Logotip jubilarne Stadlerove godine

Logotip jubilarne Stadlerove godine

Petak, 8. 12. 2017.

Ususret 100. obljetnici nebeskog rođendana sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera 1918 - 2018


Sluga Božji nadbiskup Josip Stadler

Sluga Božji nadbiskup Josip Stadler rođen je 24. siječnja 1843. u Slavonskom Brodu, u skromnoj obrtničkoj obitelji. U svojoj jedanaestoj godini ostao je bez roditelja. Uz pomoć dobročinitelja uspješno je završio školovanje koje je okrunio doktoratom iz teologije i filozofije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Zaređen je za svećenika 6. lipnja 1868.g. u Rimu. Bio je profesor i dekan do 1881. u Zagrebu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 16. kolovoza 1881. Zaređen je za biskupa 20. studenoga 1881. u crkvi sv. Klementa u Rimu. Dolazi u Sarajevo 14. siječnja 1882. Svečano ustoličen u katoličkoj crkvi sv. Antuna - svojoj prvoj katedrali 15. siječnja 1882. Utemeljio je redovničku zajednicu Družbu sestara Služavki Maloga Isusa 1890.g. u Sarajevu. Preselio se u vječnost 8. prosinca 1918. na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Sluga Božji Josip Stadler izrazio je načelo svog života u ovoj rečenici:

Imaj prema Bogu srce djetinje, 
prema bližnjem srce materinje,
prema sebi srce sudačko.

Logo sadrži sljedeće elemente:

 • znak ''Svjetiljka''
 • lik ''Sluga Božji Josip Stadler''
 • put ''Sluga Božji Josip Stadler''
 • geslo ''Svjetiljka koja gori i svijetli''
 • jubilarna godina  ''1918 - 2018''

Tumačenje logotipa:

 • Znak jubileja izražen je u svjetiljci koja ima svoju cjelinu koja označava  savršenost i puninu Krista koji je Svjetlo svijeta. U donjem djelu znaka izražena je svjetiljka s križem koja simbolizira Krista ''vječno svjetlo''.
 • U središtu je lik sluge Božjega Josipa Stadlera naslonjen na Svjetiljku – Krista što govori o Stadlerovoj predanosti, vjernosti i povjerenju u Krista kroz ovozemaljski život.
 • Geslo ''Svjetiljka koja gori i svijetli'' temelji se na Isusovim riječima iz Ivanovog evanđelja 5,35. ''On bijaše svjetiljka što gori i svijetli, a vi se htjedoste samo za čas naslađivati njegovom svjetlosti.“ Ovim riječima Isus završava svoje svjedočanstvo o preteči Ivanu Krstitelju. Te riječi upućuju i na Stadlerove riječi koje je izrekao povodom svoga prvog nadbiskupskog putovanja u Sarajevo 1882.g. s kojima je naznačio svoje pastirsko poslanje: ''Oganj dođoh baciti na zemlju, pa što hoću ako je već planuo!'' (Lk 12,49). Na spomeniku podignutom ponad groba sluge Božjega Josipa Stadlera u Sarajevskoj katedrali njegov nasljednik nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić dao je uklesati u mramor ove Isusove riječi  ''Ille erat lucerna ardens et lucens.'' Bio je svjetiljka koja gori i svijetli. (Iv 5,35)

U znaku su korištene boje:

zlatno žuta, bijela i smeđa

 • Zlatno žuta boja simbolizira svjetlo zapaljene svjetiljke - Krista Jaganjca - čije svjetlo obasjava cijeli svemir i daje život svemu stvorenomu.  
 • Bijela boja označava svjetlost božanske prisutnosti. „Haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma - nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. (Mk 9,3) Ovdje simbolizira, krsni život, svjedočanstvo zajedništva s Gospodinom što je sluga Božji Josip Stadler posvjedočio svojim životom.
 • Smeđa boja označava askezu, siromaštvo, zajedništvo i ljubav. U logotipu ističe izražene krjeposti sluge Božjega Josipa Stadlera i njegovu uronjenost u život s Bogom i s bližnjima.

Logotip izradio: Mate Zdilar, dizajner

(SSMI)

  Vijesti - Sve