Održan 15. Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“

Održan 15. Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“

Četvrtak, 28. 11. 2019.

U organizaciji sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 27. studenoga 2019. u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu održan je Humanitarni koncert pod geslom „Stadler, misionar Bosne“ i prodajna izložba pod motom „Darovana ljubav“. Prikupljena sredstva s prodajne izložbe, koju su pripremile zajednice sestara i Prijatelji Malog Isusa iz raznih mjesta, namijenjena su školovanju djece Stadlerova dječjeg doma „Egipat“ u glavnom gradu BiH u kojem se sestre Služavke Malog Isusa sa suradnicima brinu za djecu bez prikladne roditeljske skrbi.

Nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta, časnu majku s. Mariju Banić, visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića, svećenike, predstavnike  državnih, kantonalni  i gradskih vlasti, medijske djelatnike, prijatelje, dobročinitelje, svoje „predrage sestre i redovnice drugih zajednica“ pozdravila je provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s. M. Maria Ana Kustura.
„Dobro došli na ovaj naš 15. po redu humanitarni Koncert pod nazivom 'Stadler, misionar Bosne', koji je utemeljitelj naše Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, te ujedno i utemeljitelja Dječjeg Doma Egipat ovdje u Sarajevu, utemeljen u studenom davne 1899., u kojem i danas borave dječica o kojima skrbe naše sestre. Tijekom svoje dugogodišnje pastirske službe, sluga Božji nadbiskup Stadler  svojom svestranošću se doista može nazvati misionarom Bosne i Hercegovine koju je toliko volio.  On je bio pisac, graditelj, utemeljitelj naše Družbe, a posebno se isticao u brizi za siromašne i napuštene među kojim su u prvom planu bila nezbrinuta djeca. Tako su u Sarajevu, njegovim zalaganjem nastala dva sirotišta u Sarajevu Betlehem, 1898., žensko sirotište i Egipat, muško sirotište, 1899., o kojima su skrbile naše sestre. U ovim sirotištima od početka do 1949. godine kada su sestre protjerane iz Bosne i Hercegovine, dolaskom komunističke vlasti, u ova dva sirotišta bilo je zbrinuto 10.000 djece“, kazala je s. Maria Ana te pozdravila klapu „Sv. Juraj“ i generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH preč. Marka Medu. Istaknula je da su ih večeras okupila „dječica, živi svjedoci  Stadlerove ljubavi prema djeci, koju oni  svakodnevno doživljavaju u njegovom Domu Egipat“. Zahvalila je svima koji su bili uključeni u pripremu koncerta te svim sestrama Služavkama koje su iz raznih župa i samostana, uz pomoć naših Prijatelja Maloga Isusa, organizirale prodajnu izložbu.
Zbor sestara i djece iz Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića i uz sudjelovanje mališana iz sestarskog dječjeg vrtića otpjevale popijevke: „Oj, Stadlere“ i „Prijatelju siromaha“ (tekst i glazba s. M. Virgina Ninić). Svi nazočni s posebnim zanimanjem pratili su simpatične molitvene i druge pokrete mališana kojima su vizualno dočaravali tekst spomenutih pjesama.   
Potom je nastupila Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice pod vodstvom gospodina Marka Brale. Izveli su brojne popijevke, a posebno dirljivo bilo je vidjeti i čuti kad je s njima zapjevao i mali dječak Noa iz Stadlerovog dječjeg vrtića Egipat.        
Na kraju koncerta prigodnu riječ uputio je kardinal Puljić te pozdravio sve prisutne. Zahvalio je sestrama Služavkama Malog Isusa na organizaciji i djeci na sudjelovanju te posebno Klapi „Sv. Juraj“ i svima koji su se oduševljeno pridružili njihovom pjevanju poznatih klapskih i drugih popijevki. Izrazio je radost da su u središtu ovog koncerta djeca ističući da je dijete život, Božji dar. Dodao je da današnje društvo, posebno u Europi, „pa i kod nas u Bosni i Hercegovini“ treba vratiti tu ljubav prema djeci. „Evo, naslov ovog događanja je 'Darovana ljubav'. Na žalost, mi smo svjedoci danas da je egoizam i oholost ubio radosti malih“, kazao je kardinal Puljić naglasivši kako je prevažno da svi učimo ljubiti. Prisjetio se jedne zgode kada je ostao zatečen odgovorom jedne srednjoškolke koja je na pitanje, koja je lekcija najvažnija u životu, odgovorila da je najvažnije naučiti ljubiti jer „tko ne zna ljubiti, taj ne zna živjeti“. Primijetio je da se „danas ne znamo radovati životu jer smo izgubili sposobnost žrtvovati se i ljubiti“. Prisjetio se i odlomka iz Homilije sv. Makarija, koju svećenici i časne sestre čitaju toga dana u Službi čitanja, u kojem se prikazuje kako zemljoradnik, kada obrađuje zemlju, uzima „u ruke oruđe i odjeću koja je prikladna za zemljoradnju“ te se dodaje da je „tako i Krist, kralj nebeski, i pravi zemljoradnik, kad je došao k čovječanstvu, zaraslom u korov opačina, uzeo tijelo, a za oruđe uzeo križ, da obradi zapuštenu dušu“. Potaknuo je nazočne da uvijek imaju u svijesti da je Isus zaista došao i da je križ njegova stvarnost. Čestitajući uspješno organiziranu večer, zaželio je da svi u sebi ponesu spremnost „prihvatiti se alata i zanata – učiti i ljubiti“.
Nakon koncerta u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu priređena je prodajna izložba gdje su djelatnice iz Samostana Egipat Sandra i Marija goste dočekale kuhanim vinom i čajem. Svi su imali prigodu kupiti na nekom od prodajnih mjesta razne domaće proizvode: kolače, ljekovite rakije, likere, čajeve, med kao i adventske vijence i ukrase... Prodajne stolove organizirale su zajednice sestara Služavki Malog Isusa i Prijatelja Malog Isusa iz: Samostana i Vrtića Egipat u Sarajevu, župe Gromiljak, Doma sv. Josipa i Samostana sv. Josipa iz Viteza, Apostolske nuncijature u Sarajevu, Samostan sluge Božjega Josipa Stadlera iz Brodskog Vinogorja, zatim sestre i Prijatelji Malog Isusa iz župa Voćin i Slatina u Hrvatskoj, Samostana iz Neuma i Maglaja te župe Prozor kao i Rehabilitacijskog centra Sv. Obitelji iz Mostara i Samostana sv. Male Terezije iz Doboja. Svoje stolove postavili su također: Zajednica žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina Kosača Vrhbosna, Mulitmedia Print iz Nove Bile te župljani župe Radunice.  
Prvi Vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler, nakon što je 1898. godine osnovao Betlehem, 1899. godine osniva ustanovu - Zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece te ga povjerava sestrama Služavkama Maloga Isusa (SMI). Djeca ostaju u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogu ostati i dulje ako žele. Kako nekada, tako i danas sestre Služavke Maloga Isusa majčinskom brigom skrbe za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Stadlerovu dječjem Egiptu.
Dar se može uplatiti i na Transakcijski račun kod
PRIVREDNE BANKE SARAJEVO d.d. Sarajevo
1011040071882903
SWIFT: PBSCBA22
IBAN: BA391011040071882903

Prijatelju siromaha (s. M. Virgina Ninić)
Utemeljitelju za rođendan (2002)
 
Prijatelju siromaha
revni Božji suradniče,
za sirote Bogu svome
žrtvovo si svoje biće.
 
Bratu čovjeku,
bratu patniku
sve od sebe daješ,
ljubav srca svog
što ti dade Bog
davat ne prestaješ.
 
Ljubio si Crkvu svetu
i njezina poglavara,
volio si Bosnu svoju
kao dio Božjeg dara.
 
Bratu čovjeku,
bratu patniku
sve od sebe daješ,
ljubav srca svog
što ti dade Bog
davat ne prestaješ.
 
Tvoje srce uvijek bije
za ljubljene sirotane,
tvoja vjera, pouzdanje,
nek nas štite, nek nas brane.
 
Bratu čovjeku,
bratu patniku
sve od sebe daješ,
ljubav srca svog
što ti dade Bog
davat ne prestaješ.
 
 
Oj Stadlere (s. M. Virgina Ninić)
Utemeljitelju za rođendan (2002)
 
Oj Stadlere,
da sam Bogd'o u dne one bila,
kada tebe primi Bosna mila.
 
Oj Stadlere,
da sam onda mogla vidjet tebe,
ti da rukom pomiluješ mene.
 
Oj Stadlere,
da sam mogla poljubit ti ruku,
da povjerim tebi svoju muku.
 
Oj Stadlere,
blago zemlji u koju si došo,
iz koje si u nebesa pošo.
 
Oj Stadlere,
da je meni preko Save proći,
u Slavonski Brod da mogu doći.
 
Oj Stadlere,
da ja vidim rodno mjesto tvoje,
zadovoljno bit će srce moje.
 
Preuzeto: kta
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve