Laikat u Crkvi – vjerničko udruživanje

Laikat u Crkvi – vjerničko udruživanje

Petak, 10. 11. 2017.

U vedrom ozračju mira i ljubavi Kristove, unatoč kiši i vjetru te večeri, na zagrebačkom Kaptolu u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu okupila se grupa vjernika laika, među kojima su prisustvovali i animatori  Prijatelji Malog Isusa Zagrebačke provincije te sestre Služavke Malog Isusa. Nakon uvodnog pozdrava, biskup mons. Ivan Šaško održao je predavanje o važnosti djelovanja laika u Katoličkoj crkvi. Kroz izlaganje o ulozi laika upoznao je prisutne o odredbi Kanonskog prava koja daje mogućnost da biskup imenuje vikare u različite propisane svrhe, te predstavio biskupskog vikara za pastoral i vjernike laike, prečasnog mr. Marka Kovača.


Na kraju izlaganja, prije nego je dao riječ biskupskom vikaru Marku Kovaču, naglasio je da će biti mogućnost postavljanja pitanja, diskusije i iznošenja stavova okupljenih vjernika laika.

U svom izlaganju prečasni mr. Marko Kovač predstavio je načine djelovanja laika u crkvi, o njihovoj važnoj ulozi; o načinu organiziranja, bilo da se radi o malim skupinama laika koji djeluju u svojim župama i nisu formalno ustrojeni i kao takvi nisu potvrđeni od strane službene crkvene vlasti, bilo da se radi o različitim vidovima udruga i društava s različitim misijama djelovanja što je i nama kao Prijateljima Malog Isusa bilo dobro usmjerenje i poticaj na pastoralnom polju rada. Pri tome je prisutne upoznao sa kriterijima koji moraju biti zadovoljeni da bi službena crkva takvo djelovanje priznala kao svoje. Naglasio je i potrebu organiziranog djelovanja laika te potrebu prikupljanja njihovih kontakata i svih organiziranih djelovanja laika.

Na kraju izlaganja prisutnima su podijeljeni anketni listići kako bi se prikupili podaci o djelovanju laika u crkvi s mogućnošću davanja prijedloga o tome što laici misle da im je potrebno od strane crkve za što uspješniji rad.

I na kraju, kako je bilo i najavljeno, dana je mogućnost postavljanja pitanja o naslovnoj temi izlaganja gdje su neki od prisutnih dali svoja zapažanja, prijedloge i iskazali potrebu što češćeg sastajanja laika, izmjenjivanja ideja i iskustava, davanja stručnog doprinosa radu laika od strane onih laika koji su obrazovanjem stekli posebna stručna znanja, a sve s ciljem proširivanja djelovanja, međusobnog poticanja i poticanja drugih ljudi u svom okruženju kako bi jačalo zajedništvo i pomoć potrebnima.

Zlata Kedžo, PMI Stenjevec

  Vijesti - Sve