Održan 21. obiteljski susret

Održan 21. obiteljski susret

Nedelja, 18. 3. 2012.

ZAOSTROG: U Zaostrogu je od 16. do 18. ožujka 2012. održan 21. obiteljski susret o temi Blagoslov braka i obitelji pod motom „Sv. Josipe, čuvaj naše obitelji“. Voditelj susreta bio je fra Vatroslav Frkin, organizatorica dr. Danijela De Micheli-Vitturi, specijalista obiteljske medicine te djelatnica savjetovališta Gospe od Zdravlja u Splitu, i domaćin fra Ivica Omazić, gvardijan samostana u Zaostrogu. Sudjelovale su obitelji iz Hrvatske (Kaštela, Split, Dugi Rati, Opuzeni i Metković) i BiH (Široki Brijeg i Grude).


Na temelju dokumenta Familiaris consortio blaženoga pape Ivana Pavla II., koji govori o obiteljskom zajedništvu i odnosima u obitelji, predavač je obradio teme: uvjeti za sretan brak, roditelji i djeca, roditelji i mladež te obiteljsko zajedništvo više naraštaja tj. starci u obitelji. Poseban je naglasak stavio na tri točke neophodne za sretan brak: molitva, dugi i nježni razgovori i bračno darivanje. Prve dvije točke treba njegovati od početka veze tj. i prije braka, koji treba graditi na temelju hodanja bez poljubaca i dodira.

Nužno je da roditelji mole s djecom i razgovaraju pri čemu razgovor mora biti prilagođen uzrastu. Roditelji su dužni uputiti mladež u spolnost, dati im prave informacije.

Sudionici su mogli postavljati pitanja, diskutirati i međusobno razmjenjivati iskustva.

Bogato iskustvo rada s obiteljima, problematičnim i razorenim brakovima, te mladeži dugo 40 godina iznjedrilo je više knjiga kojima je autor fra Vatroslav Frkin, a za koje su sudionici pokazali zanimanje. Naslovi knjiga su Hodanje mladića i djevojke, Hodanje i brak, Uslišane molitve mladića i djevojke, Izmoljena djeca i slične.

Sudionici su osim predavanja imali i bogat molitveni program: molitvu krunice, časoslova, križnog puta, klanjanje pred Presvetim, te svakodnevna misna slavlja.

Susret je završio prigodnom priredbom djece i mladeži, koja su također nazočila susretu, a animirale su ih s. Vesna Mateljan, Služavka Malog Isusa i gospođa Darija Mladin, katehistica, majka šestero djece. Svi su na kraju bili suglasni da su ovakvi susreti dragocijeni i potrebni, te su zahvalivši voditelju i organizatorima, zaželjeli da se na ljeto opet nađu na istom mjestu.

Višnja Spajić

  Vijesti - Sve