Maleni za velike, veliki za malene

Maleni za velike, veliki za malene

Nedelja, 13. 11. 2022.

S početkom nove šk. godine i mi smo u Vrgorcu započeli nešto novo: maleni za velike, veliki za malene. Naime, maleni i veliki zajedno smo uredili prostorije starog samostana naših časnih u kojemu već godinama nitko nije živio.

Očistili smo, oličili, ukrasili prostor koji će od sada biti mjesto okupljanja  djece osnovne škole, budućih Prijatelja maloga Isusa, koji se zovu Djeca Bezgrešne.


To su volonteri od kojih su većina već obilazili korisnike u Domu Imakulate i razveseljavali ih  pjesmom, igrokazima i  svojim uradcima. To će činiti i ubuduće.

Ovaj, hvale vrijedan projekt pokrenula je s. Antonia Čobanov sa animatoricom Anet Žderić i knjižničarkom gđom Adrianom Turić Erceg.

S. Antonia ih je na jednom od prvih susreta upoznala sa službom volontera te objasnila zašto naziv Djeca Bezgrešne, te kakve to veze ima sa S. B. Josipom Stadlerom, velikim štovateljem Bezgrešne i utemeljiteljem sestara koje djeluju u Vrgorcu. Ovaj naziv je također povezan i s Domom Imakulate, čiji će oni biti česti gosti.

Budući da PMI spremaju 25.11. trodnevnu humanitarnu misijsku izložbu, na kojoj su oni i prošle godine svojim radovima sudjelovali, zadnji naš susret posvetili smo misijama. 

S. Vesna Mateljan im je malo predočila što su to katoličke misije i tko su misionari.

Prvi misionari bili su apostoli, neustrašivi svjedoci radosne vijesti.

I SB Josip Stadler bio je misionar u Bosni u kojoj su još uvijek bile prisutne 

rane zbog stoljetnog turskog jarma. Iznijela im je i nekoliko crtica iz života naših poznatih misionara Majke Terezije i O. Ante Gabrića. Govorila im je o misionarskom djelovanju  sestara SMI u Ruandi i na Haitima, te o sv. Maloj Tereziji, zaštitnici misija  koja nikad nije bila ni u jednoj misijskoj zemlji. 

S. Vesna je potakla Djecu Bezgrešne da razmišljaju kako i oni mogu biti mali misionari te na koji će način pomoći siromašnoj djeci preko ove misijske izložbe. 

Na kraju smo svi zajedno pogledali slike o životu i radu naših sestara na Haitima što nam je poslala misionarka s. Ana Uložnik.

Najveće iznenađenje bilo je kad nas je s. Antonia preko video poziva spojila sa sestrama Liberijom i Anom koje su nam se javile sa Haitija.

Otpjevali smo im himnu  PMI i poželili puno radosti u služenju Isusovim malenima.

  Anet Žderić, Vrgorac

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve