“Ja sam uskrsnuće i život” (Iv. 11.25)

“Ja sam uskrsnuće i život” (Iv. 11.25)

Četvrtak, 5. 9. 2019.

Zvuci crkvenog zvona župe sv. Mihovila u Trilju, nastali udaranjem bata u jednu stranu zvona, 4. rujna označili su početak sprovodnog obrada sa sv. Misom za pok. Ivana (Iku) Čalo, oca don Milivoja i brata naše s. Milivoje.


Kolona vjernika predvođena križonošom, obogaćena svećeničkim koncelebrantima u bijelim haljinama od mrtvačnice prama župskoj crkvi, asocirala je na tekst sv. Pisama:“Slijede Janje kamo god  pođe“ (Otkr 14. 4) . Crkva je bila pretijesna  za sve sudionike, svećenici su popunili prostor oko oltara  do sredine crkve, pa je dio vjernika ostao u dvorištu, odakle je pratio sv. Misu. Uža i šira rodbina, kumovi, prijatelji, sumještani Trilja i naše susestre iz zajednica Splita i okolice imali su milost doživjeti ljepotu  poslanja jednog vjernika, koji je u obiteljskoj zajednici odgojio sina svećenika.

Sv. Misu predslavio je generalni vikar mons Miroslav Vidović, a sprovodni obred na groblju mjesni župnik don Stipe Ljubas. Uvodnu riječ u homiliju predsjedatelj misnog slavlja započeo je čitanjem  sućuti  nadbiskupa splitsko-makarske nadbiskupije  mons Marina Barišića i biskupa dubrovačke biskupije mons Mate Uzinića don Milivoju Čalo, svećeniku splitsko –makarske nadbiskupije i župniku u župi Vid, sinu pokojnika i cijeloj obitelji.

Generalni vikar don Miroslav osvrnuo se na tekst  pročitanog Evađenja, a također istaknuo kršćanke vrednote i kreposti koje su  zračile iz života pok Ivana.  Pok. Ivan zajedno sa suprugom pok. Tomažinom , koju smo u istoj crkvi ispratili prije nekog vremena, odgojili su četvero djece, kojima su uz obiteljsku ljubav usadili i svjedočili ljubav prema Bogu i Crkvi i to u vremenu kad nije bilo „popularno“ biti vjernik, kao i u slobodnoj Hrvatskoj državi. Živio je obiteljski i vjernički život, odan svojoj obitelji, župskoj zajednici  i Crkvi. Redovito je sudjelovao u misnim slavljima,  primao sv. sakramente.  Kad ga je Gospodin pohodio bolešću, strpljivo je nosio križ prikovan za krevet ne gubeći vjeru i pouzdanje u Gospodina.

Okrijepljen sakramentom bolesničkog pomazanja preminuo je  2. rujna a pokopan 4. rujna u 88-oj godini života. Neka ga Gospodin obraduje nagradom koju je za života zaslužio.

s. M. L. B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve