Hodočašće vjernika iz Slavonskog Broda na grob sluge Božjega Josipa Stadlera

Hodočašće vjernika iz Slavonskog Broda na grob sluge Božjega Josipa Stadlera

Subota, 2. 10. 2010.

SARAJEVO: Petstotinjak vjernika iz svih slavonskobrodskih župa zajedno sa šest svećenika i pet redovnica te učenika, njihovih roditelja i djelatnika OŠ Hugo Badalić, štićenika i odgojitelja Doma za djecu i mlade i članova Folklornog ansambla Brod hodočastili su u subotu, 2. listopada u Sarajevo. Po dolasku položili su svijeće i cvijeće i pomolili se na grobu sluge Božjeg Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa.


Nakon pozdravnih riječi domaćina preč. Ante Meštrovića, rektora katedrale i dr. Pave Jurišića, postulatora kauze za Stadlerovo proglašenje blaženim i dekana sarajevskog KBF-a koji su se kratko osvrnuli na povijest katedrale koju je sagradio i posvetio 1889. nadbiskup Stadler euharistijsko je slavlje uz desetak svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Govoreći o nadbiskupu Stadleru, kardinal je istaknuo da je u njegovim djelima vidljiva Božja veličina i slava, te da mu je on uzor i poticaj da ne zastane i posustane u svojoj službi. Vidljivo dirnut tolikim brojem hodočasnika iz Stadlerova rodnog grada pohvalio je njihovo hodočašće koje, kako je rekao, obnavlja povezanost sa Bosnom te nadahnjuje na Stadlerovoj vjeri kojom je on hrabro stupio u Bosu i obnavljao Crkvu te ostavio divan primjer i nama da se ne samo nadahnjujemo nad njegovim životom i djelom nego i molimo da ga što prije ugledamo na čast oltara uzdignutog.

Nakon mise hodočasnici su posjetili i novčanim prilogom darovali Dom za nezbrinutu djecu, Egipat koji je osnovao nadbiskup Stadler, a danas je u njemu 20-ak štićenika o kojima se brinu Služavke Malog Isusa. Prigodnu riječ u ime Slavonskobrodskog dekanata uputio je Ivan Lenić, župnik župe Gospe brze pomoći koji je i ove godine bio inicijator i glavni organizator hodočašća.

Na povratku iz Sarajeva u večernjim satima hodočasnici su pohodili župu Čardak. Na sestrinskom groblju Dolorosa pomolili su se na grobovima triju nedavno poginulih redovnica Služavki Malog Isusa. Potom ih je u čardačkoj crkvi Gospe žalosne domaći župnik Boris Salapić upoznao s poviješću te župe koja se nakon velikih razaranju u Domovinskom ratu, polako diže iz pepela. (ika)

  Vijesti - Sve