Održan humanitarni koncert i prodajna izložba “Izvor radosti”

Održan humanitarni koncert i prodajna izložba “Izvor radosti”

Utorak, 26. 11. 2013.

Devetu godinu za redom Stadlerov dječji dom Egipat (SDDE) iz Sarajeva i Hrvatsko kulturno društvo Napredak organiziraju humanitarni koncert i prodajnu izložbu za djecu SDDE. Događaj je i ove godine našao mjesto u prelijepoj dvorani i prostoru Franjevačkog međunarodnog studentskog centra na Kovačićima, u utorak 26. studenog 2013. Sve se odvijalo pod geslom „Izvor radosti“, a voditeljica programa bila je Anita Treščec – diplomirani teolog i magistar društvenih komunikacija. Kao i svake godine na ovom radosnom događaju, u kojemu je u centru bilo dijete, okupili su se brojni gosti ne samo Sarajeva nego i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


Pokrovitelj koncerta bilo je Narodno pozorište, na čelu sa direktorom mr. Dariom Vučićem, a domaćini su i ove godine bili franjevci na čelu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom. 

Oko djece Stadlerova dječjeg doma Egipat i oko „Izvora radosti“ okupili su se brojni svećenici na čelu s pomoćnim biskupom Vrhbosanskim – mons. dr. Perom Sudarom, kanonicima stolnog kaptola Vrhbosanskog, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije – mons. mr. Lukom Tunjićem, savjetnikom Apostolske nuncijature u BiH – mons. Josephom Puthenpurayil Antony, generalnim tajnikom BK BiH – mons. Ivom Tomaševićem, ravnateljem KŠC-a „Sv. Josip“ – vlč. mr. Ivicom Mršom, ravnateljem centra za mlade – vlč. dr. Šimom Maršićem, rektorom Vrhbosanskoga Bogoslovnoga Sjemeništa – preč. Markom Zubakom, s. Ivankom Mihaljević – provincijskom predstojnicom Školskih sestara franjevki Krista Kralja, časne sestre raznih družbi a ponajviše sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije iz svih mjesta u kojima djeluju, zatim društveno-politički predstavnici, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH – njegova ekselencija gospodin Ivan Del Vechio. Ovoj večeri nazočio je velik broj predstavnika znanstveno-kulturnog života među kojima velik broj predsjednika HKD Napredak, te predstavnici medija. Snijeg i hladnoća nisu omeli ljubitelje dječjeg osmjeha da dođu i svojom nazočnošću podare osmjeh djeci Stadlerova dječjeg doma Egipat.

Na početku koncerta nazočne je pozdravila provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije – s. M. Admirata Lučić – koja je progovorila o milosnom trenutku kojeg živimo, o darovima koje su pripremala djeca SDDE, te o pjesmama i plesu koje su djeca vježbala. Pozdravila je i sve crkvene i državne predstavnike, te je zahvalila svima koji će svojom nazočnošću i darom podržati ovo djelo ljubavi koje je započeo sluga Božji nadbiskup Stadler.

Nakon govora provincijske glavarice uslijedio je radosni nastup izvođača sljedećim redom:

1. Art VIVO

Kemal Monteno, aranžman Danijel Žontar "Sarajevo ljubavi moja"

Lloyd Vebber, aranžman J.Casas, adaptacija Danijel Žontar "Amigos para siempre" (Prijatelji zauvijek)

2. Djeca iz SDDE

Ples pjesme: „Tajanstvena pjesma (Š. Jovanovac-Š. Jovanovac.-B.Jovanovac)“ – BEGOVIĆ FAMILY Županja (Hrvatska) (Linofest 2013)

3. Vis Imakulata

„Kristov Mir“. Tekst za ovu pjesmu napisale su članice skupine Vedrana Slišković i Monika Komšić.

 „Otisci u pijesku“ za koju je tekst napisao vrlo aktivni član Društva Prijatelja Maloga Isusa Boris Dragojević, Glazbu i aranžman za obje pjesme potpisuje gosp. Josoip – Joco Vukoja iz Fojnice.

