Papin izaslanik za Međugorje posjetio je sestre i djecu “Stadlerova dječjeg Egipta”

Papin izaslanik za Međugorje posjetio je sestre i djecu “Stadlerova dječjeg Egipta”

Petak, 7. 4. 2017.

{image:3:medium}Posebni izaslanik pape Franje za Međugorje, poljski nadbiskup Henryk Hoser, 6. travnja 2017. posjetio je sestre Služavke Maloga Isusa u Samostanu Egipat i djecu Stadlerova dječjeg Egipta udomljenu u sestarskoj kući. 



U dvorištu samostana Egipat, mons. HOSER-a i njegovu pratnju dočekala je s. M. Admirata Lučić – provincijska glavarica sa sestara iz provincijske uprave i zajednicom samostana Egipat. Pred kapelicom samostana, djeca Stadlerova dječjeg Egipta sa sestrama pjesmom su pozdravila dragog gosta i njegovu pratnju, zatim su svi ušli u kapelicu pokloniti se Isusu i primiti blagoslov po rukama nadbiskupa Hoser-a.
U ime sestara i djece, mons. Hoser-a i pratnju, pozdravila je s. M. Admirata Lučić – provincijska glavarica. Uz riječi zahvale za srdačan prijem nadbiskup Hoser uputio je nekoliko riječi najmlađim stanovnicima kuće – djeci Stadlerova dječjeg Egipta. Kazao je da se nalazimo se u vremenu priprave na slavlje Uskrsa. Uskrs je poziv na radost. Poziv da prijeđemo iz „mrtvila“ u radost novoga života. Budite radosni! Isus želi da smo radosni! Neka Vas radost ispunja. Vidim da ste vi ovdje u samostanu Egipat prava obitelj. Imate mame – vaše sestre - koje se za vas brinu i vole vas. One su vaše prave duhovne majke. Imate duhovne očeve – vaše svećenike – koji se također za vas brinu i pomažu vam u vašem rastu. Imate braću i sestre s kojima dijelite odrastanje. Vidim da živite u Crkvi -  Isusovoj obitelji. Tu u kapelici su i dva spomena prisutnosti svete obitelji. Vidim betlehemsku štalicu u središtu kapelice i bijeg u Egipat na vitrajima kapelice. Veseli me da ste prava obitelj okupljena oko Isusa. Djeca koja imaju obitelj nisu siročad, a među kršćanima ne može biti siročadi, jer imaju Oca nebeskoga, majku Mariju, … U daljnjem govoru potaknuo je djecu na učenje i stjecanje znanja i vještina koje će koristiti u odrasloj dobi. Naglasio je da to ne zaborave… Na kraju govora nadbiskup Hoser podijelio je blagoslov svim nazočnima u kapelici samostana Egipat te sa sestrama pošao najmlađima u kući.
U prostoru dječjeg vrtića Srce nadbiskupa su dočekala raspjevana djeca i „tete“ odgojiteljice sa s. M. Mandom Pršlja, a u prostoru Stadlerova dječjeg Egipta nanovo se susreo sa djecom SDE-a i sestrama odgojiteljicama. Nakon dirljivog susreta sa Stadlerovim mališanima provincijska glavarica sestra Admirata  je nadbiskupa Hoser-a i njegovu pratnju pozvala u  spomen sobu utemeljitelja Družbe – sluge Božjeg Josipa Stadlera. U ozračju duhovne prisutnosti sluge Božjega Stadlera, nadbiskup Hoser je vidio i čuo o početcima i  o Utemeljitelju Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, o vremenu ponovne uspostave crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini iz 1881. i o 135. obljetnici dolaska nadbiskupa Stadlera u misijsku Bosnu. Sa sestrama je podijelio svoje iskustvo misijskoga rada u Rwandi, a sestre su govorile o svome djelovanju u biskupiji Kigali sve do tužnoga rata kada su morale napustiti Stadlerovu dolinu u Rutonde.
Sa zahvalnošću Bogu sjećamo se dirljivog susreta sa Papinim izaslanikom za Međugorje i molitvom pratimo Svetog Oca i njegove potrebe.
s. M. Kristina Adžamić 
  Vijesti - Sve