Obilježen Stadlerov dan u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova

Obilježen Stadlerov dan u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova

Srijeda, 9. 6. 2021.

U utorak 8. lipnja 2021. u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova obilježen je Stadlerov dan, a ujedno i peti dan devetnice u čast Presvetom Srcu Isusovu, koju je prvi Vrhbosanski nadbiskup i Utemeljitelj sestara Služavki Malog Isusa Josip Stadler vjerno i pobožno štovao i širio njeno štovanje među pukom u vrhbosanskoj nadbiskupiji. Euharistijskom slavlju prethodila je molitvena priprava, devetnica i zlatna krunica, koju su animirali katedralni župnik don Mato Majić, katedralni župljani i sestre Služavke Malog Isusa. Misna čitanja i molitvu vjernika predmolile su sestre, a sveto liturgijsko slavlje pjevanjem i sviranjem obogatili su mladi iz benda „Veritas.“

Na početku sv. Mise sve prisutne je pozdravio župnik don Mato, naglasivši da je danas dan spomena na slugu Božjega Josipa Stadlera i dan molitve za njegovo proglašenje svetim i blaženim. Sv. Euharistiju u 18:00h slavio je profesor i vicerektor sa KBF u Sarajevu doc. dr. sc. don Oliver Jurišić uz koncelebraciju katedralnog župnika don Mate Majića, generalnog vikara mons. Slađana Ćosića i patra Mirka Nikolića, koji je bio prisutan kao predvoditelj duhovnih vježbi sestara Služavki Maloga Isusa, koje su hodočastile u katedralu za Stadlerov dan.

U prigodnoj propovijedi don Oliver se osvrnuo na evanđeoski tekst Mt 5,13-16, te progovorio o istinskoj, trajnoj i kršćanskoj dobroti, koja treba biti neupitna i onda kada je vidljiva i kad je nevidljiva. „Nezahvalno je biti dobar i strpljiv kad nas drugi ne vide,“ rekao je don Oliver, ohrabrivši vjernike kako se isplati biti sol zemlje i svjetlo svijeta pa makar svojoj svjetiljkom obasjavali samo jednu osobu. Jer Isus je taj koji nas poziva da naša dobrota bude prisutna u nama i kad je vidljiva i nevidljiva. I kad se čovjek umori od dobrote i kad si postavi pitanje koji je smisao da je sol zemlje, koji je smisao da je drugima svjetlo koje svjetli, a drugi to ne vidi, važno je vratiti se na Isusa koji nam donosi istinsku dobrotu i ljubav.

Po završetku sv. Mise svećenici i svi prisutni uputili su se najprije prema kipu Presvetog Srca Isusova, gdje su izmolili prigodnu molitvu, a potom na grob nadbiskupa Stadlera izmolivši molitvu za proglašenje svetim i blaženim.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve