Obilježen Stadlerov dan u Sarajevskoj katedrali

Obilježen Stadlerov dan u Sarajevskoj katedrali

Utorak, 10. 7. 2018.

Euharistijsko slavlje predslavio je preč. Marko Majstorović, katedralni župnik


U 14. nedjelju kroz godinu, 8. srpnja 2018. obilježen je dan spomena na slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera u sarajevskoj prvostolnici uz sudjelovanje sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva i Viteza i ostalih vjernika sarajevskih župa kojima su se pridružili hodočasnici župe Imena Marijina iz Gromiljaka predvođeni sestrom Olgom Kikić.

Euharistijsko slavlje u večernjim satima predslavio je preč. Marko Majstorović, katedralni župnik. Misna čitanja pod Svetom misom čitali su hodočasnici iz Gromiljaka, a liturgijsko pjevanje animirao je sastav Veritas.

Župnik Majstorović u prigodnoj propovijedi protumačio Božju Riječ ističući da je Bog slao svoje izabranike pojedinim narodima na određenim područjima koji su naviještali Božji zakon, zamisao i plan. „No ni u kojem mjestu i vremenu to nije bilo lako ostvariti, zbog tvrdoće ljudskog srca. Pa ni samog Isusa nisu mogli prihvatiti u njegovom zavičaju, da je zahvaćen Božjim duhom i da je Bog Spasitelj“, kazao je preč. Marko te zapitao, „nismo li i mi narod odmetnički, narod koji sebi ne da ništa kazati, onaj narod u kojeg ima puno zavisti, klevete, prezira obezvrjeđivanja, drugog, neiskrenosti, podmetanja, neprihvaćanja, nerazumijevanja…narod koji ne vjeruje, pa sumnja čak i u Božje praštanje i providnost“.

„Nismo stvoreni da budemo u muci i patnji nego smo pozvani na radost života. Bog nam daje uvijek nove prilike jer nas želi spasiti. Vjerujmo da se ljudi oko nas mogu mijenjati, obratiti, praštati, ljubiti i spasiti“, rekao je župnik Majstorović te progovorio o Božjem izabraniku nadbiskupu Stadleru kao uzoru vjere i pouzdanja u Boga. Istaknuo je da se sluga Božji Josip Stadler mogao posve ostvariti jer je imao potpuno i bezuvjetno povjerenje u Onoga koji ga šalje narodu kojemu je vjerno služio.

Po završetku popričesne molitve, svi su se okupili oko groba sluge Božjega Stadlera pod vodstvom preč. te izmolili molitvu na nakanu proglašenja blaženim nadbiskupa Stadlera, a molili su i na osobne nakane.

Hodočasnici su animirali molitvenu pripravu prije Svete mise te na ovaj Stadlerov dan pročitali svjedočanstvo iz 1912. godine iz kojeg je vidljiva dobrota sluge Božjega Josipa Stadlera. Bio je to poticaj svim prisutnima da poput nadbiskupa Stadlera otvore oči duše i srca te priteknu u pomoć braći i sestrama u potrebi. Nakon toga svi okupljeni u katedrali izmolili su Gospinu krunicu i Litanije Srcu Isusovu moleći za djecu i mlade emigrante koji su u opasnostima izgubiti život ili postati žrtve trgovine, te na osobne nakane. (kta)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve