Preduskrsna duhovna obnova

Preduskrsna duhovna obnova

Ponedjeljak, 14. 3. 2016.

U organizaciji biskupskog delegata za redovnice fra Petra Lubine, održana je korizmena duhovna obnova za redovnice u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu, 13. veljače. Program se sastojao od liturgijskih čitanja i homilije na temu „Ne plačite nada mnom“ (Lk 23, 28). Među brojnim redovnicama  iz našeg Grada i okolice, bile su i naše sestre iz svih zajednica od Kaštela do Omiša, kao iz Splita. Sa sestrama bile su i naše sestre novakinje.


U prepunoj samostanskoj dvorani, prisutne sestre pozdravio je delegat za redovnice fra Petar i molitvom započeo program. Liturgijska čitanja, pjevanje psalma  i animaciju pjevanja imale su sestre milosrdnice.  Homiliju temeljenu na tekstu Lukinog evanđelja i VIII. postaje križnog puta – Isus tješi jeruzalemske žene - imala je naša s. Miljenka Grgić. Osvrnula se na tekst koji govori o ženama, hrabrim i neustrašivim jeruzalemkama, koje su bile uz Isusa, unatoč mogućnosti da budu osumnjičene, osuđene, pa i napadnute. Analizirala je njihovo držanje u svijetlu sv. Pisma, povezujući Stari i Novi Zavjet. Njihovo držanje nije bilo temeljeno na osjećaju, nego na stavu. Svojim stavom jasno su pokazale da smatraju Isusa nedužnim. Isus se okreće njima, ne ostalima te im daje na znanje, što bi trebao biti njihov razlog za plač. Temelj njihova plača je proročki. Treba biti znak i poziv narodu na obraćenje, kako to u Starom Zavjetu spominje prorok Izaija. Isus svojom izjavom : "Jer kad se tako postupa sa zelenim stablom, što li će biti sa suhim?" (Lk 23, 31) upozorava nas na ozbiljnost i posljedice našeg življenja i ponašanja. Redovnice i Bogu posvećene osobe također trebaju biti proročki znak našem vremenu. Na nama je da se ispitamo temelji li se naše držanje na osjećaju ili stavu? Na Gluhu nedjelju prakticira se prekrivanje križa, što nam simbolički može biti poticaj da odvojimo sadržaj od forme. Sestre su bile njezinom analizom i prikazom, te načinom govora  i prezentiranja oduševljene, što su potvrdile svojim pljeskom.

Sadržaj homilije izrečen je na prihvatljiv i razumljiv način, a nama signaliziran, kako slabo poznajemo sv. Pismo, na kojem se temelji naše redovničko opredjeljenje. Lako se dogodi da stav zamijenimo s osjećajem, te tako sebi stvorimo krivu pobožnost.

Na kraju fra Petar se zahvalio sestrama koje su animirale pjevanje, kao i sestri Miljenki istaknuvši da je doktorirala iz najtežeg teološkog područja. Podsjetio je na uskrsno čestitanje ocu Nadbiskupu i pozvao da se u što većem broju nađemo na čestitanju na Veliku Subotu u nadbiskupskoj palači. Duhovna obnova nastavljena je pojedinačnom ispovijedi u crkvi Gospe od Zdravlja.

  Vijesti - Sve