Molitveni hod ususret 180. obljetnici rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Molitveni hod ususret 180. obljetnici rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Petak, 25. 2. 2022.

Druga postaja  molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomena  rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u četvrtak, 24. veljače u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu. 

Večernje misno slavlje, na kojem su uz domaće župljane sudjelovale i Stadlerove duhovne kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje djeluju u svom samostanu u Slavonskom Brodu, predvodio je župnik Florijan Kvetek, a suslavio župni vikar Dominik Nedeljković.
Nazvavši nadbiskupa Stadlera apostolom kršćanske ljubavi u prigodnoj homiliji župnik Kvetek je naglasio kako je uz to što je bio graditelj, pisac, teolog i filozof, utemeljitelj Družbe Služavki Maloga Isusa, kulturni preporoditelj Bosne i Harcegovine iznad svega bio otac siromaha kojima je posvetio cijeli svoj život, što je vidljivo iz njegovog izrečenog načela sažetog u rečenici: Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjemu srce materinje, a prema sebi srce sudačko. Posvjestio je kako je ovaj velikan Katoličke snagu za kreposan život i rad kojim je ostvarivao herojska djela dobrote i ljubavi darivajući ih svome narodu, posebno najpotrebitijima crpio iz obilne molitve
„Živio je vrlo skromno i siromašno. Nije napisao oporuku, jer nije imao ništa ostaviti iza sebe. Sve što je imao već za života je dijelio drugima, najprije onima kojima je bilo najpotrebitije. Imao je nježnu djetinju pobožnost kojom bijaše odan osobi Spasiteljskoj, Njegovoj Presvetoj Majci i sv. Josipu, svojem zaštitniku. Kao takav Stadler je pozitivno djelovao na druge. Bio je čovjek molitve, koja je prethodila njegovim nastojanjima i planovima. Središnje mjesto njegove pobožnosti i duhovnosti zauzimao je sakramentalni život, a u njemu centralno mjesto presveta euharistija. Što je drugima propovijedao i sam je živio. Napisao je deset poslanica puku i svećeništvu o euharistiji i potrebi česte  pričesti koja je nužna za spasenje, a prema Stadleru svagdanja je pričest najbolji i najkraći put kojim se postizava spasenje duše“, rekao je uz ostalo župnik Kvetek o služi Božjem Josispu Stadleru.
Predstavljajući na kraju mise život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavka Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić je naglasila kako tim molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadler, približiti vjernicima njega kao budućeg blaženika i svetca, kojemu se mogu obraćati u potrebama i preporučiti se njegovu zagovoru.
Najavila je i sljedeću postaju molitvenog hoda kada će 24. ožujka misu s nakanom za proglašenja sluge Božjega Stadlera blaženim slaviti u župnoj crkvi Josipa Radnika, a potom svakoga 24. u mjesecu u drugoj župi Slavonskobrodskog dekanata.  Svoja razmišljanja završila je zajedničkom molitvom s pukom za proglašenje blaženim Brođanina Stadlera.
Misi je prethodila krunica koju su predmolile sestre Služavke Maloga Isusa.
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve