Pozvani i poslani posvjedočiti za svijetlo

Pozvani i poslani posvjedočiti za svijetlo

Ponedjeljak, 27. 5. 2019.

U Vepricu, Hrvatskom Lurdskom svetištu 25. svibnja 2019. godine održan je godišnji zajednički susret Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije. Predslavitelj Euharistijskog slavlja bio je dr don Marko Trogrlić a propovijedao je dr don Hrvoje Relja. 


U koncelebraciji je bio i fra Bože Vuleta koji je i ujedno član Društva PMI-a. Sva trojica su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi kao i don Alojzije Bavčević. Organizacijom je ravnala i susret cijelog dana animirala pročelnica s. Dolores Brkić. Euharistijsko slavlje i program tijekom dana uzveličao je pjevanjem župni zbor Gospe od Pojišana iz Splita pod dirigentskom palicom gosp. Duška Videke a za orguljama je bio Nikša Lendić. Potresno i snažno svjedočanstvo života održali su  bračni par Nensi i Patrick Latta povratnici iz Kanade, koji sad žive u Međugorju. Posebna radost dana bilo je i primanje novih 20 članova u Društvp PMI-a.

Svibanjska ova subota bila je značajna po mnogim lijepim događanjima ; Hod za život u Splitu a članovi PMI-a hode u Vepric. U Euharistijsko slavlje i molitvu krunice uključili smo Hod za život, duhovna zvanja, obitelji, svećenike, bolesnike, Crkvu, Domovinu, pokojne članove, mlade, kao i sve osobne nakane koje su bile u srcima. Molitva bez djela malo je „okrnjena“, pa su PMI-a i na ovom susretu  uz prikazne misne darove prenijeli donaciju za jednu potrebnu obitelj iz redova Društva.

Sudionici susreta su došli iz tri Države pa smo međusobno govorili da je i međunarodni; Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Gradovi i mjesta su; Podgorica, Livno, Međugorje, Split; Gospa od Pojišana, sv. Križ, sv. Spas - Mejaši, Gospa od milosti - Žnjan i sv. Obitelj,  zatim Žrnovnica, Brela, Pučišća, Sutivan, Katuni-Kreševo, Šestanovac, Vrgorac, Dugopolje, Cista velika, Jesenice, Omiš, Lokva Rogoznica, Metković. Brojčano nas je bilo oko 200 a dio je bio na Hodu za život u Splitu. U svom prvom obraćanju između ostalog s. Dolores je kazala: Naše zajedništvo ima smisla jer je Isus taj koji nas okuplja a Duh sv.  čini radosnima. Slavimo prijateljstvo s Malim Isusom u okrilju Majke Božje. Provincijalna glavarica s. Anemarie Radan  pozdravila je svih na početku i zahvalila Bogu, prevoditeljima slavlja don Marku, don Hrvoju, fra Boži, upravitelju svetišta don Miji Šurlinu i don Alojziju. Istaknula je marljivi rad Pročelnice s. Dolores oko organizacije, rad i djelovanje sestara sa animatorima na terenu, gostima gđi Nensi i Patriku. Jasno, posebno je zahvalila pjevačkom zboru Gospe od Pojišana iz Splita među kojima ima i članova Društva PMI-a.

Misna čitanja i molitve vjernika čitali su  članovi iz više skupina. Nakon popričesne molitve uslijedio je obred primanja u Društvo PMI-a. Svi su zajedno dali ili obnovili svoja obećanja. Don Marko je blagoslovio iskaznice, Statute, medaljicu Maloga i prigodni dar koje su novi članovi primili kao znak pripadnosti Društvu. Pročelnica ih je prozivala imenom i prezimenom te su primali iz ruke s. Anemarie, s. Vedrane Krstičević članice iz Vrh. uprave Družbe, gđe Zrinke Ančić članice vrh. uprave Društva i animatorica Meri Ribičić i Ankice Kaćunić.

Nakon blagoslova nastavljeno je ugodno i radosno druženje na ručku a poslugom je koordinirao Ante Ribičić. Bilo je lijepo iskustvo i u ugodnoj šetnji kroz izmjene iskustva u predivnoj prirodi.  U 14 sati u velikoj svečanoj dvorani slušali smo životno svjedočenje Nansi i Patrika koje je svih snažno dirnulo u srce. Oni su ujedno veliki štovatelji Maloga Isusa i Majke Božje koja ih je snagom majčinske ljubavi i molitvom krunice spasila i pozvala nositi drugima svijetlo Božje ljubavi. Zbor sa Pojišana otpjevao je dvije skladbe: Samo Bog je ljubav moja i Veličaj. Pročelnica s. Dolores je kazala kako je ovo posebna milost upravo na dan Družbe Maloga Isusa 25. u mjesecu te upravo otvaramo proslavu Jubilarne 25. godišnjice djelovanja Društva PMI-a kojoj idemo ususret.

Sretni i ispunjeni milostima i dojmovima, nakon odjeka u srcu i razgovora, došli smo ponovno kod Gospine špilje. Molili smo Gospinu krunicu koju su predvodili  PMI-a  iz više skupina a glazbeni dio zbor sa splitskog Pojišana .

Na koncu je s. Vedrana pozdravila svih i prenijela pozdrave od vrhovne glavarice s. Marije Banić, ravnateljice Društva s. Ana Marije Kesten te kordinatorice za PMI s. Anđeline  Perić.

Pročelnica s. Dolores zahvalila je svim  PMI-a  sa sestrama i animatorima na zauzetom molitveno- karitativnom djelovanju, zboru sa Pojišana, posebno i onima koji su utkali svoj nesebični dio pomaganja na nevidljiv način. Naglasila je vozače i pratnju koji su goste dovezli iz Međugorja i vratili ih.

Svi zajedno sa zborom zapjevali smo od srca Kraljice neba, primili blagoslov za sretan put, ispunjeni mirom i radošću koji dolazi od Duha Božjega, krenuli smo blagoslovljeni natrag domovima.

 Vesna Mamić – PMI-a, Split   

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve