Korizmena duhovna obnova za redovnike i redovnice u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Korizmena duhovna obnova za redovnike i redovnice u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Ponedjeljak, 18. 3. 2024.

Dana 17. ožujka 2024. godine na petu korizmenu nedjelju, u privremenom liturgijskom svetištu Majke Božje Remetske u Remetama, održana je korizmena duhovna obnova za redovnike i redovnice. Na duhovnoj obnovi se okupio veći broj redovnica među kojima su bile vrhovna glavarica s. Marija Banić sa sestrama iz Vrhovne Uprave kao i s. M. Emanuela Pečnik sa sestrama iz provincijske uprave i veći broj sestara iz obližnjih zajednica. Susret je započeo molitvom Večernje, a potom je grkokatolički monah o. Mladen Mikulić održao duhovni nagovor na temu: Nasušna potreba molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta (Papa Franjo). U nadahnutom i produhovljenom govoru o. Mladen je istaknuo:

Kako se ja odnosim prema bližnjemu pokazuje koliko ja ljubim Isusa Krista. Sv. Bazilije ističe: Pazi da ne bi nečim povrijedio svoga brata jer će tuga tvoga brata tebi biti prepreka u molitvi.

Potrebno je izmiriti se sa svima prije nego li dolazimo pred Isusa. Prvi i osnovni korak u molitvi je oprostiti i ljubiti. Drugi korak je činiti pokoru – svladavati sebe i postiti. Tijekom dana potrebno je neprestano imati osjećaj molitve i Božje prisutnosti. Molitva je u svojoj biti borba i zato ako se borim u molitvi onda sam na dobrom putu. Najvažnija stavka svake molitve je žar kojim ulazim u molitvu. Kada molimo najvažnije je osvijestiti se da u ovom trenutku nema ništa bolje, ništa spasonosnije nego da molim. Za molitvu je jako važna ustrajnost, konstanta. Zato su sveti oci uvijek govorili da treba moliti neprestano… biti svjestan Isuse, ti si sam mnom u svakom trenutku moga života. Ako sam čovjek molitve onda kada gledam čovjeka ispred sebe ne gledam prvo njegove mane već vidim pred sobom stvorenje Božje. Sat vremena srca ispunjena Bogom vrijedi više nego li cijeli život služenja. Ako zavolim Krista i uselim ga u sebe, onda sam u raju.

Neka nas Gospodin osnaži i dade nam duha ustrajnosti u ljubavi, pokori i molitvi kako bismo ljudima današnjice otkrivale Božje lice!

                                                                                                                                       s. M. Viktorija Predragović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve