Jednodnevni susret za djevojke u „Kući Navještenja“ u Gromiljaku

Jednodnevni susret za djevojke u „Kući Navještenja“ u Gromiljaku

Ponedjeljak, 8. 2. 2021.

U subotu, 6. veljače, 2021. godine, u Duhovnom centru „Kuća Navještenja“ u Gromiljaku, održan je jednodnevni susret za djevojke pod vodstvom vlč. Ilije Markovića, župnika u Ilijašu i sestara Služavki Maloga Isusa. Na susretu je sudjelovalo devet djevojaka iz Gromiljaka, Kiseljaka, Fojnice i Prozora te jedan animator iz župe „Imena Marijina“ u Gromiljaku.

Susret je započeo u prijepodnevnim satima upoznavanjem, nakon kojeg je uslijedilo promišljanje na temu „Sveto pismo – Božja osobna iskaznica“. Kroz to promišljanje vlč. Ilija Marković je nastojao naglasiti prisutnima važnost  Riječi Božje u životu svakog krštenika, ali i o pronalasku životnog poziva kojeg Bog upućuje svakom pojedinom čovjeku po kojem će se ostvariti on i volja Božja. Sveto pismo nam govori o četiri vrste poziva i svako od njih je Božji dar, kazao je vlč. Ilija, istaknuvši da „ključ pronalaženja svoga poziva stoji u molitvi – osobnom susretu s Bogom“. Molitva i Riječ Božja, za koje uvijek trebamo naći vremena, nam pomažu da Boga upoznamo, zavolimo, da se ohrabrimo slijediti ga i svoju svakodnevicu živimo s Njime i u Njemu. Vlč. Ilija je potaknuo prisutne mlade na povjerenje u Boga i ustrajnost na putu rasta u vjeri, ljubavi i predanju. Potom je progovorio o mogućim strahovima koji nas ponekad opterete pri pomišljanju o pozivu: npr. strah od neuspjeha, usamljenosti, strah od grešnosti i slabosti, umora ili napuštenosti... Međutim, na svako ovakvo ili slično pitanje Sveto pismo nam daje odgovor, utjehu, hrabrost ili poticaj, naglasio je vlč. Ilija zaključivši svoje promišljanje rečenicom sv. Ivana Pavla II. da je „zvanje pustolovina za koju se isplati živjeti do kraja“.

 Nakon toga u samostanskoj kapelici slavljena je sveta Misa koju su svojim pjevanjem animirale s. Marinela Zeko i Katarina Zadro iz Prozora, a čitanja su čitali mladi iz župe Gromiljak – Marija Buzuk i Željko Garić. U kratkoj homiliji vlč. Ilija je govorio o poticajnom primjeru mučenika Pavla Mikija i njegovih drugova koji su svoj život dali za vjeru u Isusa Krista i čiji spomendan Crkva slavi na današnji dan. Nakon euharistijskog slavlja i zajedničkog objeda sa zajednicom sestara Služavki Maloga Isusa uslijedio je rekreativni dio susreta kojeg je animirao Željko Garić, animator župe „Imena Marijina“ u Gromiljaku. Potom je uslijedila radionica „Riječ i ja“ u kojoj su se djevojke osobno susrele s Riječju Božjom u obliku pisma sastavljenog od izabranih evanđeoskih odlomaka, te kroz nekoliko poticajnih pitanja promišljale o značenju Riječi u njihovom životu te odlukama koje mogu donijeti kako bi taj odnos u budućnosti bio snažiji i bolji. Susret je završen u večernjim satima s osmjesima na licima sudionica zbog iskustva kojeg su u ovome danu imale priliku primiti.

 Neka Gospodin po zagovoru svoje nebeske Majke, svetog Josipa i svojih svetih vodi mlade ljude svojim svjetlom na putu rasta u vjeri i ljubavi.

s. M. Jelena Jovanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve