Papin susret sa svećeničkim i redovničkim pripravnicima

Nedelja, 7. 7. 2013.

Papa Franjo slavio je 7. srpnja misu sa šest tisuća budućih svećenika, redovničkih novaka i novakinja iz oko 60 zemalja svijeta u vatikanskoj bazilici. Bio je to vrhunac četverodnevnog hodočašća u Godini vjere bogoslova, novaka i novakinja, na grob sv. Petra, promišljanja o vlastitome duhovnom zvanju i molitve u rimskim crkvama i bazilikama.


U propovijedi Papa je zahvalio mladima, koji predstavljaju "mladu Crkvu", što su se odlučili svoju kršćansku vjeru u svijetu svjedočiti kao svećenici, redovnici i redovnice. Podsjetivši ih da misije imaju temelj u Kristovu poslanju, Papa je istaknuo tri glavne točke kršćanske misije: radost utjehe, križ i molitva. Evangelizacija, rekao je Papa mladima na putu duhovnoga poziva, zahtijeva stalni odnos s Bogom, pozvavši ih da njeguju duhovnost i svakodnevnu molitvu, te da im srca budu ujedinjena s Kristovim srcem; ispunjena milosrđem i ljubavlju.

Na susretu s bogoslovima, novacima i novakinjama u subotu navečer u dvorani Pavla VI., papa Franjo im je govorio o življenome siromaštvu u službi bližnjih pozvavši ih da se klone zamki prolaznih vrijednosti kao što su najnoviji modeli mobitela ili skupi automobili kako bi mogli više dati siromašnima. "Boli me kada vidim svećenika ili redovnicu u najnovijem modelu automobila", rekao je Papa, dodavši da su "automobili potrebni. Ali izaberite skromniji. Mislite koliko djece umire od gladi i namijenite im svoju ušteđevinu".

Pozvao ih je da sačuvaju radost i svježinu u svome životu jer nema tuge u svetosti. Biti svećenik, redovnik ili redovnica, ponajprije je odgovor na Božji poziv, poziv ljubavi, rekao je Papa, stavivši svima za uzor Majku Tereziju i poželjevši više misionarsku Crkvu. Mlade je ohrabrio da u svome životu zauzeto najviještaju Evanđelje. "Budite autentični, odvažni i dosljedni", poželio je Papa, potaknuvši ih na molitvu i priznanje vlastitih pogrešaka. Nikada ne govorite loše o drugima, upozorio je svećeničke i redovničke pripravnike i pripravnice Sveti Otac, zamolivši ih da mole za njega.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve