Nova perspektiva bolesti koju donosi Isus Krist

Nova perspektiva bolesti koju donosi Isus Krist

Ponedjeljak, 8. 3. 2021.

Sestre Služavke Malog Isusa svakog osmog dana u mjesecu potiču svoje vanjske suradnike, Prijatelje Malog Isusa, da se okupe oko lika Josipa Stadlera, rodom Brođanina, a po promislu Božjem i nadbiskupa u Sarajevu te utemeljitelja spomenute Družbe. Dok čovjek u ovim neredovitim vremenima teži pronaći točke oslonca koje će obnoviti i ojačati klonule snage, sestre su u suradnji s fra Stipom Kljajićem, profesorom na Katoličkom bogoslovnom fakultet ponudile Prijateljima novi oblik duhovnog sadržaja. Virtualnim putem fra Stipo je došao u zagrebačku župu svetog Ivana Krstitelja na Novoj vesi  progovorio o pitanju ozdravljenja u Svetom pismu.

Kada, ako ne sad promišljamo baš o milosti zdravlja koju imamo ili vapimo pred Bogom baš na tu nakanu? Trenuci koje živimo odstranili su od nas sitničavost u vlastitim komocijama te pokazali koji onaj viši cilj kojem hitimo dok smo ovdje na zemlji. Fra Kljajić nam je predstavio kako je to starozavjetni Židov gledao na bolest – kao kaznu za grijeh ili djelo Sotonino. Međutim, naš se vjernički pogled diže iznad toga i prepoznaje perspektivu koju donosi Isus iz Nazareta – liječnik duše i tijela. Ljudska bolest - bilo na duši, bilo na tijelu – mjesto je Božje proslave. Kako? U takvim situacijama Isus sam upire oči prema nebu, otvara svoje dlanove i moli intervenciju nebeskog Oca. On ne čini neke spektakularne podvige, ne traži materijalni dar ili zadovoljštinu, On traži susret s bolesnima, daje im svoju blizinu koja ozdravlja.

Promatrajući lik nadbiskupa Stadlera te njegov odnos prema bolesti za vrijeme svog službovanja u Sarajevu vidimo živi primjer koji nam je istaknu fra Kljajić. Bolest je prilika, prostor na kojem se može pokazati Božja intervencija. Nije to nikakva kazna ili nešto što izmiče i samom Ocu nebeskom, nego  je to prag na kojem se mogu susresti Bog i čovjek. Svako naše osobno iskustvo bolesti ili onih koji su nam bližnji treba biti baš to – mjesto Božje proslave. Bog Koristi svoju djecu kao suradnike koji će trenucima koji su bolni donijeti potrebniku snagu i utjehu, pružiti susret koji čini da je teret bar na trenutak lakši, a u tome se otkriva i smisao i zadaća djelovanja Prijatelja Malog Isusa u ovom konkretnom vremenu.

s. Marta Vunak

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve