelja ovdje pod okriljem Majke, naše Gospe Sinjske“. Uz nas Služavke nazočili su i predstavnici naših vanjskih suradnika Društva PMI-a. U svojoj propovijedi provincijal je posebno istaknuo kako se jasni znak očituje tamo gdje Bog prebiva. Govorio je o Mojsiju te se preko njega očituje dajući mu ploče saveza a preko Marije Bog se očituje u svome Sinu. Govoreći o slici i Božjem prebivanju naglasio je kako kroz razgovor s ljudima možemo uočiti gdje netko prebiva; može biti iskrena pobožnost, proračunatost, zavjera , zloća…dobrota…

Bog poziva svakog čovjeka na ostvarenje kraljevstva Božjeg. Marija je bila ponizna službenica i poslušna Riječi te i nas poziva slušati Riječ Božju i živjeti je kroz naše služenje.

Na završetku Euharistijskog slavlja  gvardijan fra Peter Klapež zahvalio je svima na sudjelovanju, nadasve Gospi i Bogu za ovaj milosni dan. Naglasio je kako ovo naše hodočašće već postaje tradicionalno. Ovu godinu je znakovito jer je na Gospin blagdan kad se u svim franjevačkim Crkvama dobiva i potpuni oprost.

S dubokom vjerom i ljubavlju prema Majci Božjoj na koncu smo zajednički izmolili posvetnu molitvu Gospi i otpjevali pjesmu našoj Gospi Sinjskoj.

Sve je u stilu zajedništva pa je uslijedila neizostavna zajednička fotka pred Gospinim oltarom ( koliko je moglo stati u kadar). Franjevci ovog značajnog samostana pripremili su za svih  zajednički ručak gdje smo nastavili  radosno druženje…

 Bogu smo zahvalili da jesmo i da nas ima te nas Gospa poziva to svjedočiti svima i moliti da naše zajednice osvježi i mladima.

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve