Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda posthumno je dodijeljena sluzi Božjem  J. Stadleru

Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda posthumno je dodijeljena sluzi Božjem J. Stadleru

Četvrtak, 18. 5. 2023.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeće Grada Slavonskog Broda održanoj u utorak, 16. svibnja 2023. godine, u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu povodom Dana Gradu i njegova zaštitnika sv. Ivana Nepomuka među laureatima javna priznanja dobila su i dvojica svećenika: sluga Božji Josip Stadler i vlč. dr. Tomislav Ćurić.

Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda posthumno je dodijeljena sluzi Božjem Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu, Brođaninu. Kako stoji u obrazloženju tim priznanjem  iskazuju poštovanje i zahvalnost, povodom 180. obljetnice Stadlerova rođenja i krštenja Brođanina, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, apostola kršćanske ljubavi, velikana duha, kreposti i svetosti, pastoralne mudrosti i razboritosti koji je služeći čovjeku u potrebi pretakao vjeru u djela što ostaje kao duhovna baština i vrijedna ostavština, na ponos građana i grada Slavonskog Broda. Nagradu je primila zamjenica provincijalne poglavarice Družbe Sestara Maloga Isusa Sarajevske provincije s.  Anđa Vranješ.
Grb grada Slavonskog Broda dodijeljen je vlč. dr. Tomislavu Ćuriću, prvom, a sada bivšem župniku brodske Župe Bl. Alojzija Stepinca. Kako stoji u obrazloženje tom nagradom iskazuju mu zahvalnost za svećeničko služenje i pastoralni rad, ustrajno promicanje zajedništva, općeljudskih i kršćanskih vrijednosti, nastanak nove župe kao vrijedne duhovne oaze za dobro pojedinca, obitelji, crkvene i društvene zajednice na ponos grada Slavonskog Broda i njegovih građana.
Nagrade im je uručio gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valente.
Gradonačelniku i njegovih suradnicima zahvalu je u svoje i u uime svih laureata uputio na kraju sjednice vlč. Ćurić naglasivši kako su sretni jer su mogli dati svoj skromni doprinos životu i prosperitetu Grada. Citirajući pjesmu Dobriše Cesarica rekao je kako mu je drago da su i oni osobnim kapljicama svoga života i djela mogli obogatiti veliki slap svega onoga što se u njihovu gradu na tragu prošlosti čini za njegovu sadašnjost. Gradonačelniku i svim građanima čestitao je Dan grada zazvavši na sve njih Božji blagoslov.
Uz gradonačelnika i njegove suradnike te brojne goste i uzvanike na sjednici je sudjelovao pomoćni biskup đakovačko osječki Ivan Ćurić te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
U predvečerje blagdana sv. Ivana Nepomuka za blagoslov grada i njegovih građana u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića slavljena je misa koju je predvodio župnik Robert Farkaš.                                 B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve