Misa zadušnica za s. Ilinku

Subota, 3. 12. 2016.

Propovijed na misi fra Stanka Dodiga, ofmcap.

gvardijana i pročelnika Vijeća za posvećeni život

 Dubrovačke biskupije

Poštovani  svi nazočni na ovoj  Euharistiji mise zadušnice, okupljeni oko stola Riječi gospodnje i Euharistijskog stola, te oko zemnih ostataka s.Ilinke – Kate Šiljeg.  Sve vas iskreno pozdravljam.


Sestra Ilinka – Kata preminula je u Gospodinu kojemu se posvetila i kojemu je do kraja bila vjerna na zemlji. Gospodin ju je blagoslovio u utrobi njezine majke i pozvao ju je svojom ljubavlju,  da ljubavlju njezina oca i majke se pojavi, da se rodi na ovoj zemlji, među ljudima i rođenjem od njezine majke, pojavljuje se u obitelji Šiljeg,  kao ono malo zrno iz evanđelja u katoličkoj obitelji i Bogu vjernoj obitelji Šiljeg; obitelji i duhovnoj i praktične vjere, obitelji koja se nije plašila novoga života u obiteljskoj sredini po njihovom potomstvu, obitelji koja je blagoslovljena od Boga po njihovih sedmero djece, a koju je Bog posvetio po njihove 3 kćeri koje je pozvao u redovničko zvanje: s. Ilinku i s. Alemku u Družbu sestara Služavki Malog Isusa i s. Natanaelu među sestre Karmelićake.

Njihovi roditelji nisu bili jako materijalno situirani, nisu se previše bavili računicom, u što će djecu obući i obuti, što će jesti i tako dalje. Oni su imali veliko pouzdanje u Boga,  vjerni Njegovoj providnosti  i dobroti  dobrih ljudi. Stoga im djeca nisu bila ni gola, ni bosa, ni gladna, nego su roditeljima bila blagoslov, radost i sreća. I tako malo zrno kojemu su roditelji na krštenju nadjenuli ime Kata, koja je u obiteljskom domu molitve,  topline, roditeljske i obitljske ljubavi i dobrote, dozrijevalo i raslo, zalijevano rosom Duha Svetoga u toj i takvoj obitelji. Kada je pošla u školu to zrno je poraslo, i izišlo izvan svoje obitelji i postala je prepoznatlljiva da je iz obitelji Šiljeg. A kada se Bogu potpuno posvetila polažeći doživotne redovničke zavjete, time je započela novi stil života s novim redovničkim imenom Ilinka.

Pokojna sestra bila je samozatajna redovnica, a u isto vrijeme je bila upitana, komunikativna, raspjevana, te puna optimizma. Kada su je poglavarice premještale u razna mjesta i samostanske zajednice, porihvaćala je u radosti kuhinju kao kuharica. To zrno,  Kata – Ilinka  se razraslo i donosilo je obilat rod i svugdje je ostavljala vidljiv i pozitivni trag, kao prava Služavka Malog Isusa. Kao kuharica kuhala je vrlo uspješno s velikim zahvalama: svojim susestrama, svećenicima i mladim  bogoslovima. U tom  poslu davala je sebe, svoju ljubav i umijeće. Uvijek je bila sretna i radosna kada su njezine sestre redovnice i svi ostali koje sam spomenuo, za koje je kuhala, bili sretni, veseli i zadovoljni.

Još ću spomenuti, da s. Ilinki nitko nije bio dosadan i da nikoga, tko je u nečemu zamolio pomoć, da je pomogla, nikoga nije otpustila bez ičega. Zbog svega rečenog je postala poznata i priznata redovnica i kuharica. Svi ti, a i svi mi ovdje okupljeni iskrenim srcem za sve s.Ilinki zahvaljujemo i Bogu koji nam ju je dao. Gospodin Isus uskrsnuli ju je pozvao da napusti tjelesne muke i da pođe k Njemu u Vječnost u 71. godini života i 52. godini redovničkih zavjeta. Bila je životom i djelim prava i iskrena Služavka Malog Isusa, sve je stavljala pred Njega i pred Isusovo srce i druge je poticala da to isto čine.

Draga sestro Ilinka, neka ti Mali Isus oprosti sve slabosti ljudske i kao vjernu svoju službenicu, On koji je i Uskrsnuli  Gospodin, neka Te primi u svoj mir i u radosti nebeske.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine i svjetlost vječna svijetlila joj.  Amen!

Dubrovnik, 28. 11. 2016.

Crkva sv. Petra – Boninovo

  Vijesti - Sve