Izložba međunarodnih božićnih jaslica u Splitu

Izložba međunarodnih božićnih jaslica u Splitu

Nedelja, 15. 12. 2019.

Na blagdan sv. Lucije 13. prosinca 2019. godine u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, svečano je otvorena međunarodna izložba Božićnih jaslica. Organizatori izložbe su katolička udruga Emanuel a pokrovitelji je grad Split . Izložba je postavljena na dvije etaže. Među njima je gosp. Vicko Tadić, naš član Društva Prijatelja Maloga Isusa, aktivni župljanin svetišta Gospe od Pojišana, i s. Dolores Brkić, voditeljica i pročelnica Društva PMI-a. 


Oboje već redovito svake godine sudjeluju svojim  originalnim uradcima. Gospodin Vicko je na vrlo impresivan način i zorno prikazao Betlehem koji dominira odmah na ulazu i svima zastaje dah koliko su originalne i jedinstvene. Netko od nazočnih je kazao: Ako negdje u crkvi grada  vidite lijepe jaslice kao ove , to je djelo gosp. Vice.“  Sestra Dolores minimalističkim ali stiliziranim izričajem znakovito i sa simbolikom izrazila je događaj Kristova rođenja sa temom: „Ja sam KRUH ŽIVI koji je s neba sišao“

U dvorani Vijećnice izložbu je otvorio pročelnik za društvenu djelatnost grada Splita gosp. Mate Omazić. Istaknuo je raznovrsnost izložaka od onih klasičnih do onih sa visokom simbolikom te i onih u slikarskom prikazu. Od srca svima je zaželio mir , radost i blagoslov za Božić. Predsjednik udruge „ Emanuel“ gosp. Gvido Piasevoli naglasio je kako se izložba već tradicionalno otvara u povodu sv. Luce koja se svečano slavi u splitskoj katedrali.  Odabir izlagača vodio je gosp. Mario Braškić, poznati „ jasličar“ koji ima i dugogodišnje iskustvo i nagrade kod izlaganja u Rimu. Ove godine bila je jedna mala zapreka hoće li se izložba održati zbog restauracije zgrade, ali Bog djeluje i u neizvjesnostima , upravo kao i na putu sv. Obitelji za Betlehem.

 Gosp. Braškić je župljanin sv. Križa i podupiratelj društva PMI-a i suradnik sestara Stadlerovki. U svim umjetničkim kao  i s ljubavlju amaterski uradcima očituje se ljubav prema Malom Isusu. Osjeća se kako je još više kod mnogih potrebno svijesti bilo za sudjelovanje bilo za potporu s obzirom na sadržaj i svrhu izložbe.

Na otvorenju od sestara Sl. Maloga Isusa bila je nazočna provincijska glavarica s. Terezija Pervan, s. Dolores Brkić i novakinja Tajana Andrle. Izložbu je moguće pogledati do svetkovine sv. Tri Kralja.

  Vesna Mamić, PMI-a, Split                

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve