Loretto (Gradišće) – mjesto susreta, molitve, milosrđa, ljubavi i radosti

Loretto (Gradišće) – mjesto susreta, molitve, milosrđa, ljubavi i radosti

Četvrtak, 5. 8. 2021.

U organizaciji dijeceze Eisenstadt, 3. kolovoza 2021. godine, gotovo pedeset redovnica i redovnika  koji djeluju na području Burgenlanda, hodočastili su u Marijino svetište Loretto (Burgenland). Nakon tri „lockdowna“ od ožujka 2020. godine, ovo je bilo prvo veće okupljanje redovničkih osoba. Nakana zajedničkog hodočašća bila je „Molitva za nova duhovna zvanja“. Grupa od petnaestak hodočasnika išla je pješice od Eisenstadta do Loretta, dok je druga grupa išla autobusom.

Grupa koja je pješačila okupila se u 09:00 sati u dvorištu Kuće susreta (HDB). Molitvom u kućnoj kapeli, koju je pripremila s. Conslolata Supper, provincijska glavarica sestara Božanskog otkupitelja započelo je hodočašće. Putem su napravljene dvije kratke molitvene stanke kod kapele sv. Ante i ispred križa na kojem se nalazi stol i stolci s imenima dvanaest apostola. Na ovom mjestu hodočasnici su uputili molitvu nebeskoj Majci, koju su pripremile  sestre sv. Josipa Tarbesa, koje djeluju u Eisenstadtu i Frauenkirchenu.

Po dolasku u svetište u 12:30 sati u Lorettskoj bazilici biskupski vikar za redovništvo p. Lorenz Voith, CSsR, predslavio je euharistijsko slavlje uz koncelebraciju još devet svećenika. Umjesto propovijedi s. Rahny, sestra sv. Josipa Tarbesa iz Frauenkirchena i s. M. Immaculata Steiner, cistercitkinja iz Marienkrona iznijele su svoje svjedočanstvo kako žive svoj poziv u svakodnevici.

Biskupski vikar p. Voith zahvalio je nazočnim redovnicama i redovnicima što su bili  "zajedno na putu, kao i za redovničko svjedočenje i djelovanje u ne uvijek lakim uvjetima u vrijeme pandemije". Istodobno je potaknuo sve nazočne da „nastave svoju predanu službu bližnjima na raznim mjestima u Gradišćanskoj biskupiji: u župama, školama, staračkim domovima, u socijalnoj službi, kao i na mjestima gdje su oaze molitve, te u novim projektima. ... Također je podsjetio da su redovnici i redovnice dio univerzalne crkve u našoj biskupiji i zbog svog podrijetla. Gotovo trećina redovničkih osoba dolazi iz inozemstva”.

Hodočasnička mjesta ohrabruju, daju snagu, pokreću u srcima ljubav, milosrđe i donose radost po molitvi.

Nakon misnog slavlja u bazilici sudionici hodočašća su se sastali na zajedničkom objedu u vinskoj konobi Eder am Spitz u Leithaprodersdorfu.  I to je bila prigoda za razmjenu iskustava, upoznavanje različitih kultura i radosno druženje.

U ime naše zajednice u ovom hodočašću sudjelovala je i naša s. M. Marina Piljić.

U biskupiji Eisenstadt djeluje gotovo 140 redovnica i redovnika koje dolaze iz 18 različitih zajednica. U posljednjih pet godina nekoliko redovničkih zajednica otvorilo je svoje podružnice u biskupiji Eisenstadt.

Bogu hvala i slava na njegovu velikome daru. Majko Lorettska, moli za nas!

 

s. M. Marina Piljić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve