PMI – Metković za djecu Indije

PMI – Metković za djecu Indije

Ponedjeljak, 26. 11. 2018.

Nedjelja Krista Kralja u Župi sv. Nikole u Metkoviću proslavljena je u misijskom duhu. Neizmjernu radost u našu zajednicu unijela je prisutnost dvojice misionara iz daleke Indije, patera Xaviera Sylvestera i patera Prolaya Boidyajima. 


Njih dvojica osobno su poznavali oca Antu Gabrića, tim više, bili su njegovi bliski suradnici. Na susretu s njima u petak navečer posvjedočili su nam o životu i djelu ovog velikog sina Neretve i hrvatskog naroda, a posebno dojmljivo je bilo svjedočanstvo o posljednjim trenucima njegova života.

 S velikim nestrpljenjem jedva smo čekali nedjelju. Na misi u 11h, u koncelebraciji našeg župnika don Davora Bilandžića i đakona don Josipa Ulića, pater Sylvester nam je u propovijedi istaknuo važnost svetkovine Krista Kralja. Dječji zbor i župski mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović svojim su prelijepim glasovima i prigodnim izborom pjesama animirali ovo slavlje. U prepunoj crkvi sv.Nikole vladao je osjećaj posebnog ushićenja, radosti, zahvale i ponosa. Živi svjedoci o životu ovog velikog čovjeka izmamili su mnogima i suze radosnice. Tijekom mise naša župljanka Pera Vekić otpjevala je pjesmu za koju je riječi i melodiju sama smislila, a napisala ju je nakon smrti oca Ante. Nakon sv. mise svi vjernici su u atriju Pastoralnog centra oca Ante Gabrića sudjelovali u humanitarnoj akciji pod nazivom PMI za djecu oca Ante Gabrića. Ovu akciju, mi PMI pripremili smo u suradnji s učenicima Srednje škole Metković. Vrijedni učenici i profesori spremili su 200 porcija prigodnog „indijskog rižota“, koji se ovog svetog dana našao na obiteljskom stolu naših župljana, pa i šire. Uz rižot, vrijedni članovi našeg  Društva  te naši podupiratelji potrudili su se da naše obitelji pojedu i neki domaći slatkiš; naime, naše vrijedne žene, majke, bake i domaćice pripremile su obilje domaćih kolača. Rižot, kolači, naše rukotvorine...zahvaljujući velikom srcu i solidarnosti našeg neretvanskog puka  rasprodalo se nevjerojatnom brzinom u samo nekoliko minuta. Na opće čuđenje, a s velikom zahvalnošću i radošću te nadom u ponovni posjet, našim smo misionarima predali sav prikupljeni prihod. Nitko na svom licu nije mogao sakriti nevjerojatno zadovoljstvo i sreću što smo djeci u Maria Pollyu olakšali školovanje.

 Marijana Grgurović, animatorica PMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve