Naše putovanje biblijskim mjestima

Naše putovanje biblijskim mjestima

Nedelja, 3. 1. 2021.

U ozračju božićnog vremena, 3. siječnja 2021. sestre juniorke Zagrebačke provincije s. Zrinka Šutalo i s. Snježana Bjelobrk predvođene magistrom s. Viktorijom Predragović okupile su se u Samoboru, u samostanu sv. Ivana Krstitelja na zajednički odgojni susret. Susret je započeo molitvom srednjeg časa.

Tema susreta je bila „Biblijska mjesta - izvori duhovnosti“. Sestre juniorke su razmatrale o mjestima koja  su obilježila  Isusovo djetinjstvo: Nazaret, Betlehem i Egipat.  S. Viktorija je  iznijela poticaje i skrenula pažnju na to da je Isus kroz svoj život, kroz svoj govor i mjesta koja je obilježio svojom prisutnošću ostavljao svoje poruke nama, a od nas se traži napor da ih otkrivamo, iščitavamo i primjenjujemo u svom životu. Zatim je slikovito opisala što bi bilo poželjno imati na putovanju: otvoreno „uho“  srca za Božji govor, zatim štap pouzdanja i vjere i kartu ispisanu djelatnom ljubavi. Zatim smo prošli kroz svaki grad razmatrajući njegove karakteristike. Promišljajući o gradovima dobile smo i poticaje za razmišljanje. Simboli koji se vežu uz svaki grad upućuju na otvorenost, radost, samozataju, siromaštvo i bezuvjetnost Božje ljubavi. Zaključile smo da se u svakom tom gradu krije poziv i za nas koje smo na putu susrele Isusa i prepoznale njegov zov. 

U ovom izazovnom vremenu, potaknute ovim susretom odlučile smo se izboriti za osamu, molitvu i šutnju te poput Marije u Nazaretu slušati Božju riječ i tražiti odgovore za vlastiti život. Promatrajući lik svete Obitelji koja je morala pobjeći u Egipat promišljale smo o tome kako se nositi s životnim poteškoćama i gdje pronaći pravu sigurnost te kako  biti postojani u radosnoj službi svakome tko je odbačen i bespomoćan. Osvježene  susretom vratile smo se u našu svakodnevnicu.

s. Snježana Bjelobrk

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve