“Izvor radosti”, humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu SSDE

“Izvor radosti”, humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu SSDE

Srijeda, 26. 11. 2014.

Prvi Vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, 1899. godine, osnovao je zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece i povjerio ga sestrama Služavkama Maloga Isusa. Djeca su ostajala u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogla su ako žele i dulje ostati u zavodu. Kako nekada, tako i danas sestre Služavke Maloga Isusa nastavljaju, u duhu Utemeljitelja majčinskom brigom skrbiti za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi u Stadlerovom dječjem domu Egipat.


Da bi uspjele djeci izloženoj kušnjama i teškoćama života pružiti potrebno za život, odgoj i školovanje pomažu im ljudi plemenita srca preko kojih Bog očituje svoju providnost, brigu i ljubav. Jedan od oblika podrške i pomoći u školovanju djece SDDE jest i humanitarni koncert i izložba pod motom: Izvor radosti u organizaciji Stadlerova dječjeg doma Egipat i Hrvatskog kulturnog društva Napredak..

U Sarajevu, 26. studenog 2014. u 19 sati u prostorijama Franjevačkog međunarodnog studentskog centra, Zagrebačka 18, održan je deseti humanitarni koncert i prodajna izložba dječjih radova, sestarskih kolačića i rukotvorina Društva Prijatelja Malog Isusa za djecu Stadlerovog dječjeg doma Egipat u Sarajevu.

Na koncertu su nastupiti i mnoge razveseli: Pamela Ramljak, djeca i sestre Stadlerovog dječjeg doma Egipat, etno skupina Čuvarice, mješovita vokalna skupina Lampoši i tamburaški orkestar Lira. Voditelj programa bio je fra Mario Knezović.

Među mnogobrojnim gostima nalazili su se uzoriti Vinko kardinal Puljić i Nj.E. apostolski nuncij Luigi Pezzuto te prof. dr. sc. Pavo Jurišić dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, provincijske glavarice: sestara Franjeviki - s. Ivanaka Mihaljević – i sestara Svetog Vinka – s. Terezija Karača, predstavnici Franjevačke provincije Bosne Srebrene kao i brojni svećenici, časne sestre raznih družbi a ponajviše sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije iz svih mjesta u kojima djeluju, zatim društveno-politički predstavnici – među kojima je zapažena posjeta Visokog predstavnika u BiH – Valentina Inzkog sa svojom pratnjom. Na koncert su se okupili brojni prijatelji djece SDDE-a, ne samo grada Sarajeva nego i iz drugih mjesta, većinom onih u kojima djeluju sestre Služavke Malog Isusa: Gromiljak, Vitez, Maglaj, Lug – Brankovići, Doboj, Prozor, Mostar, Neum, Slavonski Brod, Voćin, …

Pokrovitelji koncerta bili su: Družba sestre Služavke Malog Isusa u osobi s. Ane Marije Kesten, tajnice vrhovne glavarice s. M. Radoslave Radek; Ivo Lacić iz Privlake; MultimediaPrint iz Travnika na čelu s gospodinom Antom Bilić i Granum d.o.o. – Čapljina pod vodstvom obitelji Ramljak

Organizatori humanitarnog koncerta i izložbe izrekli su zahvalnost domaćinima Franjevcima Bosne Srebrene u osobi fra Lovre Gavrana na ustupljenom prostoru FMSC.

Sredstva prikupljena od koncerta i izložbe namijenjena su školovanju djece Stadlerovog dječjeg doma Egipat u Sarajevu.

s. M. Kristina Adžamić


Pozdravna riječ na otvorenju humanitarnog koncerta i prodajne izložbe u FMSC Sarajevo

Raznobojne niti spletene u uže, stegnute u čvor za spasenje duša

Hvala Vam, dragi fra Marijo, što ste ovdje, i što ste u ime organizatora pozdravili sve drage uzvanike ove večeri Isusovih miljenika o kojima brine moja zajednica sestara.

Velika je radost vidjeti Vas danas ovdje i toplo vas pozdraviti, a i zahvaliti u ime DJECE (oni su glavni ovdje) u ime sestara i organizatora ovoga događaja.