4. Vis Jukić

„Kad budem velik kao mrav“ - Tekst: Anđelko Vuletić, Glazba: fra Ivan Opačak

Nek slavljen bude Bog, vlastiti aranžman

5. Zbor djece i sestra iz SDDE + Vis Jukić

„Nek' svud ljubav sja“ (Belgija)

„Darovi za svu djecu“ (Tekst: Pajo Kanižaj; glazba: Dijana Bulat)

6. KUD Šokadija – Strizivojna

Splet slavonskih pjesama i kola

Na kraju programa nazočne je pozdravio pomoćni biskup Vrhbosanski – mons. dr. Pero Sudar koji je zahvalio sestrama Služavkama Maloga Isusa, na čelu s provincijskom glavaricom sestrom Admiratom Lučić, djeci Stadlerova dječjeg doma Egipat i svim izvođačima što su nam u ovoj večeri ponudili izvor – vrelo radosti. Zahvalio je Družbi sestara Služavki Maloga Isusa za sve ono što kroz Stadlerov dom čine sva ova desetljeća. Vjerujem kazao je nadalje Biskup – da svi znamo da imaju tešku, zapravo nemoguću zadaću. Teško je i nemoguće nadoknaditi sve ono što mladom ljudskom biću znači roditeljski dom, ljubav oca i majke koju je Bog tako duboko zasadio u ljudsko srce; nitko, bez obzira koliko nastojao, ne može nadoknaditi. Zato je ovo jedan od milosnih znakova Božje ljubavi i Božje providnosti. Vjerujem da ni veliki Stadler nije moga slutiti da će stoljeće nakon njegove smrti val jedne ideologije pokušati dovesti u pitanje ljubav muškarca i žene, dovesti u pitanje obitelj. On je zapravo svojim sestrama dao dvije karizme: brinuti se za one malene za koje se iz tko zna kojih razloga ne mogu brinuti oni koje je Bog pozvao da se brinu, i brinuti se za one koji su se tko zna koliko vremena brinuli za druge, a onda kad su onemoćali nitko se više nema brinuti za njih. To su dvije najugroženije kategorije, ali i dvije najblagoslovljenije kategorije. Napose za djecu. Tako daleko zapravo možda ne mogu vidjeti oči, ne mogu predvidjeti razumom, ali mogu naslutiti srcem samo sveci. Na to nas je uputio, na to nas je upozorio i ovom karizmom koju je dao svojim sestrama sluga Božji Josip Stadler. Zato od srca hvala za sve što činite! Neka Bog blagoslovi vas i sve one koji vam svojom dobrotvornošću pomažu da ovaj znak Božje nazočnosti, Božje brige za one najmanje postoji i u Sarajevu. A nama svima ostaje sveta zadaća učiniti ono što mi možemo da ljubav, najsvetije što ga je Bog utkao u ljudsku narav, a to jest ljubav u obitelji – obiteljsko ognjište – preživi ova teška rekao bih možda najbezbožnija vremena u ljudskoj povijesti. Dao Bog da dobro pobijedi! Dao Bog da sjeme što ga vi sijete i u ovoj maloj ustanovi velike ljubavi doista urodi budućnošću za čovječanstvo! Živjeli!

Uslijedilo je razgledavanje prodajne izložbe na kojoj se prije i poslije koncerta moglo naći za svakoga po nešto. Na ponudi su bili razni domaći proizvodi: kolači, ljekovite rakije i likeri, čajevi, med, razni ukrasi i još puno toga. Sve je to doneseno iz raznih krajeva drage nam Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke, zapravo iz svih dijelova u kojima djeluje sarajevska Provincija sestara Služavki maloga Isusa. Veliki doprinos izložbi dala je i ove godine obitelj Barnjak iz Bistrice kod Uskoplja, te Prijatelji Maloga Isusa iz Maglaja.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli radosti najmanjih Stadlerova dječjeg doma Egipat, za čije su školovanje namijenjena sva sredstva prikupljena od koncerta i izložbe.

(ljm)

  Vijesti - Sve