‘‘Josipova tezga sjećanja’’

‘‘Josipova tezga sjećanja’’

Ponedjeljak, 18. 11. 2019.

U četvrtak, 14. studenoga na blagdan sv. Nikole Tavelića i hodočasnički dan sl. Božjem Petru Barbariću, te na poziv rektora vlč. Željka Marića sestre Služavke Maloga Isusa iz Sarajeva s djecom iz Stadlerova dječjeg Egipta i iz Viteza s djelatnicima u iz Doma sv. Josip hodočastile su u travničko sjemenište.


Ovom prigodom u crkvi sv. Alojzija Gonzage hodočasnicima je se obratila s. M. Admirata Lučić i u kratkim crtama prizvala sjećanje na sl. Božjega Josipa Stadlera graditelja drevnog zdanja sjemeništa i travničke gimanzije. Istaknula je kako je ono u svojoj već više-stoljetnoj povjesti ostavilo velike tragove kako na crkveni tako i na društveni život, na poseban način na djecu i mlade koji su u njemu stekli svoju naobrazbu i odgoj za život. Zaključila je kako je njihov posjet ovome zdanju na ovaj milosni dan kada se moli sl. Božjem Petru Barbariću za njegovo proglašenje blaženim važan i  za njih i da zajedno s vjernicima mole za proglašenje dvaju velikana čija se imena ne mogu odvajati kada je u pitanju njihovo uzdginuće na čast oltara.

Sestre i djeca su se uključile u program pjesmom i molitvom krunice koji je slijedio prije sv. Mise, a sudjelovale su i na euharistijskom slavlju koje je predslavio vlč. Marko Majstorović.

Nakon euharstijskog slavlja, sestre su u dvorištu ispred zgrade sjemeništa priredile štand pod nazivom ''Josipova tezga sjećanja'' na kojem su se mogli uzeti prigodni darovi, ugrijati uz toplo vino i čaj i okrijepiti uz dobre kolačiće, a svojim darom srca pomoći školovanje djece u Stadlerovom dječjem Egiptu u Sarajevu.

Program koji je prethodio sv. Misi animirao je duhovnik sjemeništaraca vlč. Jakov Kajinić, a njegov glas uz zvuke gitare razveselio je mnoga lica i kod Josipove tezge sjećanja.

Zahvalna srca za susrete, okrijepljena duha i tijela svi sudionici ovog lijepog događaja u travničkom sjemeništu, vratili su se svojim kućama s probuđenim sjećenjem na Stadlerovu ljubav koju je s puno ljubavi i žrtve ostavio u baštinu gradu Travniku i cijeloj Bosni. (s.am)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve