Hodočašće brođana u Sarajevo

Hodočašće brođana u Sarajevo

Subota, 23. 5. 2009.

SARAJEVO: Tristotine vjernika župe Gospe brze pomoći i Duha Svetoga iz Slavonskog Broda, i nekoliko vjernika iz ostalih brodskih župa sa šest je autobus hodočastilo u Sarajevo. Uz glavnog organizatora župnika župe Gospe brze pomoći Ivana Lenića, nekoliko svećenika, časnih sestara i bogoslova, bili su predstavnici gradske vlasti, pedeset učenika, roditelja i učitelja OŠ "Hugo Badalić" koji su prošle godine bili domaćini djece iz Stadlerova doma "Egipat", zatim djeca iz brodskog Doma za djecu te pedeset mladih članova Folklornog ansambla Broda (FAB).


Kako je jedna od nakana hodočašća bila daljnje upoznavanje i promicanje štovanja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i Utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, rodom Brođanina, po dolasku u Sarajevo hodočasnici su na njegovom grobu položili cvijeće, zapalili svijeće te izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Potom im je o povijesti katedrale i životu i djelu nadbiskupa Stadlera, kao i sadašnjem životu katolika u Sarajevo govorio mons. dr. Mato Zovkić, kanonik Stolnog vrhbosanskog kaptola iz Sarajeva. Naglasio je, da je prije rata 1992. u osam sarajevskih župa živjelo 35.000 katolika dok ih je sada tek 12.000. „Ovakvo hodočašće koje je dokaz našeg ljudskog, narodnog i crkvenog zajedništva, mi ovdje u katedrali ne pamtimo», kazao je mons. Zovkić predvodeći u zajedništvu s brodskim svećenicima svečanu euharistiju. Prenoseći pozdrave kardinala Vinka Puljića koji zbog pastoralnih obveza nije bio prisutan, zahvalio im je na svim darovima. Kako je nadbiskup Stadler na hrvatski jezik preveo sva četiri evanđelja i Djela apostolska, za tu su prigoda čitana misna čitanja iz tih dviju njegovih knjiga koja se čuvaju u katedrali. Slavlje su pjesmom animirali mješoviti zbor župe Gospe brze pomoći i mladi članovi FAB-a.

Dirljiv je bio poslije mise susret u Stadlerovu dječjem domu „Egipat“. Trenutno ima 12 sestara, a na brizi imaju 26-ro djece koji stalno borave u domu, a vode i dječji vrtić. U lijepo uređenom dvorištu Doma, uz objed koji su sestre pripremile za sve hodočasnike, u ugodnom i veselom druženju uz slavonske pjesme mladih FAB-a, zaigralo se i zapjevalo.

Za te ratom napaćene krajeve BiH svaki posjet je dragocjen, a koliko im je značio posjet tako velikog broja hodočasnika, bilo je vidljivo po gostoljubivosti domaćina. Sarajevski  bogoslovi koji su ih po dolasku ispred katedrale dočekali, bili su cijelo vrijeme s njima, te su popodne razgledavali znamenitosti grada. Na kraju su posjetili Bogosloviju gdje ih je primio duhovnik bogoslova Josip Lebo.

Posebno obradovan bio je Anto Ćosić, župnik i upravitelj svetišta Gospe Kondžilske u Komušini, u kojem su hodočasnici po povratku u predvečerje izmolili svibanjsku pobožnost. Govoreći o povijesti tog svetišta, župnik Ćosić je rekao kako je ono središnje svetište Vrhbosanske nadbiskupije u kojem se održavaju susreti mladih, a središnje je slavlje na Veliku Gospu. Hodočasnici su se pomolili i svoje darove za župu ostavili ispred slike čudotvorne Gospe Kondžilske, a za koju se ni ne zna od kada potječe. Uz razne molitvene nakane putem se molilo najviše za obitelji našeg grada i domovine.

Unatoč umoru jer smo u Slavonski Brod stigli u kasnim večernjim satima, dobro organiziranim hodočašćem bili su oduševljeni svi, od onih najmlađih do starijih, a većina ih je kazala kako su onim što su toga dana čuli bolje upoznali osobu i djelo našeg sugrađanina nadbiskupa Stadlera, o kojemu do sada nisu baš puno razmišljali i znali.
Branka Lukačević

  Vijesti - Sve