„Ja sam uskrsnuće i Život…“

„Ja sam uskrsnuće i Život…“

Ponedjeljak, 19. 1. 2015.

U 87 –oj godini života 15. siječnja,  preminula je  Milica Samardžić, rođ. Jukić, sestra naše s. Pulherije. Milica je rođena 6. siječnja 1928. g. kao prvo od jedanaestero djece, tri dječaka i osam curica, od oca Ivana i majke Pere, rođ. Čalo. U dječjoj dobi  u ovoj obitelji  preminulo je petero djece.  Milica se udala  za Luku Samardžića, te postala pomajka  trima curicama, kojima je  preminula mlada majka.


Milica i Luka dobili su još dva sina, pa je obitelj brojila petero djece.  Dvije pokćerke postale su časne sestre s. Kruna i s. Kazimira, redovnice družbe sv. Vinka, riječke provincije. Svi mještani svjedoci su njezine ljubavi i požrtvovnosti prema svim članovima obitelji.

 Sprovodni  obred 16. siječnja uz asistenciju nekoliko svećenika predvodio je župnik župe sv. Luke u Otoku, fra Miro Ančić, koji je predslavio i sv. Misu. Od Milice oprostio se dirljivim riječima svjedočeći njezinu dobrotu, dobrodušnost, vjeru,  strpljivost, odanost u Božju volju, kao i vječni optimizam i nasmijanost. Redovito je dolazila na sv. Misu, sve dok su joj dozvoljavale fizičke sile. Kad je onemoćala i postala ovisna o tuđoj pomoći, s radošću je iščekivala svećenika  koji joj je donosio okrepu vjere. Držala je redovito prve petke u mjesecu, te svoju nemoć prihvaćala iz Božje ruke. U  bolesti  sin Dušan  i nevjesta Ana s velikom pažnjom i ljubavlju pomagali su joj u njenoj nemoći koja je trajala više od deset godina. Njezina unučad svojom ljubavlju uzvratili su joj ljubav koju je ona njima darivala. Pokćerke, koje su je prihvatile kao majku, također su na način koje su mogle, uzvratile  joj pažnju i ljubav.  Njezina dob od 87 godina života  bio je život vjere,  život ljubavi  i optimizma kojim je zračila. „Radost koju je oko sebe širila, pokazuje i slika na osmrtnici“, rekao je fra Miro. On je istaknuo kako se i s malo vjere i puno ljubavi sve može.  Brojnost mještana koji su se od nje došli oprostiti pokazuje koliko je poštovanje uživala u svome mjestu. „Tvojim se vjernima Gospodine život mijenja, a ne oduzima“ završne su riječi fra Mira. Preporučio joj je da se i dalje moli za redovnička i svećenička zvanja, kako je to i za života radila.

Na ispraćaju pok. Milice bile su naše sestre, kao i sestre milosrdnice.

S. Pulherija sa obiteljima svojih sestara i obitelji pok. Milice od srca zahvaljuju svima koji su pokojnici iskazali dužno poštovanje, a njima izrazili podršku i sućut:  župniku fra Miru, svim prisutnim svećenicima, svim redovnicama i mještanima Otoka (Sinjskog).

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

  Vijesti - Sve