Poruka Vrhovne glavarice Družbe za Rafaelovo 2017.

Poruka Vrhovne glavarice Družbe za Rafaelovo 2017.

Nedelja, 22. 10. 2017.

Živio Mali Isus! Poštovane sestre provincijalke! Drage sestre, sestre novakinje i pripravnice! 

Ovogodišnje slavlje svetkovine sv. arkanđela Rafaela, i 127. rođendan  Družbe slavimo u Jubilarnoj Utemeljiteljevoj godini otvorenoj prigodom slavlja Dana Družbe u Slavonskom Brodu. Za življenje Jubilarne Utemeljiteljeve godine u Družbi (od 26. kolovoza 2017. do 8. prosinca 2018.) imamo više razloga. Prvi je 175. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera. Drugi je 150. obljetnica njegova svećeničkog ređenja i treći je razlog 100. obljetnica njegova prelaska iz ovozemaljskog života u vječni, u život trajnog gledanja Očeva lica.  


Življenje cijele jubilarne godine trebalo bi nam buditi u srcu još veću želju i potrebu za većim štovanjem oca Utemeljitelja u Družbi i širenjem glasa o njegovom svetom i krjeposnom životu među svima s kojima dijelimo našu svakodnevnicu, na poseban način među bolesnicima, starijim osobama, mladima i djecom koristeći u tu svrhu i sva suvremena sredstva komunikacije koja su velikom broju naših sestara dostupna i koja koriste. Iskoristimo svaku priliku, da navijestimo svima poruke ljubavi koje je dobri Bog izveo u Crkvi, u našoj Družbi, u svakoj od nas, po svome sluzi nadbiskupu Stadleru.

Svake godine slavlje Rafaelova budi u nama posebnu ljubav i sjećanje na dan osnutka Družbe u Sarajevu u Nadbiskupskoj ubožnici, koju nam je opisao sam Utemeljitelj u svojoj kratkoj povijesti Družbe. Danas nakon 127 godina života Družbe možemo reći jedno: Družba je dar Duha Svetoga. Taj dar raste i živi u Crkvi po našem posvećenju Bogu i služenju onima zbog kojih nas je Božja ljubav i dobrota pozvala u ovaj život.

Stoga i ove godine zahvalimo svim srcem dobrom Bogu što nas je pozvao na posvećenje svetim zavjetima u Crkvi nasljedujući Krista upravo u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa.  Zahvalimo svim srcem za sve primljene milosti koje je darovao našoj Družbi po ocu Utemeljitelju, po našim pokojnim sestrama, po mnogim dobročiniteljima Družbe i po svima onima kojima je Družba bila znak vjere, nade i ljubavi.

Vjerujem kako i svaka od nas u Družbi pronalazi upravo te temeljne teološke krjeposti koje su resile biće našeg oca Utemeljitelja. On je čitav život nastojao oblikovati svoju dušu po njima, s njima se čvrsto vezao za nebo koje mu je Otac nebeski otvorio na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije  8. prosinca 1918. godine.

U svojim zadnjim trenucima života Utemeljitelj je ostavio svakoj sestri Služavki Maloga Isusa svoju kratku ali veoma važnu oporuku. Upravo o slavlju Rafaelova u ovoj Jubilarnoj godini želim se spomenuti te ''Oporuke'' prenesene nam preko naše pokojne sestre M. Vjekoslave Gržina koja je dvorila Utemeljitelja u danima njegove teške bolesti bdijući s njim i čekajući Gospodinov dolazak. U takovom jednom trenutku on joj je rekao: „Vjekoslava, čuvaj Družbu! To reci i drugim sestrama“.

Razmišljajući već duže vrijeme o ovim Utemeljiteljevim riječima pitala sam se: Što je to Utemeljitelj mislio kad je izrekao riječi „Vjekoslava, čuvaj Družbu! To reci i drugim sestrama.“? Kako je tu poruku protumačila sestra Vjekoslava i predala je naraštajima Družbe? Što za svaku od nas znači čuvati Družbu?

Vjerujem kako nas ''Utemeljiteljeva oporuka'' i ova pitanja potiču na dublje promišljanje.  Sama ''oporuka'' i nas obvezuje istom onom snagom, vjerom i žrtvom, kojom je obvezivala s. Vjekoslavu i kroz povijest sve sestre u Družbi.

I mi danas pozvane smo svaka osobno odgovoriti sebi, i dati svoj obol ovoj Utemeljiteljevoj oporuci, kako na osobnoj tako i na zajedničkoj razini. Pozvane smo sve zajedno čuvati Božje djelo započeto u Družbi po ocu Utemeljitelju, koje je brižno njegovano u životu mnogih naših pokojnih sestara i vlastitim životom doprinositi njezinoj svetosti i duhovnoj ljepoti iz koje teče život u izobilju za mnoge, kao što je to bio i život oca Utemeljitelja.

U Konstitucijama Družbe čl. 1. čitamo „Mi, Služavke Maloga Isusa želimo nasljedovati Isusa Krista i tako, po nadahnuću Duha Svetoga – obdržavajući savjete čistoće, siromaštva i poslušnosti – težiti prema kršćanskoj savršenosti i svetosti.“ U ovoj točki su dvije riječi koje izražavaju nutarnje stanje i raspoloživost Služavke Maloga Isusa na kojoj počivaju sva njezina druga nastojanja i pothvati. Prva riječ je „želimo“ a druga je „težiti“.

Zapitajmo se: Što to mi danas želimo kao Služavke Maloga Isusa? I čemu mi to danas težimo?

Svaka od nas je polaganjem svetih zavjeta u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa potvrdila da ima samo jednu želju - nasljedovati Isusa Krista i jednu težnju - težiti prema kršćanskoj savršenosti i svetosti. Ovdje se dobro uklapaju riječi pjesme: „Mi želimo uzdići Isusa! Visoko da cijeli svijet vidi ga!“ Upravo je to ono što treba biti trajna želja i težnja svake Služavke Maloga Isusa. Tom željom bio je prožet i otac Utemeljitelj kad je kazao sestrama „Kao Služavkama Maloga Isusa pristoji se da upravo gorite od ljubavi prema Malome Isusu“.

Mogle bi reći da je ova prvotna želja Služavke Maloga Isusa za nasljedovanjem Sina Božjega i njezina težnja za kršćanskom savršenošću i svetošću ključ ''Utemeljiteljeve oporuke'' ostavljene sestrama u Družbi, ključ s kojim će svaka sestra čuvati Družbu. 

Upravo u ovoj prvoj točki Družbinih Konstitucija možemo pronaći odgovor na postavljeno si pitanje: Kako i danas čuvati Družbu?

Evanđelje Isusa Krista, Konstitucije Družbe i sva druga duhovna baština koju nam je ostavio otac Utemeljitelj, na poseban način Poslanica za 25. obljetnicu Družbe koju je prema želji oca utemeljitelja potrebno posebno iščitavati kroz ove dane, pokazuju nam put kojim nam je ići. Govore nam što nam je činiti kako bi našoj redovničkoj zajednici osigurali svetost kao zalog budućnosti njezina života.  

O slavlju svetkovine sv. Rafaela i kroz Jubilarnu Utemeljiteljevu godinu  razmišljajmo o ovoj našoj obvezi 'Sestro, čuvaj Družbu!' koju nam o slavlju Rafaelova povjerava i sam Gospodin Isus, i koju nam je povjerio sam otac Utemeljitelj. U svojim zajednicama nasljedujmo Isusa, prigrlimo ga Malenog u jaslicama svim srcem, jer on je naš jedini Spasitelj i Otkupitelj.

Neka nas ove misli uvedu u slavlje svetkovine sv. Rafaela i prate u Jubilarnoj Utemeljiteljevoj godini.  U ime Vrhovne uprave Družbe i u svoje osobno ime želim svim sestrama, novakinjama i pripravnicama u dragoj nam Družbi, radosnu i blagoslovljenu svetkovinu sv. Rafaela i sretan 127. rođendan Družbe.

Slava našem ocu Utemeljitelju! Živjela Družba!

s. M. Radoslava Radek, vrhovna glavarica

U Zagrebu 16. listopada 2017.g.

  Vijesti - Sve