“Izvor radosti” – humanitarni koncert i prodajna izložba

“Izvor radosti” – humanitarni koncert i prodajna izložba

Utorak, 27. 11. 2012.

SARAJEVO: Radost se osjećala u Sarajevu u predvečerje 27. studenog 2012. godine kada su ljudi sa svih strana došli na „Izvor radosti“ – k djeci SDD Egipat. Osmu godinu za redom Stadlerov dječji dom Egipat (SDDE) i Hrvatsko kulturno društvo Napredak organiziraju humanitarni koncert i prodajnu izložbu za djecu u SDDE. I ove godine događaj je našao mjesto u lijepoj dvorani i prostoru Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Kovačićima. Sve se odvijalo pod geslom "Izvor radosti". Cijeli koncertni program vodio je gospodin Vanja Gavran.


Na početku koncerta nazočne je pozdravila provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije – sestra M. Admirata Lučić – koja je izrazila radost zbog nazočnosti vrhovne glavarice Družbe – s. M. Radoslave Radek i njezine tajnice – s. M. Ane Marije Kesten. Pozdravila je i sve crkvene predstavnike, kao i predstavnike veleposlanstava i institucija na državnoj, federalnoj i općinskoj razini. Zaželjela je da se svima u dušu prelije radost, jer u nazočnosti djece čovjek ne može ne biti radostan.

I doista se osjetila radost na licu svake osobe, kao i u točkama programa na kojemu su nastupili:

  • Zbor djece iz kuće Egipat
  • Folklorna skupina HKD Napredak Podružnica Busovača, s igrama srednje Bosne
  • Estradni umjetnik Ivan Mikulić, s tri pjesme: Pustite me da je volim, Odlazim od tebe i Daješ mi krila;
  • Violinski duo iz kuće  Egipat: Antonio Slišković i Ana Maličević;
  • Mandolinski sastav iz kuće Egipat
  • Napretkov tamburaški orkestar Lira pod ravnanjem prof. Antona Tvrtkovića, s pjesmama Lepeti je i kolom Lijepa Hercegovka.
  • Bogoslovki zbor Vrhbosanske katoličke bogoslovije Stjepan Hadrović, pod ravnanjem prof. Marka Stanušića, s pjesmom Velik je Gospod Bog.

Tijekom koncerta dvorana braće franjevaca bila je dupkom puna. Oko „Izvora radosti“ okupio se velik broj gostiju iz javnog i političkog života, te medijski djelatnici, svećenici, časne sestre, bogoslovi, Članovi društva Prijatelji Maloga Isusa, djeca i mnogi građani grada Sarajeva. Svi su oni došli s istim ciljem: dati potporu djeci SDDE.

Na prodajnoj izložbi prije i poslije koncerta moglo se naći za svakoga po nešto. Na ponudi su bili razni domaći proizvodi: kolači, ljekovite rakije, čajevi, med, razni ukrasi i još puno toga. Sve je to doneseno iz raznih krajeva drage nam Bosne i Hercegovine, obitelj Barnjak iz Bistrice kod Uskoplja, te osnovna škola Vidovec kod Varaždina (Hrvatska) koji su bili nazočni sa svojim ravnateljem gospodinom Predragom Mašićem i dvjema profesoricama.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli ovoj radosti, kao i onima koji oko sebe šire mir i radost!

 

I MAJČINSKO LICE CRKVE

8. IZVOR RADOSTI

Pozdravna riječ sestre M. Admirate Lučić na Humanitarnom koncertu za SDDE 2012.

 

Dragi prijatelji djece!

Svi mi, u ovoj toploj  dvorani naše braće franjevaca, došli smo počastiti djecu. A kad želimo počastiti njih, odjednom nas ta želja prenese u novi svijet doživljaja  koji se da usporediti  kao da smo na  izvoru radosti.  Moje sestre, Služavke Malog Isusa,  i nazvale su ovaj događaj Izvor  radosti. Istinit je, kažu, jer svakodnevno žive radost koju im darivaju upravo djeca.

Večeras  su zajedno s djecom na taj izvor pozvale i sve vas. Hvala svakome ponaosob što ste svojom dolaskom i nazočnošću obradova  našu djecu. Pozdravljam vas sve od srca! Velika mi je radost kazati:

S nama je časna majka Radoslava Radek, vrhovna glavarica Družbe,  sa svojom tajnicom dragom sestrom Anom Marijom Kesten.

Uzoriti Kardinal Vinko Puljić, pokrovitelj večerašnjeg događaja, u duhu je s nama, a radosna sam pozdraviti  mons. Luku Tunjića, generalnog  vikara. Drago mi je što je sa nama  biskup mons. Tomo Vukšić s pratnjom iz Ministarstva obrane BiH. Osobito drag pozdrav svim našim svećenicima, redovnicima, redovnicama i bogoslovima.

Ovdje je mons. Meštrović  u pratnji  prelata Augusta Heriberta, počasnog kanonika sa dragim darovateljima novog izgleda naše Katedrale. Došli su iz  Aachena.  (Wir freuen uns sehr, Herr Prelat Heribert  das Sie Heuteabend mit uns sind. Herzlichen Dank das Sie uns seit Jahren begleiten.) 

Po osmi put, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, je suorganizator ovog događaja. Srdačan pozdrav, čestitka o 110 obljetnici HKD Napredak, te zahvalnost prof. Franji Topiću i suradnicima.

Osobito dragi gosti su nam došli iz osnovne škole Vidovec kod Varaždina sa svojim ravnateljem gosp. Predragom  Mašićem. Po betlehemskim jaslicama, i molitvama,  posvjedočili su svoju blizinu našoj djeci.

Pozdravljam  vas, uvaženi predstavnici, veleposlanstava i institucija na državnoj, federalnoj i općinskoj razini.

Veoma nas raduje što su s nama i naše komšije iz J.U. Doma Bjelave.

Topla zahvalnost fra Lovri Gavranu, provincijalu i svoj braći franjevcima u ovoj kući. Vi ste nam kao domaćini omogućili da se okupimo pod vašim krovom i vašom dobrotom možemo biti zajedno.

Želimo uistinu da vam se svima, ovdje nazočnima, večeras duše ispune radošću. U ovoj godini vjere tražimo vrelo - izvore radosti. Mi vjerujemo da su to sveti sakramenti. Sakramenti nas vode, odgajaju i spašavaju kroz život.  Sestra Rudolfa  i sestra Ana su ih simbolično uprisutnile postavivši pred naš pogled sedam svjećica. Oni  nas mogu voditi i osvjetljavati nam životni put.

Ako samo malo pažljivije promotrimo i analiziramo koji događaji nam darivaju osjećaj radosti brzo ćemo vidjeti kako je dijete sa svim dječjim osobinama prava radost.

Dok promatramo ili primamo, hranimo ga ili zaodijevamo, ali ga i poučavamo – otkrivat ćemo, otprve i nadalje, svijet radosti. Na tragu ovog iskustva vidimo, kako nam sveta vjera stavlja dijete u stožer Božjeg spasiteljskog pohoda na zemlju.

Možda smo skloni vidjeti Crkvu kao građevinu gdje se okupljamo na molitvu, motriti je u njenom učiteljstvu, pastirima i predstavnicima. Crkva ima i lice majke; to je lice odgojiteljice, tješiteljice, njegovateljice, čuvarice, lice brižne pratiteljice. Takvo lice Crkve je ljubio Utemeljitelj sestara SMI, sluga Božji prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler. Htio je da upravo majčinsko lice Crkve bude prepoznatljivo kada se Crkva prigiba nad djetetom, kada ga njeguje i odgaja, prati,  tješi i liječi.

Sveti uzor u tome je događaj Božića. Tad slavimo  rođenje djeteta Isusa. Rođen je u obličju djeteta „da ga ljubimo a ne da ga se bojimo“ kazat će ne jednom Utemeljitelj Stadler.  Isusovo djetinjstvo može biti svakom roditelju i odgojitelju divna pomoć u brigama odrastanja. Božić nije samo 25 prosinca. Božić je uvijek kada primimo dijete, podragamo ga i dušom zagrlimo. Tad se događa čudesna izmjena uzajamnog darivanja. To iskustvo  ima svojstvo snažnog  širenja, slično miomirisu. Obraduje i onoga tko daruje i onoga tko prima. Jednostavno: stvara ozračje radosti i dobro se osjećamo. A tko ne želi živjeti u ozračju radosti!? 

Kroz protekle su dane dječje ručice, i marne ruke sestara i vanjskih suradnika Prijatelja Maloga Isusa u svim krajevima gdje sestre djeluju, pripremale za vas darove. Činili su to s ljubavlju. U prostoru iznad nas izaberite dar za sebe i za one koje volite. U daru ponesite kući i djecu pa će vas oni uvijek iznova podsjećati na doživljaj vedrine, jer u njima se uistinu krije izvor radosti. Vrijeme je radosti za svakoga od vas. Hvala Vam! 

  Vijesti - Sve