Humanitarna izložba za misije

Humanitarna izložba za misije

Ponedjeljak, 1. 12. 2014.

Prijatelji Malog Isusa zajedno sa sestrama Služavkama Malog Isusa splitske Provincije organizirali su trodnevno humanitarnu izložbu za misije pod geslom ''Imaj srce''. Prilog je namijenjen  za dječje sirotište ''Alojzije Stepinac'' na Haitiju gdje djeluju dvije sestre misionarke Služavke Malog Isusa sarajevske Provincije i potrebe siromaha u Tanzaniji gdje već  40 godina djeluje misionar don Ante Batarelo. 


Izložba je otvorena idući ususret Božićnom otajstvu i otvorenju Godine Posvećenog života 28. studenog 2014. u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu. Pripremom i realizacijom programa i izložbe koordinirala je s. Dolores Brkić, pročelnica za Društvo PMI-a. Postavljanje izložbe odvijalo se 27. studenog uz pomoć članova podupiratelja PMI-a iz župe Gospe od Pojišana – Split i Druge Gimnazije zajedno sa s. Dolores Brkić i s. Marcelom Žolo u ime Provincije. Otvorenju izložbe prethodio je misijski program u svetištu Gospe od Zdravlja. Pročelnica je nadahnutim riječima uvela u cilj i smisao ovog plemenitog djela. Mladi PMI-a iz Solina izveli su glazbeno-scenski recital o misijama, a mladi PMI-a iz Dugopolja pjevanjem su animirali program i Euharistijsko slavlje na zavidnoj razini. Molila se misijska krunica za sve kontinente, a desetice, misna čitanja i molitve vjernika su predmolile kandidatkinje sestara i animatorice PMI-a. Misno slavlje predslavio je gvardijan samostana fra Jakov Begonja. Franjevci svetišta Gospe od Zdravlja bili su nam na svestranoj pomoći – uz gvardijana i župnika fra Antu Udovičića, pomogli su nam fra Branko Periša i sestre franjevke. Na uvodu u misno slavlje zahvalnim i poticajnim riječima svim nazočnima u crkvi obratila se provincijalka s. Anemarie Radan. Nazočni su bili predstavnici svih župa gdje djeluju PMI-a i više sestara Služavki, posebno iz Splita, te vjernici grada. Solistica Ivona Bosančić iz Dugopolja pjevala je psalam te darom Božjim uljepšala Euharistijsko slavlje. Sve je bilo u duhu služenja Malom Isusu koji traži pomoć, rad i molitva za misije i misionare, suodgovornost na sveopćem planu Crkve, što je i kroz propovijed naglasio fra Jakov. Duhovnost sestara Služavki Malog Isusa i franjevaca je vrlo bliska po ljubavi prema Malom Isusu. Ova humanitarna izložba upravo je najljepši uvod u Novu liturgijsku godinu i Godinu Posvećenog života kao i konkretno svjedočanstvo. Potaknuti  smo dubokim ciljem ovog projekta i nesebičnim zalaganjem pročelnice koja je dnevno, 12 i više sati, bila neprekidno prisutna, dok su se ostali volonteri izmijenjivali. Svojim misionarskim duhom ovu akciju ''obojile“ su  s. Krucifixa i s. Zorka. Zahvalni smo  sestrama Služavkama Malog Isusa, na čelu sa s. Anemarie Radan, koje su doprinijele svojom nesebičnošću i PMI-a iz: Sutivana, Pučišća, Livna, Brela, Šestanovca, Ciste Velike, Metkovića – sv. Nikola i sv. Ilija, Vrgoraca, Dugopolja, Trilja, Solina, Gospe od Pojišana – Split, Mejaši – Split i Druge Gimnazije te obitelji Balta i Stipanović kao i svima  koji su podržali ovu akciju.

Mali Isus po zagovoru sluge Božjeg Josipa Stadlera neka blagoslovi sve koji su na bilo koji način htjeli pomoći Isusu u potrebitima.

Marija Omrčen

  Vijesti - Sve