Korizmena duhovna obnova za Prijatelje Maloga Isusa

Korizmena duhovna obnova za Prijatelje Maloga Isusa

Subota, 27. 2. 2021.

U subotu, 27. veljače, 2021. godine, u Kući Navještenja u Gromiljaku, održana je korizmena duhovna obnova za članove Društva Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka, Fojnice, Sarajeva i Viteza. Tema susreta bila je „Riječ Božja u životu svetog Josipa“, a okupljene sudionike kroz razmatranje i obnovu vodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u travničkom sjemeništu „Petar Barbarić“ i dugogodišnji član Društva PMI-a.

Susret je započeo u 11 sati razmatranjem na spomenutu temu kroz koje je vlč. Kajinić pokušao oživjeti sve one trenutke i situacije iz života svetog Josipa koji su nam opisani u Svetom pismu, a u kojima se pokazao njegov odgovor na Riječ Božju koja mu je upućena. Poticao je okupljene Prijatelje na osobni odnos s Riječju Božjom, povjerenje i predaje u volju Božju te poniznost i ljubav, kao najvažniju krepost s kojima idu sve ostale kreposti.

Nakon razmatranja i kratkih glazbenih točaka uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u samostanskoj kapelici Navještenja Gospodnjeg, te prilika sa sakramenat svete ispovijedi. Kroz osobnu molitvu i pobožnost Djetetu Isusu, Prijatelji Maloga Isusa su prikazali Gospodinu svoje osobne nakane s kojima su došli na duhovnu obnovu, ali i sve obitelji naših župskih zajednica, posebno one koje prolaze kroz životne kušnje i poteškoće.

Nakon susreta s Gospodinom i zajedničkog ručka u 13 sati te kratke pauze za druženje i razgovor, uslijedila je radionica i osobni susret s biblijskim tekstom. Sudionici su imali priliku kroz poticajna pitanja razmišljati o ponuđenom tekstu na temelju kojeg su donijeli odluke za svoj daljnji hod na putu rasta u vjeri. U zajedničkom osvrtu na radionicu razvila se lijepa diskusija sa zaključkom da nam je svima potrebno više ovakvih susreta, razgovora i zajedničkog rasta u vjeri.

U 15 sati slavljena je sveta Misa kao vrhunac ove jednodnevne duhovne obnove. Vlč. Kajinić je kroz kratku propovijed pokušao potaknuti sve sudionike na življenje Riječi Božje u svojoj obitelji, na vijernost i ljubav prema supružniku, članovima obitelji ili zajednice u kojoj živimo iako to nije uvijek jednostavno i lako. Gospodin nas potiče da ljubimo ne samo one koji nas ljube, nego da budemo savršeni u ljubavi kao Otac naš nebeski te ljubimo neprijatelje i one koji nas progone. On nam za to daje snagu i volju, samo ako se hranimo i napajamo na izvoru Njegove ljubavi.

Duhovna obnova je završena u večernjim satima nakon zajedničkog druženja po primjeru prve kršćanske zajednice koja se nakon okupljanja za stolom Gospodnjim okupila i oko obiteljskog stola dijeleći ono što nam je Gospodin darovao.

Blagoslovljen bio Bog za ovaj dan u kojem su mnoge duše izmirene i sjedinjenje s Njim po sakramentima, koje su doživjele utjehu, radost, poticaje na promjenu i aktivniji odnos sa svojim Stvoriteljem i Prijateljem.

s. M. Jelena Jovanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve