Humanitarna  izložba za misije na Pojišanu

Humanitarna izložba za misije na Pojišanu

Četvrtak, 2. 12. 2021.

U organizaciji Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije vanjskih suradnika sestara Služavki maloga Isusa, pod vodstvom pročelnice s. Dolores Brkić otvorena je izložba za misije na Haitiu , Boliviji i Tanzaniji. Ovakva izložba ima svoju tradiciju već preko 20 godina.


Dana 26. studenog 2021. s početkom u 16 i 30 sati u svetištu Gospe od Pojišana  pročelnica s. Dolores prigodnim riječima uvela je nazočne prijatelje misija u molitveni dio i zahvalila svima na sudjelovanju svojim stvaralačkim  donacijama. Molila se Gospina krunica a zatim je slavljena sv. Misa za sve misionare diljem svijeta. Sv. Misu slavio je gvardijan kapucina sa Pojišana fra Žarko Lučić i naglasio kako smo svi pozvani biti misionari na svoj način u Crkvi te istaknuo važnost onih misionara, koji su na prvoj crti rada za Božje Kraljevstvo i potrebna im je naša duhovna i materijalna potpora. Zahvalio je svima iz Društva PMI-a zajedno sa sestrama  te   s. Dolores na nesebičnom zalaganju. Pod misom svi su pjevali a na orguljama bila je s. Eudoksija Franić, čitanje je čitala gđa Zrinka Ančić a molitvu vjernika gđa Ljubica Caktaš. Nazočne su bile i nekoliko sestra sa svojim PMI-a, provincijske savjetnice s. Marcela i s. Brigita, uz pozdrave provincijalke s. Terezije Pervan koja je bila na službenoj vizitaciji.

Pročelnica je istaknula velikodušna srca članova Društva PMI-a koji su i u ovim nesklonim vremenima našli način kako pomoći potrebnim u misijama koji su pogođeni različitim nevoljama uz već svagdanje siromaštvo. Idući ususret Božićnom Otajstvu po uzoru na svog Utemeljitelja  slugu Božjeg Josipa Stadlera i Evanđeoskim Isusovim primjerom, sudjelovali su darom svog srca za ovu izložbu č. sestre i PMI-a : Livno, Metković, Opuzen, Vrgorac, Pučišće, Sutivan, Šestanovac , Katuni – Kreševo, Jesenice, Omiš, Cista Velika - podupratelji, Dugopolje, sv. Križ – Split, PMI-a i podupiratelji Svetišta Gospe od Pojišana – Split, PMI-a Solin, sestre samostana Malog Isusa na Bačvicama, oo. kapucini iz Dubrovnika i Splita, provincijska uprava SMI Split i još nekoliko osobnih donatora...Ljubav uvijek pronađe put !

Izložba je bila nadalje u tijeku  27.  i 28. studenog i otvorena cijeli dan od 8 do 20 i 30 sati. Oba dana, kao i predhodni na otvorenju, pročelnica i članovi Društva PMI-a sa Pojišana, svo vrijeme bili su na usluzi posjetiteljima i prijateljima misija koji su pokazali i otvorili svoja srca za potrebne u misijama. U subotu 27. studenog izložbu je posjetila mala djevojčica  Zita sa svojom bakom. Dok je razigrano i veselo ulazila sa s. Dolores u izložbeni prostor na hodniku vidjela je  fotografije iz misija kako djeca traže hranu. Zita je zastala, promijenila izgled lica i vrlo tužno kazala: „Ja sam ovako bila u Africi puno gladna. Misionar se puno trudio da dobijemo bar nešto za jesti.“ Zita je učenica prvog razreda osnovne škole u Splitu. Mama ju je usvojila kad je imala 4 godine a imala je samo 11 kg. Na poticaj, da uzme na izložbi sebi što želi,  kazala je:“ Ne, vi mi dajte samo jednog anđela, neka bude i za druge.“ Sve nam je s tim kazala i potaknula na još više zalaganje za potrebne i kako ne biti sebičan i biti zahvalan. Izložbu je također posjetio i donirao  krčki biskup mons, Ivica Petanjak koji je na prvu nedjelju Došašća slavio i sv. Misu u svetištu na Pojišanu, gdje je i sam djelovao kao svećenik franjevac – kapucin.

Na kraju trećeg dana svi organizatori  bili su zahvalni Bogu uspjehom izložbe i velikodušnim donatorima koji su uložili vrijeme i darovali svoje kreacije i plodove zemlje za potrebne kao i svima koji su kupili s nakanom da pomognu misijama i siromašnoj djeci. Jedan mali dio dječjih prigodnih ukrasa darovali smo i razveselili djecu u domu Maestral. Ravnateljica doma Jelena Burazin također je podržala ovu misijsku akciju.

Neka Bog blagoslovi sve prijatelje Misija a naše misionare osnaži snagom svog Duha.

 Vesna Mamić – PMI, Split    

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve