Katehetske ljetne škole u Zagrebu i Splitu

Katehetske ljetne škole u Zagrebu i Splitu

Ponedjeljak, 29. 8. 2016.

U Zagrebačkom pastoralnom centru 22. i 23. kolovoza 2016. održana je KLJŠ-a za srednjoškolske vjeroučitelje na temu: „ Da istina Evanđelja ostane kod vas“. Organizator je Nacionalni katehetski ured i Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti. 


Sadržaj se odvijao kroz četiri predavanja i tri pedagoške radionice. Predavanja su održali: dr.sc. Denis Barić, dr.sc. Marija Pehar, dr.sc.  s.Valerija Kovač i dr. sc. Iva Mršić Felbar.

Temeljna je spasenjska poruka da nas je Bog uzljubio u Isusu Kristu te tu istinu trebamo prenositi radosno i s optimizmom. Ključno je biti djeci i mladima živi svjedoci.

Riječ zahvale i ohrabrenja vjeroučiteljima uputio je dr. Ivica Pažin, predstojnik NKU i mons. dr. Đuro Hranić, predsjednik vijeća za katehizaciju HBK. Svoju znakovitu riječ također uputila je prof. Jadranka Žarković - Pečenković, ravnateljica AZOO te dr.s.Ana Thea Filipović voditeljica povjerenstva KLJŠ-e.

Danas kad svi traže istinu, mnogi je tumače na svoj način, predavači su svatko kroz svoje predavanje osvijetlili ISTINU, onu biblijsku, koja je najveća i najsveobuhvatnija. Svi su kroz svoje teme dotakli i rasvijetlili problematiku iz više perspektiva te je povezali sa stvarnošću u školskom sustavu. Svima nam je zadatak  prenositi poruku koja nosi pouzdanje i nadu jer vjeronauk omogućuje susret s Božjom istinom.

U Splitu 25. i 26. kolovoza „ čekala“ nas je tema; „MILOSRĐE –sadržajno i stilsko određenje vjeronauka“ KLJŠ-a za vjeroučitelje u osnovnim školama. Rad se odvijao u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa a nazočilo je oko 350 vjeroučitelja. Sudionici su imali priliku slušati bogato sadržajna predavanja od četiri istaknuta predavača: dr. sc. Davora Vuković, dr. sc. Antu Mateljan, dr. sc. Ivana Tadić i novinara Branimira Stanić.

Slijedile su interaktivne radionice s duhovno- kulturno-umjetničkim programom a okvirna tema je također Milosrđe…Posebni pozdrav i naglasak o izboru teme ove škole kao i razlozima, govorio je voditelj povjerenstva i predstojnik katehetskog ureda u Splitu mr. don Josip Periš. Nazočni nadbiskupi i biskupi su također izrekli svoju motivirajuću i pastirsku riječ u okviru teme rada: mons.Marin Barišić, mons.Đuro Hranić, mons. Mate Uzinić i mons. Tomislav Rogić. Predstavnici Ministarstva znanosti i Agencije za odgoj i obrazovanje naglasili su važnu ulogu vjeroučitelja i vjeronauka naročito  za stjecanje i usvajanje opće ljudskih vrijednosti  naših učenika.

Slijedile su dvije prezentacije humanitarnih filmova , Marijini obroci i „ Zdenac“- pokret misionara milosrđa. Vjeroučitelji su donirali svoj dobrovoljni prilog u skladu sa temom za potrebe siromašnih navedenih udruga.

 Po ustaljenom tradicionalnom rasporedu na koncu dvodnevnog rada bio je okrugli stol, pa su se nizale rasprave, prijedlozi i iskustva, sa velikim zadovoljstvom doživljenog na ovogodišnjoj KLJŠ u Splitu.

Na programu rada škole u Zagrebu sudjelovala je s. Dolores kao i u Splitu (i tematski aranžirala pozornicu), potom  u radionici s. Jelena, zatim s.Rebeka, s.Terezija, s. Mila, s.Roka, s. Branimira, s. Marijanka i zadnji dan s. Marinela i s. Dulcelina.

Akualizacija doživljenog, nastavak je našeg bitnog poslanja.

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve