“Nikada umorna ljubav”

“Nikada umorna ljubav”

Četvrtak, 22. 11. 2012.

U omiškoj Narodnoj knjižnici, 22. studenoga 2012., prof. dr. sc. don. Ivan Bodrožić predstavio je zbirku pjesama Nikada umorna ljubav, mlade autorice, članice PMI - Omiš Branke Mlinar koja je u rujnu diplomirala na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i stekla akademski naziv magistra katehetike. Ovo je peta zbirka autorice, a prva njezina zbirka duhovne tematike, iako je u svim prethodnim zbirkama uvijek bilo pjesama nadahnutih vjerom i ljubavlju za Krista. Prostor knjižnice bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a svojom su nazočnošću mladu autoricu počastili omiški gradonačelnik prof. Ivan Škaričić, župnik don Ljubo Bodrožić, don Ivan Banić, gvardijan Franjevačkog samostana u Omišu fra. Filip Budić, Sestre Služavke Maloga Isusa iz Omiša, kolege i kolegice sa KBF-a iz Splita, brojni prijatelji i ljubitelji poezije. 


Predstavljajući svoju knjigu autorica je naglasila kako je ova zbirka poezije njezino svjedočanstvo ljubavi za Krista i da joj je iznimno drago što se promovira u Godini vjere koju je proglasio papa Benedikt XVI.. Zbirka obuhvaća 96 pjesama koje je autorica posvetila bl. Ivanu Pavlu II., velikom papi glasniku mira za njegovu djelatnu ljubav prema hrvatskom narodu, za njegovu ljubav prema svakom čovjeku, Božjem stvorenju i Stvoritelju, za njegovo čisto srce, za puninu života kojim je svjedočio Božju riječ i Božje djelo, uvijek spremno otvarajući vrata Kristu i sve je pozvala na molitvu za njegovu što skoriju kanonizaciju. Druga osoba kojoj je autorica posvetila stihove je njezina pok. baka Marija Lidija Lelas, Prijateljica Maloga Isusa, „baka krijesnica“ , kako ju je nazvao prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, inače recenzent zbirke. Svaki dan s njom bio je blagoslov, Božji dar obitelji, a svjetlo njezine ljubavi svijetli i dalje u mome srcu i stihovima koji su poetski spomenik njezinoj osebujnoj ljubavi i snazi kojom je gradila moju duhovnost,  naglasila je autorica.

Svoje stihove autorica je te večeri posvetila i našim generalima Gotovini i Markaču, radujući se njihovom povratku iz uzništva u domovinu. U mnoštvu duhovnih tema koje autorica u zbirci dodiruje, ključna riječ svih njenih pjesama je ljubav utkana i protkana kroz sve pjesme i stihove. Ljubav, međutim, nije tek jedna uopćena riječ, nego konkretni sadržaj božanskog života i božanske ljubavi. Ljubav je sam Bog, Otac, koju je na najsadržajniji način pokazao šaljući nam svoga Sina, istaknuo je prof. Bodrožić predstavljajući zbirku. Uz autoricu stihove su kazivali : Žana Kovačić, Marija Kalajžić, Tereza Mimica, Branka Mimica, Neno Čečuk (uč.3. razreda OŠ), Naomi Ković ( uč. 1. razreda OŠ Josipa Pupačića u Omišu), te s. Terezija Pervan, Prijateljica Maloga Isusa i vjeroučiteljica u omiškoj osnovnoj školi. S. Terezija Pervan je kazivala pjesmu U srcu Maloga Isusa. Program je vodila Svjetlana Buljević, ravnateljica Narodne knjižnice Omiš, a u glazbenom dijelu programa nastupio je VIS Gospe od zdravlja iz Splita. Na kraju je prof. Bodrožić poželio autorici da   njezina ljubav nikada ne bude umorna za nova pjesnička nadahnuća, kao što je i sama autorica izrazila u sljedećem stihu: „Bog uvijek govori velike riječi i pruža ruke onima koji ga žele slušati“!

 

U  SRCU  MALOGA  ISUSA

U srcu maloga Isusa
neizmjerna ljubav cvate,
iz iskonske vjere i nade
na zlatnom polju dobrote
sunčev cvjetak izraste.
Kada ga dotakneš rukom
svjetlost spasenja
obasjava tvoj dom,
vječnim dahom blaženstva
i licem presvetim
sve nas pozdravlja On :
živući čovjek i
živući Bog.
I osmijeh pokloni svima
koji sjednu za njegov stol,
u molitvi blaguje s nama
kruh, vino i sol,
s radošću daruje puku svom život i riječ
naš milosni Bog, naš jedini svijet.
I uvijek ostaje s nama u sve dane života,
iskren kao dijete što krasi ga dobrota,
bezgrešan, pravedan, nježan i blag,
Čvrst kao bedem i visok kao hrid
uzdarje u vjeri
i prijatelj drag
kojeg volimo svi.
U Srcu maloga Isusa
naša je sreća dragocjena,
ognjište beskrajne milosti
i kolijevka sigurnog spasenja
u kojoj nas čuva On
Živući čovjek i Živući Bog.

Branka Mlinar

PMI - Omiš

  Vijesti - Sve