Humanitarni koncert, prodajna izložba i promocija 3 CD-a Quinteta SMI

Humanitarni koncert, prodajna izložba i promocija 3 CD-a Quinteta SMI

Srijeda, 23. 11. 2011.

SARAJEVO: U organizaciji Stadlerova dječjeg doma "Egipat" (SDDE) i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu je 21. studenog 2011. godine održan humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu u SDDE, pod geslom "U nama živi Bog“. Koncert je održan u franjevačkom međunarodnom studentskom centru, a voditelj koncertnog programa bio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništa u Travniku.


U uvodnom djelu riječ pozdrava i dobrodošlice uputila je vrhovna glavarica Družbe s. Maria-Ana Kustura koja je između ostaloga kazala: „Vjerujem kako nas je sve skupa okupila Božja ljubav koja nas sve grije i oplemenjuje. Dovela nas je iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi iskazali našu veliku i posebnu ljubav dragoj djeci. Prava ljubav je upravo ona koja se daruje drugima a posebno ovim malenima.“ Izrazila je dobrodošlicu Fojničkim tamburašima predvođenim od fra Mirka Majdandžića, kao i KUD-u  „Ivan Goran Kovačić“ iz Beravaca kod Slavonskog Broda.

Časna Majka je nadalje predstavila pet sestara zagrebačke provincije koje su ovom prigodom predstavile svoj treći nosač zvuka (CD). „Ljubav prema glazbi zabilježio je prvi nosač zvuka 2001. s nazivom – Za Tebe ću živjeti. Drugi godinu dana kasnije 2002. s nazivom – Tvoj pogled ljubavi. I treći ove 2011. – Svom imenu slavu daj. Dakle 10 godina milozvučja pjesme Služavki Maloga Isusa u čast Djetetu Isusu, čovjeku patniku, i sveopćoj plemenitosti i ljepoti. S. Irena Olujević, inače zamjenica vrhovne glavarice u generalnoj upravi Družbe je solista, s. Tihana je za sve pjesme napisala i stihove i glazbu. S. Petra, s. Viktorija i s. Jasmina, darom Božjim, za koje zasigurno možemo reći da sve ono što su postigle u glazbenom smislu, osim naravno Božjeg dara, je isključivo plod ljubavi dobročinitelja. Oni su prepoznali darove i financijski omogućili snimanje ova tri nosača zvuka. Upravo ljubav Božja je nadahnula dobročinitelje: Mons. Stjepana Biletića, vlč. Dragu Čumurđića, vlč. Vladimira Švendu, vlč. Iliju Janjića i sada već pokojnog vlč. Stipu Šošića, misionare u Švedskoj, da daju financijsku potporu snimanju CD. Taj događaj nas večeras pretvara u divnu veliku obitelj/obitelj velikog srca koje može samo Bog podariti i nadahnuti.“ istaknula je Časna Majka.

Na koncertu su nastupili:

•    Zbor kandidatica i sestara Služavki Maloga Isusa s djecom Stadlerova dječjeg doma "Egipat" iz Sarajeva s pjesmom Bog ima naše srce. Zbor je uvježbavala i bila za klavirom Katarinom Kikić, a na gitari ih je pratila Mateja Skelo.
•    Quintet Služavke Malog Isusa s pjesmama Kad Tvoje ime odzvanja, Tvoje stope i Pod Tvoju sjenu.
•    KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Beravaca izveo je Splet pjesama i kola iz Slavonije.
•    Quintet Služavke Malog Isusa s pjesmama Maleni Isuse, Divan sjaj i Ti me ljubiš.
•    Fojnički tamburaši s pjesmama Zeko i potočić, Shalom i Moja je mama najljepša.
•    Quintet Služavke Malog Isusa s pjesmama Svanuo je divan dan, Moja barka, Ps 115 i Volim te, Domovino!

Pred kraj koncerta nazočnima se obratio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić podržavajući ovu akciju. Progovorio je o istinskoj ljubavi koju djeca dobro prepoznaju, te o potrebi osluškivanja ne samo uhom, već i srcem.

Svoju završnu riječ nazočnima je uputila provincijska glavarica sestra Admirata Lučić koja je kazala: „Na trenutak smo srcem dodirnuli stvarnost života na drugačiji način.“ Pohvalila je voditelja programa vlč. Jakova Kajinića koji „nas je nadahnuto vodio i usmjeravao korake srca kako bi što dublje osjetili ljepotu kršćanskog odnosa prema osobi djeteta u potrebi.“ Zahvalila se nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću u kojemu je kako reče „oličena naša mjesna crkva i briga crkve za najnemoćnije članove.“ Izrazila je radost zbog prisutnosti vrhovne glavarice Družbe s. Maria-Ane Kustura u kojoj prepoznajemo „sve naše sestre i onih prvih pet u Sarajevskoj Mjedenici  gdje su zapisale prve retke o kršćanskoj ljubavi prema nevolji izloženoj djeci. Po njima je na ovim prostorima zaživjelo prvo sistematsko i karitativno zbrinjavanje osoba sa ruba društva. Upravo na današnji dan, (21. 11.1899.) dan Marijinog prikazanja u Hramu, naše prve sestre su se iz Mjedenice ulice preselile na Bjelave gdje i danas živi karizmatska ljubav potaknuta žarom našeg Utemeljitelja.“ Pohvalila je prisutnost i nastup fra Mirka Majdandžića s mladima iz FRAME, te KUD iz Utemeljiteljeve Slavonije koji su dali svoj doprinos ne samo kroz pjesmu, već i darom slavonskih kolačića. Iskrenu zahvalnost uputila je sestrama zagrebačke Provincije – Quintetu SMI na predstavljanju trećeg nosača zvuka (CD-a). Na koncu je naš pogled i zahvalnost usmjerila ka djeci Stadlerovog dječjeg doma Egipat koji su nas povezivali tijekom zajedničkog druženja, te našoj dragoj braći Franjevcima koji su nam i ove godine ustupili prostor za koncert i izložbu.

Teško je prenijeti atmosferu koja je odisala ljubavlju i radošću. Izvođači su dali svoj najbolji doprinos s duhom i srcem, a publika im je uzvratila burnim pljeskom. Posebna radost u dvorani bila je kada je Quintet SMI zapjevao pjesmu Pod Tvoju sjenu. Publika je sasvim spontano pošla pjevati sa sestrama Bosno, ne boj se… i popratila su to pljeskom i ovacijama.

Na koncertu su bile nazočne osobe iz javnog i političkog života, te veliki broj građana Sarajeva, kojih su u potpunosti ispunili dvoranu.

Nakon humanitarnog koncerta uslijedila je prodajna izložba u čijoj su pripremi sudjelovale sve zajednice naše Provincije, kao i Prijatelji Malog Isusa. Na izložbi se moglo kupiti raznih proizvoda vezani za nadolazeće adventske i božićne blagdane, kao i domaći kolačići, ljekovite rakije, čajevi i mnogi drugi domaći proizvodi Parafrazirajući riječi provincijske glavarice možemo sa sigurnošću ustvrditi:sve je odisalo milinom poruke Božje neizmjerne LJUBAVI koja se očitovala u djetetu, Djetetu Isusu. Neka se po ovom i po svakom našem djelu slavi Bog!

  Vijesti - Sve