Oproštajne riječi od s. M. Zdravke (Slavice) Petrović

Oproštajne riječi od s. M. Zdravke (Slavice) Petrović

Četvrtak, 27. 5. 2021.

Od s. M. Zdravke Petrović oprostili su se mons Ivan Milovan, Porečko Pulski biskup u miru, (homilijom u misi zadušnici kojoj je predsjedao, tekst objavljen u sastavnom dijelu članka Veličina i ljepota  redovničkog življenja i predanja), velč. Darko Zgrablić, župnik Svetvinčenta, braća s. Zdravke svećenici  Aleksandar i Dragutin, s. Branka Matika iz Reda župskih sestara  Poreča i Pule, preč Mirko Vukšić, labinski dekan. Njihovi govori slijede:


Župnik Svetvinčenta vlč. Darko Zgrablić na kraju svete mise, prije blagoslova je spomenuo je kako je često znao vidjeti s. Zdravku u molitvi pred oltarom bl. Miroslava Bulešića kada bi s braćom usput stala u Svetvinčentu. Najavio je da će misa osmine za pokojnicu biti u ponedjeljak, 24. svibnja u crkvi sv. Germana, u njezinom rodnom selu Režanci. Najavio je one koji će se sada oprostiti govorom od s. Zdravke. Prva se, u ime sestra Služavki Malog Isusa, oprostila od s. Zdravke provincijska glavarica splitske provincije s. M. Terezija Pervan.

Govor  u ime braće svećenika s. M. Zdravke, vlč. Aleksandra Branimira i vlč. Dragutina Petrović, pročitao je vlč. Želimir Bagavac: 

„U ime nas braće od srca zahvaljujemo našim biskupima, preuzvišenom gospodinu mons. Ivanu Milovanu, koji je predvodio ovo sv. Misno slavlje, i koji nam je uputio dirljive i utješne riječi. Također se zahvaljujemo i apostolskom administratoru naše biskupije  nadbiskupu mons. Draženu Kutleši.

Hvala generalnim vikaru mons Vilimu Grpcu, biskupijskom kancelaru mons. Sergiju Jeleniću, gospodinu župniku Darku Zgrabliću kao i svim svećenicima redovnicima i redovnicama naše porečke i pulske biskupije!

Posebna hvala Časnoj majci sestri Mariji, provincijalnoj poglavarici sestri Tereziji, i svim sestrama Družbe Služavki Malog Isusa— Provincije sv. Josipa iz Splita, u kojoj je naša sestra djelovala.

Zahvaljujemo se i svim vjernicima iz župa gdje smo pastoralno djelovali, rodbini i prijateljima i svima koji su poznavali našu sestru! Zahvala i liječničkom i medicinskom osoblju koji su vodili brigu o našoj sestri za vrijeme njene bolesti. Svima neka Gospodin bude nagrada!

Na kraju od srca zahvaljujemo našoj voljenoj sestri, koja je preko 60 godina služila Gospodinu u redovničkom staležu, od toga preko 30 godina nesebično je služila našoj obitelji, najprije našim pokojnim roditeljima a potom nama svojoj braći svećenicima! Neka je dragi Bog  u slavi pridruži svojim blaženicima! Uz zahvale i molitve našoj voljenoj sestri upućujemo posljednji bratski pozdrav do ponovnog susreta u Vječnosti!

Ožalošćena braća Drago i Šandro.“.

Govor s. Branke Matika iz Reda župskih sestara u ime redovnica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije:

„Poštovani svi prisutni, braćo i sestre, između nas redovnica Bogu posvećenoga života, jedna je blago u Gospodinu preminula. To je nama draga s. Zdravka Petrović.

Mi katolici volimo svoje pokojne i preko groba do u vječnost. U našem pamćenju s. Zdravka ostaje trajno prisutna sa svojom vedrinom. Voljela je naše redovničko zajedništvo koje je oplemenila svojim dosjetkama, smijehom i pjesmom.

Molitveno je objedinila potrebe nas sestara i vjernika s kojima je radila. Rado i zdušno i velikodušno je godinama posluživala svoju braću svećenike Branimira i Dragutina.

Voljela je našu biskupiju i redovničke zajednice u njoj, te se rado uključila u naša okupljanja uvijek iznova.

Stoga se našoj sućuti Branimiru i Dragutinu i Družbi Služavki Malog Isusa uključuju i redovničke zajednice: Zajednica sestara Euharistijske službenice Presvetog Srca Isusova i Marijina, Zajednica sestara milosrdnica, Zajednica sestara Družbe kćeri milosrđa, Zajednica sestara klanjateljica Krvi Kristove i Zajednica istarskih župskih sestara.

S. Zdravka je rado sudjelovala u našim duhovnim vježbama i obnovama u Pazinskim Novakima, te smo jučer u svojoj duhovnoj obnovi prinijeli žrtvu svoga Spasitelja za pokoj njene duše.

Sigurni smo da će Očeva dobrota žrtvom njegova Sina uzeti u zajednicu svojih nebesnika dušu naše pokojne s. Zdravke.

Neka duša njezina uzme dijela u radosti nebesnika kroz svu vječnost.“.

Preč. Mirko Vukšić, labinski dekan,  oprostio se u ime svećenika Porečke i Pulske biskupije, a na poseban način u ime svećenika Labinskog dekanata i župljana Kožljaka, Plomina i Šušnjevice:

 „Draga braćo i sestre, u ime naše porečke i pulske biskupije, svih svećenika, naročito u ime našeg Labinskog dekanata, svih svećenika, župljana, a naročito župljana župa Kožljaka, Plomina i Šušnjevice, gdje je naša sestra zajedno sa svojom braćom djelovala.

Izražavamo iskrenu sućut našem bratu vlč. Šandru koji je s nama danas tu i vlč. Dragi. Iskrena sućut našim sestrama Služavkama Malog Isusa, provincijalki, časnoj majci i zahvaljujem što su dozvolili da naša sestra kao što smo čuli bude 39 godina u ovoj našoj biskupiji, da djeluje posebno pomažući našoj braći Šandru i Dragi, služeći svoje roditelje, i pokazujući svoje svjedočanstvo ljubavi prema Bogu i bližnjemu u svim župama gdje je djelovala. Želim naglasiti da je naša sestra bila veliki dar našem dekanatu. Osim svojoj braći svećenicima spremno je pomagala i svima drugima našim svećenicima i svim župljanima u potrebi. Ono što sam mogao primijetiti u svim župama u kojima je bila često je znala dolaziti na sv. mise i kad su neke duhovne obnove. Zračila je radošću i vedrinom. Mnogim župljanima je bila velika podrška, unatoč svojim velikim bolima. Nosila je to  hrabro, odlučno i uvijek u predanju u volju Božju. Zahvaljujemo Bogu na njezinom životu, na njezinom služenju i vama drage sestre što ste dozvolile da ona bude ovdje s nama.

Neka joj milosrdni Gospodin udijeli radost u svome kraljevstvu da može gledati Njegovo lice.“. 

Materijal prikupila s. M. Maneta Mijoč

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve