Održan dvanaesti humanitarni koncert i prodajna izložba

Održan dvanaesti humanitarni koncert i prodajna izložba

Srijeda, 30. 11. 2016.

Milosrđe je izvor radosti


{image:20:medium} 

Milosrđe je izvor radosti 

Dan darivanja i milosrđa može biti svaki dan u godini, a ne samo ovaj kada se održava humanitarni koncert i prodajna izložba


U  sarajevskom Franjevačkom međunarodnom studentskom centru održan je dvanaesti humanitarni koncert i prodajna izložba s ciljem pomoći školovanje djece u Stadlerovu dječjem Egiptu (SDE-a) u Sarajevu. Održani program u organizaciji SDE-a i HKD Napredak zamišljen je i ostvaren kao događaj zahvalnosti za jubilarnu Godinu milosrđa i sve osobe milosrdna srca.Sredstva prikupljena od koncerta i izložbe namijenjena su školovanju djece udomljene u SDE-a kod sestara Služavki Maloga Isusa (SMI) u Sarajevu.
Na koncertu su nastupili i mnoge razveseli: djeca i sestre SDE-a, Pedagoško-glazbena skupina Pravo lice, KlapaKalelarga i Stijepo Gleđ Markos.Program se odvijao u duhu milosrđa što je bila i glavna poruka: Milosrđe je Izvor radosti. Kroz program su prisutne vodili bračni par Jelena i Stijepo Gleđ Markos. Njihove uloge voditelja i izvođača glazbenih točaka izmjenjivale su se. Ostavili su divan dojam i svjedočanstvo radosnog darivanja sebe i svojih talenata na dobrobit djece s margine društva.  
 
Djelo umreženog milosrđa
U prodajnoj izložbi - na štandovima za prodaju - bili su ponuđeni razni predmeti – rukotvorine - prigodni za darivanje posebno u vremenu Božića i Nove godine, dječji radovi, sestarski kolačići, ručni radovi, suveniri i ostalo što može biti od koristi u raznim prigodama. Prodajne štandove pripremili su najvećim dijelom sestre SMI s Prijateljima maloga Isusa i dobročiniteljima iz BiH, Hrvatske, Austrije, Italije i Njemačke. Među ovogodišnjim podupirateljima posebno su izdvojeni oni koji i tijekom godine ne zaboravljaju djecu SDE-a. To su: Obitelj Verice i Nebojše Grizelj, gđa Vlatka Puškarić, prof. Antun Tvrtković, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i udruga Libertas Sarajevo. Milosrđe je izvor radosti, svjedoči ovo veliko djelo umreženog milosrđa iza kojega stoje  podupiratelji milosrdna srca.
 Među mnogobrojnim gostima nalazili su se predstavnici crkve na čelu s Nj.E. apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, predstavniciFranjevačke provincije Bosne Srebrene kao i brojni svećenici, časne sestre raznih družbi, a ponajviše sestare Služavke Malog Isusa na čelu s. Provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić uz podršku Vrhovne uprave u osobi nazočne s. M. Ana Marije Kesten. Svojom prisutnošću  koncertu i prodajnoj izložbi djecu su podržali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara,  drugi predstavnici društveno-političkog života, te brojni prijatelji djece iz grada Sarajeva i drugih mjesta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.  U ime suorganizatora, HKD Napredak ovoj je humanitarnoj manifestaciji nazočio je predsjednik Društva prof. dr. Franjo Topić.
Pri završetku humanitarnoga koncerta obratio se nazočnima apostolski nuncij u BiH – Luigi Pezzuto. Svojom riječju ohrabrio je sestre u karizmatskom služenju i primijetio da je rad s djecom i za djecu rad za nove generacije i budućnost BiH, jer su mladi njezina budućnost. 
 
Zahvalnost franjevcima
Organizatori humanitarnog koncerta i izložbe izrekli su zahvalnost domaćinima Franjevcima Bosne Srebrene u osobi fra Joze Marinčića na ustupljenom prostoru FMSC te  ostalim mnogobrojnim podupirateljima koji su pomogli da se ovaj program ostvari.
Dan radosti darivanja i milosrđa može biti svaki dan u godini, ne samo ovaj kada se održava humanitarni koncert i prodajna izložba. Oni koji žele mogu i tijekom godine biti podupiratelji djece i njihova školovanja. Oni mogu dati svoj financijski doprinos za otkrivanje i razvijanje talenata koje djeca u sebi nose, za kvalitetno i osmišljeno vrijeme praznika, posebno u ljetnom periodu, za edukativno-umjetničke radionice, edukacije onih koji su postigli punoljetnost i nalaze se u procesu osamostaljivanja i zapošljavanja…
Hvala svima na suradnji i doprinosu za sretnije i radosnije odrastanje djece Stadlerova dječjeg Egipta.
s. M. Kristina Adžamić
 
Riječ pozdrava
sestre M. Admirate Lučić na humanitarnom koncertu za SDE, 29. studenog 2016.
 
Dragi prijatelji djece, uvaženi sudionici Izvora radosti!
Upravo su nas  u večerašnji događaj  divnom skladbom MILOST  uveli naši dragi voditelji – supružnici Gleđ  zajedno s djecom Stadlerova dječjeg Egipta.
Hvala vam draga Jelena i Stijepo  što nam očitujete ljubav i što ćete nas voditi kroz ovu večer.
Sretna sam  i zahvalna zbog nazočnosti velikodušnih izvođača koji nam daruju svoja umijeća i talente, radosna sam zbog darovatelja izložbenih predmeta, zbog dragih prijatelja Stadlerove duhovne obitelji. Svima  vama pripada  čvrsti zagrljaj naše djece.
Radosna sam što nam je svima - ovdje nazočnima - uzoriti Vinko  kardinal Puljić, naš nadbiskup, uputio ohrabrenje i blagoslov, a u njegovo ime s nama su kardinalovi suradnici koje od srca pozdravljam. Crkva je naša majka, pa su večeras ovdje u ime Crkvenih ustanova,  brojne drage osobe. Od srca pozdravljam Vašu ekselenciju apostolskog nuncija LuigiaPezzuto,
msgr. Ivu Tomaševića - tajnika BK BIH,  msgr. Pavu Jurišića - postulatora kauze sluge Božjega Josipa Stadlera, dr. Franju Topića - predsjednika HKD Napredak - suorganizatora ovoga događaja, predstavnike naših  caritativnih ustanova.
Svi uživamo u gostoprimstvu braće franjevaca, pa fra Jozi Marinčiću - provincijalu franjevačke provincije Bosna srebrena, svim franjevcima toplo HVALA za srdačnu dobrodošlicu i za sve što nam u ovoj večeri darivaju!
Od srca pozdravljam vas, mnogopoštovani rektori naših bogoslovija, sve uvažene  profesore, svećenike i bogoslove.
U ime vrhovne glavarice majke Radoslave Radek s nama je sestra Ana Marija Kesten a u ime sestara franjevaka  sestra Kata Karadža, provincijska glavarica. Od srca pozdravljam sestre milosrdnice, i sve sestare svih redovničkih zajednica. Hvala vam, drage sestre, što podupirete našu misiju.
Srdačno pozdravljam uvažene predstavnike civilne vlasti iz ministarstava i institucija,
ponaosob gospodina Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH,
predstavnike veleposlanstva RH,
velečasnoga Marija Ćosića ravnatelja KŠC Sveti Josip gdje većina naše djece pohađa školu, 
sve uvažene predstavnike medija, a osobito
sve suradnike i članove društva Prijatelji Maloga Isusa.
Vidite, draga  djeco Stadlerova Egipta,  koliko milih osoba vam daje potporu. Svi smo ovdje s vama da primimo, podarimo i zahvalimo za čine ljubavi.
Stoga je večerašnji susret  uronjen  u ozračje netom minulog Jubileja milosrđa kojemu je osovina  konkretno iskustvo ljubavi, bilo da se sami zauzimamo za boljitak drugoga, ili osjećamo kako nas drugi  obasiplju dobrotom. Da bi nas poučio o važnosti i nastanku milosrđa, Sveti otac govori o licu milosrđa, divnom licu Očeva jedinca – Isusa.
Isusov pohod  su sestre ovdje obilježile koracima – stopama, jer „On hiti da nas spasi“ (Iz 35,4)
Prošao je ovuda, evo mu stopa, ide prema Tebi … Nisam sigurna da li su to koraci u dolasku ili u odlasku.  Za radostan život je prijelomno iskustvo susreta. Nikada nismo isti prije i poslije istinskoga susreta. Ovo potvrđuje divna slika Veronikina susreta sa Isusom. On u njenoj duši ostavlja utisnuto lice ljubavi. Slično su doživjeli i pastiri i mudraci kad su vidjeli Lice ljubavi položeno u jaslicama. Sućut je izliječila njihove duše i bili su radosni, sigurni. Pjevali su o miru među ljudima.
Isus žurnim koracima hita prema svima nama. On u susretu oplemenjuje naše duše, ispunja ih milosrđem - svojim licem koje nam govori: Sada idi! I ti čini tako!
Vjerujem da smo večeras  svi dotaknuti Isusovim pohodom, da čujemo kako nas hrabri govoreći: Blago tebi!
Vidim da nema dovoljno sjedećih mjesta za svih. Mnogi ste došli iz daleka i donijeli darak svoga srca. Vi ste večeras zagrlili milošću prostore i ljude od Münchena, Zagreba, Podravske  Slatine, Sl. Broda, Sarajeva, Mostara, Neuma, Dubrovnika i Bara. Večeras snažno obuhvaćamo molitvom sve ljude, osobito nejake i nemoćne, ožalošćene. Odašiljemo poruku da Isus svojim pohodom mijenja ljude. Milosrdnim je učinio srce i ruke sluge Božjega Josipa Stadlera. Ispružene su i danas na blagoslov,  da pomiluje,  odjene, pouči, nahrani i utješi, oprosti i moli. Providnost ga je poslala u Vrhbosnu da bude dušobrižnik i pastir. Njegova domišljata zauzimanja za dostojanstvo maloga čovjeka su i danas živa jer su nošena snagom Duha. Upravo na tragu njegova zauzimanja za dostojanstvo  svakog čovjeka, za boljitak obiteljskoga života i za spasenje duša je i ovaj događaj u kojem  možemo biti dionicima.
Dok je odrastala u Stadlerovu Egiptu upitala me je Melina: Sestro, zašto ja ne osjećam radost? Zašto mi je sve teško? Gledala sam ju dugo prebirući u srcu njezin životni put na kojem je ranjavana. Kazala sam joj: Trebaš učiniti  korak prema izvoru radosti! A kako - pitala je. Kupit ćemo kruh i cvijeće. Odnijet ćemo gladnoj i nepokretnoj starici. Malo ćemo razgovarati s njome. Učinila je tako. Ostala je iznenađena koliko je taj susret utjecao na promjenu raspoloženja. Nije bila ista osoba kada je išla i kada se vraćala. Doživjela je preobrazbu svojih osjećaja. Činom milosrđa u dušu ulazi radost kao bumerang.
Pripremom, dolaskom i kupnjom dječjih rukotvorina vi iskazujete ljubav našoj djeci. Neka vam se ljubav vrati i napuni vam dušu. Na izvoru smo radosti jer On sam hita da nas spasi. Ponesite odjek njegovih koraka  u svoje obitelji i svoje zajednice. Sjetite se naše djece u svojim molitvama.
Još jednom neizmjerno Hvala svima i neka vam je blagoslovljena ova dječja večer! Hvala još jednom!
  Vijesti - Sve