Ondje nam pripravite

Ondje nam pripravite

Subota, 10. 11. 2018.

U subotu 10. studenog 2018. godine animatori društva Prijatelja Malog Isusa Zagrebačke provincije sa s. Emanuelom Pečnik okupili su se na svome formativnom susretu. Susret je započeo euharistijskim slavljem u  Zagrebačkoj katedrali.  Imali smo tu čast da se Sveta misa služila za sve potrebe i nakane Prijatelja Malog Isusa kao i za družbu sestara Služavki malog Isusa. Nakon Sv. Mise u ugodnoj i vedroj atmosferi otputili smo se pješice do samostana u Novu Ves. Po dolasku u samostan dočekala nas je srdačna dobrodošlica sestara, kava, čaj i doručak. Jutarnje zajedništvo oko obiteljskog stola bilo je puno topline i ljubavi. U tom zajedništvu otputili smo se u samostansku dvoranu na formaciju animatora. 


Prvi dio dana radili smo na temu „Ondje nam pripravite!“.  Rad je vodila gđa. Ana Haramina, mr. psych. 

Prezentacija je bila na temu Osoba i poziv animatora. Tijekom izlaganja naučili smo puno toga. Tko je animator? Koja je uloga animatora? Što je animiranje?... Sama prezentacija će nama animatorima puno pomoći u vođenju naših aktivnosti po našim župnim zajednicama. Jedan ,kratki osvrt na prezentaciju glasi: „Naše izlaganje drugima je kao sjedanje s njima za zajednički stol, pripremljen za blagovanje.   U euharistiji „sjedamo“ s  Bogom na blagovanje.  Moramo se sa  zahvalnošću prisjetiti što su drugi i što je  Bog ranije (nekad  davno) učinio za nas, naš narod. O tome moramo razmišljati. Pamtimo  uz emocije i duboko ih pospremamo u sebi da bi se uvijek iznova mogli zahvalno prisjećati.

Moramo priznati vlastita ograničenja i granice jer kada neke stvari i poslove ne možemo svojim trudom učiniti, onda to moramo prepustiti  Bogu, otvoriti mu se i dati da on preko nas dalje djeluje.

Kako zakon i obredi nisu sami sebi svrha, moramo ih doživljavati kao Božji misterij. Mi ne moramo i ne možemo sve znati i moći. Stoga se prepustimo Bogu i njegovoj pomoći. ''NEKA BUDE VOLJA BOŽJA.“

Upravo vođeni tim rečenicama i mislima naše animiranje u našim župnim zajednicama, provinciji pa i cijeloj Družbi biti će što kvalitetnije, Bogu na čast i ljudima na korist. 

Po završetku izlaganja gđa. Haramine slijedio je ručak u samostanskoj blagavaonici tijekom kojeg je opet vladalo zajedništvo, ljubav i toplina. 

Popodnevni program susreta bio je na temu Stadlerova godina. Putem četiriju izlaganja naših animatorica prolazili smo svetačkim životom sluge Božjega Josipa Stadlera. Stadelra kao  Zlatnog dječaka prezentirala je animatorica  Ines Matoš ( iz Krašića ) , Stadlera kao Duhovnog  učitelja prezentirala je Sandra Šulj iz Nove Vesi, Stadlera  kao Graditelja prezentirala je Gabrijela Kosović Sviben iz Nove Vesi, a  Stadlera kao Otca siromaha prezentirala je Marija Lukač iz sv. Jeronima.

Kroz prezentacije animatorice su na jako zanimljive načine izlagale temu za koju su bile zadužene, uključujući i sve druge animatore u rad kroz kvizove, igre… Dvoranom je odjekivao smijeh i veselje. 

Nakon izlaganja animatora, slijedila je zajednička razrada projekata koji su pred nama. Osobita nam je bila radost što su mnogi od animatora donijeli uratke sa svojih župa, što su pripremali na temu Stadlerovim stopama.

Susret je završio molitvom krunice za što skorašnje proglašenje Sluge Božjega Josipa Stadlera blaženim. 

Nakon toga smo svi puni dojmova prekrasno provedenog dana se otputili prema svojim domovima. 

Ines Matoš, PMI Krašić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve