Mali svetac velikih čuda na Pojišanu

Mali svetac velikih čuda na Pojišanu

Četvrtak, 28. 9. 2017.

Povijesni, radosni i milosni događaj dogodio se u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu 17. i 18. rujna ove godine. Milost blagoslovljenih tragova, radosti i zahvalnosti još je sve svježe i svjedočanstva ne blijede…Ispunila se želja sv. Leopolda da se vrati u  svoju domovinu. Dogodilo se providonosno vrijeme te je po drugi put relikvija tijela sv. Leopolda u Hrvatskoj. 


Božjom Providnošću taj blagoslovljeni događaj bio je  za grad Split kao i sve koji su kroz tih 16 sati došli pohoditi ovo svetište te u neposrednoj blizini pomoliti se sv. Leopoldu. Neću pisati događaj sa detaljima jer su svi mediji tih dana od 14.do 19 rujna iz 5 gradova dali pozitivna i detaljna izvješća ( pokoji bijaše negativan ali to je zanemarivo…)

Mnoštvo vjernika svojom prisutnošću i neprekidnom molitvom rijeke hodočasnika svjedoče milost , radost i blagoslov. Kad vidite i doživite ljude koji se dugu nisu ispovjedili , došli pohoditi svetca i nakon toga sa suzama traže ispovijed, imali li boljeg čuda? Svetac Pomirenja daje mir, Božji mir. Bili smo svjedoci koji su kazali:“ Odmah hrlim toj osobi da se pomirim…život nema smisla u ovakvoj šutnji…“ Sv. Leopold je molio za jedinstvo kršćana a nažalost među kršćanima i katolicima toliko je zidova šutnje i nepraštanja ili besmislene osude. Iskrene molitve po zagovoru sv. Leopolda, mnoge su bile uslišane jer su ih ljudi izricali glasno od radosti i zahvalnosti. Bravo sv. Leopolde isplatilo se!

Providonosno je što su za njegov doček u pripremi  u Dubrovniku, Splitu i Rijeci bile baš sestre Služavke Malog Isusa. Jednostavni svetac, miomiris poniznosti, milosrdni Samaritanac, svetac opraštanja imao nam je što darovati a vjerujem da je ostavio trag i blagoslov.

Izričito bih se osvrnula na Split. U Svetištu Gospe od Pojišana bila sam u organizacijskom odboru kao animatorica za više djelatnosti, djelujući  kao Služavka Malog Isusa, župljanka i pročelnica za Društvo PMI-a . Zahvaljujem Bogu za milost koju sam s vjerom i ljubavlju ali i zahvalnošću nastojala ispuniti. U medicinski tim bila je uključena s. Mirjana Rojnica i raspoloživo pomoći kad je trebalo. Tijekom noći svaki sat bila je krunica ili časoslov. Na tri Euharistijska slavlja , časoslovu i tijekom noći uz s. provincijalku s. Anemarie Radan prošlo je više naših sestara i kandidatice. Iz Metkovića  s. Marijana Cvitanović  sa vjernicima- hodočasnicima  predmolila je krunicu  u 22 sata 17. rujna. Posebno bih istakla; bila mi je čast urediti cvijeće oko svetčeva tijela, sudjelovati kao SMI-a u liturgijskim čitanjima i ujedno milost biti više puta neposredno blizu i zamoliti zagovor za mnogo i mnoge koji su se preporučili…

Naročito s ponosom želim istaknuti uz ostale ( svećenike, grad, policiju, Treći red sv. Franje, vjerne župljane…) članove Društva PMI-a sa Pojišana u neprocjenjivom doprinosu kao: volonteri, animatori, molitelji, voditelji pojedinih sektora ali i najodgovorniji koordinator gosp. Vuković. Pridružili su se svojim donacijama PMI-a iz Pučišća, Sutivana, Dugopolja, Katuni- Kreševo, Livna … Zato, bude mi žao kad se čuje nekad; „ ma što ti PMI-a…ili kad se zanemaruje rad s njima. Oni su zaista u Provinciji i Družbi velika dragocjenost na svim razinama. Napominjem da sam se u to uvjerila ovo ljeto kod obilježavanja zahvalne proslave 50. obljetnice dolaska i djelovanja sestra Služavki malog Isusa u Pučišće. Osjetilo se da je svaka minuta s. Danijele uložena u njihovu formaciju blagoslovljena. Oni su bili nosioci glavnog dijela organizacije u Pučišću. Bogu hvala ! isto iskustvo imam iz Katuna – Kreševo, Dugopolja…njihovu  neprocjenjivu ulogu u životu župe i djelovanje po karizmi sluge Božjeg Josipa Stadlera.

U noći u 2 sata 18. rujna dok je rijeka hodočasnika prolazila kod svetčeva tijela PMI – a predmolili su Krunicu Svjetla: članovi  iz Katuna – Kreševa, Omiša - župa sv. Petra i Pojišana- Split.  Meditacije otajstva sam predvodila kao pročelnica uz glazbeni prilog PMI-a Ivana Bošnjaka i Mladena Bonomia. Bilo je to lijepo svjedočanstvo i poticaj. Udruženi članovi PMI-a i Treći red sv. Franje sa Pojišana molili su svakodnevno za blagoslovljen pohod i lijepo vrijeme i molitve bijahu uslišane. Po primjeru sv. Leopolda“ Vjera čini čuda „ – vjerovali smo našem Malom Isusu.

Zahvaljujem Malom Isusu za sve naše sestre u Dubrovniku , Rijeci i Splitu koje su dale svoj doprinos na bilo koji način. Naglasila bih animatoricu Anumariju Durdov i sve PMI- a koji su bili uključeni i bili 24 sata u radu i realizaciji u Splitu. Njihova velikodušnost i nesebičnost držala je i mene uz Božju milost i snagu. Hvala i oo. Kapucinima na Pojišanu koji su imali veliko povjerenje u doprinos članova PMi-a .

Neka dobri Bog nagradi svojim blagoslovom svih po zagovoru sv. Leopolda te budemo uvijek promicatelji Evanđeoske ljubavi i dobrote.

Sv. Leopolde, ostani trajno s nama svojim duhom te Tvojim zagovorom kod Isusa, tvorimo jedinstvo, mir, radost, i svaki dobar dar koji dolazi od Duha Božjega.

 s. Dolores Brkić – pročelnica PMI-a, Split

  Vijesti - Sve