Molitveni susret

Molitveni susret

Nedelja, 22. 2. 2015.

Prema najavi, 21. II. navečer u 8 sati, u prepunoj crkvi "Gospe od Zdravlja" u Splitu održan je molitveni susret redovnica i redovnika Grada i okolice. Ovoj molitvi uz redovnice drugih družbi, redovničkih pripravnika i laičkih udruga, nazočile su i naše sestre iz Grada i okolice. Također su bile i aktivno sudjelovale u pripravi sestre novakinje sa magistrom, postulantice i kandidatica. Nekoliko naših sestara uvježbavalo je prigodno pjevanje u sklopu redovničkog zbora cijeloga Grada. Uprizorenje "loga" posvećenog života našu Provinciju predstavljale su sestre novakinje i njihova učiteljica.

Opis cijelog molitvenog susreta iscrpno je objavljen na stranici franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koja se ovdje prilaže.


"U Godini posvećenog života u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u subotu, 21. veljače 2015. od 20 do 22 sata, održan je molitveni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika Splitsko-makarske nadbiskupije koji je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.

Na molitvenom susretu sudjelovalo je oko 150 Bogu posvećenih osoba među kojima su bili provincijal fra Joško Kodžoman, provincijalke, časne sestre, franjevci, dominikanci, isusovci, bogoslovi i kandidatice te vjernici laici. Za orguljama je svirao fra Frano Bosnić, a dirigirala je s. Mirta Škopljanac Mačina.

Molitveni susret započeo je redovničkom himnom „Zoveš me, Bože“, a zatim je mons. Marin Barišić uveo u molitveni susret pozdravivši provincijala fra Joška Kodžomana, provincijalke, braću franjevce, časne sestre, redovničke bogoslove i kandidatice. Nakon uvodnih pozdrava o. Nadbiskup je naglasio kako ovo jest Godina posvećenog života i kako svaka godina ima svoj hod. Sada se nalazimo u vremenu korizme, a korizma je vrijeme od pepela do uskrsnuća, vrijeme kada se katekumeni pripremaju za krštenje koje je temelj svakog vjernika. „Vi ste, braćo i sestre, Bogu posvećene osobe kojima je zavjetovanje drugo krštenje“, rekao je o. Nadbiskup i nastavio kako to drugo krštenje znači „radikalnije življenje temeljnog krštenja“, znači „ustrajnije i osobnije otkrivati krštenje da zavjeti budu životni i plodni“. Živeći svoje krštenje Gospodin preko Bogu posvećenih osoba povećava svoju aktivnost i djelovanje, istakao je mons. Barišić, te nastavio kako bi želio da Bogu posvećene osobe mole Gospodina kako bi svatko u svojoj zajednici mogao prepoznati Božju ljubav prema svakoj osobi govoreći 'Bog nas ljubi' i 'Bog te ljubi' pomažući jedni drugima u tome riječima i gestama. O. Nadbiskup je završio sa željom da „ova molitva i simboli budu izraz onoga što ćemo ostvarivati u životu“.

Prvi dio molitvenog susreta bilo je predstavljanje loga Godine posvećenog života koje su čitali s. Antonija Delonga (milosrdnica) i fra Jerko Kolovrat (franjevački bogoslov). Razmišljanja vezana uz tumačenje loga odnosila su se na vodu, golubicu nad vodom, tri zvijezde (ispovijedanje vjere, znak bratstva i služba ljubavi), globus  u obliku poliedra, posvećeni život u Crkvi, te evanđelje, proroštvu i nadu. Logo je izrađen u dijelovima od stiropora i tako su ga u svečanoj procesiji redovnici i redovnice donosili pred oltar gdje su ga slagali u cjelinu.

O. Nadbiskup je na početku drugog dijela molitvenog susreta izložio Presveti Sakrament a molitvena razmišljanja sadržavala su molitvu zahvale za pozvane, molitvu mladih za Bogu posvećene osobe, molitvu za obitelji i nova duhovna zvanja, molitvu za obnovu redovničkih zavjeta. Na kraju klanjanja prilagođen se hvalospjev 'Blagoslovljen budi Bog' slijedećim riječima:

·         Blagoslovljen budi Bog po daru posvećenoga života svojoj Crkvi…

·         Blagoslovljen budi Bog po spremnosti mnogih da mu pripadaju i služe nepodijeljena srca…

·         Blagoslovljen budi Bog po življenju evanđeoskih savjeta i  vjernosti posvećenih...

·         Blagoslovljen budi Bog po molitvi i apostolatu Bogu posvećenih...

·         Blagoslovljen budi Bog po primjeru tihog i ustrajnog  sebedarja Bogu posvećenih …

·         Blagoslovljen budi Bog u ljepoti zajedničkog života...

·         Blagoslovljen budi Bog u krizama koje očekuju veću zauzetost ljubavi...

·         Blagoslovljen budi Bog u ljepoti života koji se polako gasi...

·         Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i svetima. Amen.

Molitveni susret završio je zahvalnom riječju provincijala fra Joška Kodžomana koji je ovom prigodom udijelio dar mons. Marinu Barišiću."

  Vijesti - Sve