Osobiti pozdrav Vama,
Uzoriti gospodine Kardinale Vinko ,
Vašoj ekselenciji apostolski nuncije Pezzuto,
Prečasnom gospodinu prof. dr. Pavi Jurišiću, postulatoru kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, i dekana KBF
Prečasnim gospodinu prof. dr. Franji Topiću, predsjedniku HKD Napredak i suorganizatoru ovoga koncerta
Vama, mnogopoštovani oče provincijale Lovro, Vi ste nam večeras sa svojom braćom domaćini.
Topli pozdrav svim svećenicima i bogoslovima.

U vama sestre provincijalke Ivanka i Terezija pozdravljam sve vaše drage sestre i pripravnice.

Ovdje su predstavnici e predstavnice svih redovničkih zajednica koje žive u BiH: Isusovci, Kćeri Božje Ljubavi, sestre Franjevke hrvatsko bosanske i hercegovačke provincije,sestre Klanjateljice Krvi Kristove,

Pozdravljam vas, uvaženi gosti i predstavnici civilne vlasti i medijskih kuća, Dragi PMI i dragi prijatelji djece!

Desetu godinu za redom smo okupljeni na IZVORU RADOSTI. Značenje ili inačica naslova našega okupljanja je DARIVANJE. Sestre SMI su otkrile DARIVANJE u liku sluge Božjeg Josipa Stadlera. Prvi vrhbosanski nadbiskup je nadasve volio Božić. Život mu je bio obilježen Božjom providnošću, Božjim vodstvom u svakoj prilici. Iskusio je čudesno umnažanje i preobrazbu dara. Primao je obilato, a dar se u njegovu srcu stostruko umnažao.

Upirući pogled u plan providnosti, kojeg je vječni Otac načinio za svoju Crkvu, sestre uvijek iznova traže način za obnovljeni izraz darivanja. Upriličuju novo lice radosti. Svake godine nam biva darovano vrijeme koje najavljuje Spasiteljev dolazak na zemlju, među ljude. To je vrijeme pogodno za predah u ozračju ljubavi i na izvoru radosti. Ovdje u kući braće franjevaca, u Franjevačkom Međunarodnom Studenskom Centru, podareno nam je čuti i vidjeti milozvučje glasova iz raznih krajeva naše domovine. Podareno nam je izabrati svijeću-svijetlo, izabrati darak, slatkiš, božićni ukras za svoju obitelj, za prijatelje. U svaki predmet je utkana ljubav i blagoslov osobe koja ga je izrađivala. Ovih dana sam primila više slika od 85.godišne gospođe Jarmele iz Zagreba. Kazala mi je kako je kao mala djevojčica živjela u SDDE. Izradila je slike za djecu. U svaki cvijet je drhtavom rukom unijela svoju ljubav i zahvalnost za Božju providnost u njenom životu, a koja se je za nju očitovala u Stadlerovoj Družbi sestara.

Čudesan je put dara i darivanja!

Večeras živimo pravi mali festival darivanja.

Uživajmo u divnim glasovima djece, i svih dragih izvoditelja koji nam daruju svoje umijeće, a kad iziđemo iz dvorane vidjet ćemo bogatu ponudu darova pripremljenih za vas. Kad su me sestre i drugi suradnici, osobito članovi iz Društva PMI, nazivali i pričali o planovima i pripremama svoga doprinosa ovom događaju, radovala sam se veoma. Imala sam osjećaj, da se u vremenu spliću niti različitih boja u čvrsto uže. Ono je danas uvezano u čvor s nakanom da snažno povuče duše k radosti vječnog spasenja, k izvoru radosti. Neka bude blagoslovljen i donese plodove spasenja duša ovaj evangelizacijski događaj.

Večeras s osobitim priznanjem želim izgovoriti imena župskih zajednica koje su sa sestrama pripremale ovu večer za sve nas. Krenut ću od katedralne župe Stari Bar iz Crne Gore, zatim Neum, pa Mostar, Prozor, Gromiljak, Sarajevo, Vitez, Lug Brankovići, Maglaj, Doboj, žabljak, Čardak, Slavonski Brod, Voćin, Slatina , Zagreb-Ksaver i Remete, Željezno-Burgenland, Geretsried, Port-au-Prince iz Haitia. Brojne radine ruke i uvježbani glasovi svjedoče o vječnoj ljubavi. Neka nas ona ispuni i od nas otkloni sve što nas ne vodi k spasenju duša.

Uživajmo na izvoru radosti, u darovitosti dara!

Hvala svima vama!

sestra M. Admirata Lučić,
26.studeni 2014.

  Vijesti - Sve