Prijatelji Malog Isusa – misionari milosrđa

Prijatelji Malog Isusa – misionari milosrđa

Ponedjeljak, 28. 11. 2016.

Sestre Služavke Malog Isusa u svom poslanju i karizmi na različite načine rade za Misije i sudjeluju u misijskom poslanju Crkve. Njihovi suradnici Društva Prijatelja Malog Isusa (PMI)  također rade i šire u svom djelovanju karizmu sestara Stadlerovki. 


 Svjesni smo kako smo svi zajedno pozvani u djelo Evangelizacije. Već dulji niz godina sestre organiziraju Misijsku izložbu a u novije vrijeme bitna karika su Prijatelji Malog Isusa. Svoje rukotvorine izrađuju s puno ljubavi i kreativnosti.

Hodeći ususret Božićnom otajstvu pred početak Došašća 25. studenog otvorena je Misijska  trodnevna izložba do 27. studenog 2016. pod geslom“ Imaj srce, gladnog nahraniti“. Organizaciju i realizaciju vodila je pročelnica Društva PMI-a s. Dolores Brkić.

Ovu godinu sestre misionarke sa Haiti poslale su apel za pomoć. Taj narod  je sad u kratkom vremenu doživio velike prirodne katastrofe. Misionarke rade u domu bl. Alojzije Stepinac sa djecom koja su  ostala  bez roditelja. Pomažu i ostalima koliko god mogu a to ovisi i o svima nama.

Otvorenju izložbe predhodio je duhovni program, molitva misijske krunice za sve misionare svijeta. Bilo je dirljivo kako smo svi zajedno pod Gospinim skutima naše Gospe od Pojišana: sestre, PMI-a i svi misionari svih kontinenata uključeni u molitvu. Sestra Dolores nas je uvela prigodnim riječima i molila otajstva po simbolici boja a PMI-a su molili desetice. Slijedilo je Euharistijsko slavlje na kojem smo također prinijeli na oltar sve misionare i njihove potrebe kao najljepši i nepropadljivi dar da imaju snagu Duha u naviještanju Evanđelja. Sv. Misu predslavio je fra Žarko Lučić gvardijan samostana oo. kapucina u svetištu Gospe od Pojišana. Izrazio je zahvalnost Bogu kako je veliko i plemenito srce onih koji su svojom ljubavlju i dobrotom pripremali svoje darove, za pomoć malom Isusu koji vapi za pomoć u gladnoj djeci. Misno slavlje svojim sviranjem i pjevanjem uveličao je prof. Ivan Bošnjak također PMI-a.

Sestra Dolores je na koncu zahvalila svima u ime sestara misionarki, sa Haitia i svih misionara diljem svijeta. U ime provincijalke s. Anemarie Radan zahvalila se gvardijanu  fra Žarku, župniku fra Miljenku i župnom vikaru fra Dragi jer su nam podupiratelji u ovoj akciji  Na poseban način je istakla divljenje i zauzetost članova PMI-a i sestara koji rade po Stadlerovu geslu: Imaj prema bližnjem  SRCE materinje. Skupine Prijatelja Malog Isusa sa sestrama koje su sudjelovale u izradi različitih prigodnih rukotvorina i slastica su iz: Metkovića-župe sv. Nikole i sv. Ilije, podupiratelji iz Opuzena, Mejaši-Split, Brela, Cista Velika, samostan Malog Isusa sa Bačvica, Šestanovac i Katuni-Kreševo, Dugopolje, Pojišan- Split, Druga Gimnazija –Split, Jesenice, Vrgorac, Pučišća,  Sutivan PMI-a i sestre iz samostana. Kroz svoje priloge uključile su se sestre iz Dubrovnika, Omiša, Dugopolja, Sutivana, Splita….  Nekoliko obitelji otvorila su svoja velikodušna  srca darom te vjerujemo da će Isus udijeliti svima, kao i svim posjetiteljima za svaku malu gestu, svoj blagoslov.

Posebno bih istakli jednog Prijatelja Malog Isusa, dječaka Ivana Pavla Durdov,  koji je u vrlo kratkom vremenu animirao svoj razred u izradi rukotvorina. Želio je pomoći potrebnoj djeci sa motom „ Djeca pomažu djeci“ te nazvao svoju skupinu „ Dječje Božje milosrđe“. Svoje priloge darovao je dječjem Karitasu u Splitu. Bio je presretan da smo mu rezervirali jedan stol.

Na duhovnom djelu i na prodajnom osjećao se jedan duhovni obiteljski ugođaj pa smo Božjom providnošću uključili potrebnu djecu u Tanzaniji i potrebne siromahe sestara  sv. Majke Terezije u Zagrebu. Ljubav je velikodušna te smo jedan dio rukotvorina nakon akcije darovali Karitasu „ Dječji osmjeh“ u Splitu. Kad se naša srca slože u Ime Malog Isusa sve se može i ljubavi se samo množe….

Neka je slava Malome Isusu i našim sestrama Služavkama Maloga Isusa koje nas animiraju a Bog neka udjeli snagu i dalje našoj neumornoj pročelnici.

Malo Dijete Isus neka blagoslovi svih i trajno živi u našim srcima !

 Anamaria Durdov,  animatorica PMI-a –Split, Pojišan

  Vijesti - Sve