Najava odlaska sestara iz Essena

Najava odlaska sestara iz Essena

Ponedjeljak, 26. 3. 2018.

U jednom  njemačkom glasilu najavljen je odlazak naših sestara iz zajednice u Essenu. Orginalan tekst nalazi se na ovom LINKU, a prijevod je sliljedeći: "CRKVA ST. THOMAS-MORUS

Hrvatske redovnice opraštaju se nakon 58 godina

Rüdiger Hagenbucher

16. 2. 2018. – 12.00


Od samostana An der Bergbrücke i svog rada u staračkom domu Albert-Schmidt-Haus u Vogelheimu opraštaju se Angelis Kešina, Jakobina Čubelić, Florina Matić, Salvatora Delaš i predstojnica Krucifiksa Ivelić. Još dvije godine ostaju Fanita Jukić i Alis Lovrić, pastoralne suradnice. Foto: Asgard Dierichs

ESSEN-VOGELHEIM.   58 godina brinule su o ljudima u bolnicama i staračkim domovima. Sada se pet hrvatskih redovnica vraća u svoju domovinu.

Došle su u Essen za vrijeme gastarbajterskog vala iz Jugoslavije i ovog se vikenda nakon 58 godina opraštaju od svoje druge domovine, posebno od Vogelheima: pet hrvatskih redovnica vraća se u svoj glavni samostan na područje Splita. Na oproštaju u crkvi St. Thomas Morus u ulici Vogelheimer u nedjelju u podne očekuje se oko 500 gostiju, između ostalih i biskup Ludger Schepers i kaptolski starješina Thomas Zander.

Teško doba komunizma

Osvrt: U vrijeme komunizma u Jugoslaviji katoličke su redovnice teško živjele. „Nisu smjele javno djelovati“, prisjeća se Stjepan Penić (73), župnik u hrvatskoj zajednici u Essenu. Mnogi su Hrvati otišli u Njemačku, ali ni ovdje život za njih nije bio jednostavan. „Radili su pod zemljom ili na gradilištima, živjeli su u barakama i bili su veoma siromašni“, pripovijeda sada sestra Fanita katoličkom tjedniku „Neues Ruhr-Wort“. Ona je sama preko Rima stigla u Essen kao devetnaestogodišnja pripadnica redovničke zajednice Služavki malog Isusa. Ovdje je doselila u samostan An der Bergbrücke u Vogelheimu koji je nekoliko godina ranije osnovao biskup Franz Hengsbach. Samostan je mogao primiti 28 sestara i danas pripada župi St. Dionysius.

Dijeljenje namirnica i odjeće zemljacima

„Sestre su radile u staračkim domovima, ali i u bolnicama Borbecker i Werdener“, pripovijeda Stjepan Penić. Tada je zajedno s redovnicama prikupljao hranu i odjeću te ih dijelio svojim zemljacima. U međuvremenu je hrvatska zajednica u Essenu narasla na približno 3.000 vjernika, sedam časnih sestara doseglo je, međutim, dob za umirovljenje. „Život ovdje u Njemačkoj im je sada preskup. Osim toga, troškovi samostana financijski više nisu održivi“, kaže župnik.

U svojoj domovini u Splitu Angelis Kešina, Jakobina Čubelić, Florina Matić, Salvatora Delaš i predstojnica Krucifiksa Ivelić žele se preseliti u centar za starije osobe koji će napraviti redovničku zajednicu u mjestu Košute.

I župnik Stjepan Penić razmišlja o rastanku

Župnik Stjepan Penić također razmišlja o rastanku, ali u njegovim prsima tuku dva srca. „I za mene je vrijeme da se vratim“, priznaje i pritom misli na hrvatski glavni grad Zagreb. „Ali ovdje još mogu ponešto uraditi. A bez rada ne bih mogao živjeti“. Za najviše dvije godine oprostit će se i on od Vogelheima i svoje hrvatske zajednice.

>>> Nakon mise ostat će vremena za oproštaj

Svečana misa započet će u nedjelju 18. veljače u 12.30 sati u crkvi St. Thomas Morus. Propovijed će održati biskup Ludger Schepers. Povodom oproštaja očekuje se oko 500 posjetitelja.

Nakon toga uslijedit će druženje i domjenak u domu za mlade, u ulici Vogelheimer 183.

Još nije poznata budućnost samostana.

 Sam oproštaj može se pročitati OVDJE.

  Vijesti - Sve