Hodočašće redovnica splitsko-makarske nadbiskupije

Hodočašće redovnica splitsko-makarske nadbiskupije

Utorak, 14. 10. 2014.

Delegat za redovnice fra Petar Lubina organizirao je hodočašće redovnica, koje je omogućio msgr Marin Barišić, naš nadbiskup. Glavno odredište bilo je svetište  Gospe od Karavaja. Na Dan neovisnosti i dan našeg oca utemeljitelja sl. božjega Josipa Stadlera, 8. listopada, ispred crkve Gospe od zdravlja okupilo se oko stotinjak redovnica različitih družbi. Krenuli smo  vozeći se u dva autobusa. Uz pomoć i pratnju naše drage Majke, pratio nas je sunčan dan.


Putovanje smo započele molitvom časoslova.  Fra Petar nas je upoznao  s nastankom marijanskih svetišta. Prvo marijansko svetište koje smo posjetili bilo je u Vrpolju kraj Šibenika. Crkva je posvećena Uznesenju Bl. Dj. Marije, posebna svetkovina je na blagdan Velike Gospe. Tada brojni hodočasnici svojim dolaskom i pobožnošću svjedoče vjeru, pouzdanje  i ljubav prema nebeskoj Majci.  Po dolasku u Tisno, posjetili smo župnika don Lazara Čibarića, koji nam je uputio riječi dobrodošlice. Prema svetištu Gospe od Karavaja, koja se nalazi na  brežuljku, krenuli smo moleći  i razmatrajući križni put, idući od postaje do postaje. Svetu misu predvodio je fra Petar, koji nam je u homiliji pokušao približiti važnost zagovornika u našim životima, kao i ispravan način kojim im se utječemo u raznim životnim potrebama. Lijepo je moliti nekog sveca za pomoć, no nije dovoljna samo molitva, nego svojim životom  i djelima trebamo se truditi slijediti njihove primjere. Svatko od nas na svoj način pozvan je na svetost. Iz dana u dan trebamo svojim životom i djelima slijediti njihove primjere, jasno na jedinstven način na koji smo pozvani na svetost. Bogu otvaramo svoje srce kako bi mogao djelovati u nama, a preko nas i na ostalu našu braću i sestre. U poniznom i predanom srcu, ustrajnom u molitvi, Bog čini čudesne stvari, baš kao što se dogodilo i u životu pobožne žene Ivanice. Njoj se u Italiji 1432. godine u mjestu Caravaggio ukazala Majka Božja, kojoj se neprestano utjecala. Od tada se štuje i časti Gospa od Karavaja.                                                  Nakon sv. Mise odmorile smo se i okrijepile. U prirodi kraj crkve,  neki od župljana ljubazno  su nas ugostili, nudeći nam kavu i kolače. Hodočašće smo nastavili  posjetom mjestu Murter i crkvi sv. Mihovila. Dočekao  nas je župnik don Ivan Katić. Upoznao nas je sa tom župom. Zahvalio je sestrama na trudu kojim najčešće neprimjetno i u skrovitosti pridonose Crkvi. Tu smo izmolili molitvu srednjeg časa i krenuli prema crkvi u  malom svetištu Gospe od Gradine, koja se nalazi na zajedničkom groblju Betine i Murtera. Nedaleko od Betine posjetili smo prekrasnu baroknu crkvu sv. Franje Asiškog. G. Župnik srdačno nas je dočekao i zajedno s jednim župljaninom pričao o tome kako diše njihova župa. Prepune dojmova, u ugodnom druženju i veseloj atmosferi, krenuli smo natrag prema Splitu.

Na povratku zaustavili smo se u Primoštenu i posjetiti crkvu sv. Jurja u kojoj se štuje i časti Gospa Loretska. To je za mene bilo jedno lijepo i ugodno iznenađenje, jer sam se  u toj crkvi krstila, primila prvu svetu pričest i krizmu, a taj neplanirani posjet doživjela sam i primila kao dar moje nebeske Majke, koja me uvijek iznova uspije iznenaditi. Omogućila mi je da u prvoj, kanonskoj godini novicijata dođem u svoje rodno mjesto, u svoju župu, vidim svoju zemaljsku majku i neke drage prijatelje. Neka joj je hvala i slava za sve milosti koje dobivamo po njenom majčinskom zagovoru. Zahvalnost nebeskoj Majci za ovu današnju i ostale dobivene milosti iskazale smo pjesmom i molitvom krunice.                          

                                                                                                s. Karmen Bolanča, novakinja

  Vijesti - Sve