Nismo ih zaboravile

Nismo ih zaboravile

Četvrtak, 10. 11. 2022.

Brojčanost sestara u našoj Provinciji polako opada. Zbog manjeg broja sestara i zbog starije populacije  nemoguće je bilo  održavati  sve zajednice u Domovini i izvan nje. Tako se počelo s  postepenim povlačenjem  sestara i zatvaranjem pojedinih zajednica.


One zajednice koje su bile najudaljenije od  središta Provincije, a  ujedno i  izvan Domovine, bile su među prvima koje su sestre po odluci postojeće Uprave napustile. Među prvima bile su zajednice u Boki Kotorskoj, našim sestrama posebno drage. Boke,  poznate po svojoj prošlosti; bokeljskoj mornarici i zaljevu svetaca, ostala je bez naših sestara. Najzadnje sestre otišle su prije nekoliko godina iz našeg samostana "Primorski Betlehem" u Dobroti. Taj samostan je još za života kupio naš otac utemeljitelj sluga Božji dr Josip Stadler. Zbog toga smo na taj samostan emotivno vezane, ali smo nemoćne s obzirom na postojeće stanje. Sestre koje su tamo boravile, a zbog dobi i starosti preminule, pokopane su na grobljima dotičnih samostana. 

Ovih dana dok smo u intenzivnoj molitvi za naše vjerne pokojne,  nismo zaboravile ni sestrara kojih   zemaljski ostatci čekaju uskrsnuće usnulih izvan naše Domovine, točnije u Boki Kotorskoj. Provincijska glavarica s. M. Tereziija Pervan, njezina zamjenica s. M. Brigita Rojnica i s. M. Salutarija Đula, provincijska ekonoma posjetile su grobnice pokojnih sestara u Dobroti i Perastu. Položile su cvijeće, pomolile se za sestra i upalile svijeće. Na putovanju u Boku posjetile su zajednicu u Dubrovniku, a također pohodile groblje sv. Luke u Mandaljeni, gdje su pokopane sestre koje su preminule u toj zajednici.

Narod koji ne zaboravlja svojih pokojnika ima budućnost, a nadamo se da i mi redovnice koje ne zaboravljamo one koje su prije nas bile posvećene službi i karizmi Družbe imamo budućnost.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve