Proslavljen patron Provincije i spomendan „rođenja za Nebo“ oca Utemeljitelja

Proslavljen patron Provincije i spomendan „rođenja za Nebo“ oca Utemeljitelja

Petak, 9. 12. 2016.

{image:38:medium}Sestre Služavke Maloga Isusa, provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavile su 8. prosinca 2016. godine dan Provincije - svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM i dan preminuća oca Utemeljitelja, sluge Božjega Josipa Stadlera. Samoj proslavi prethodila je trodnevna priprava u samostanu „Egipat“. Prije slavlja svete mise sestre odgojiteljice i djeca Stadlerova dječjeg Egipta (SDE-a) animirali su meditativni program s ciljem zornog predstavljanja događaja kojega slavimo. 

Trodnevna priprava za svetkovinu Bezgrješne
            Kroz tri dana, od 5. do 7. prosinca 2016. djeca su sa sestrama odgojiteljicama nastojale približiti sestrama događaje vezane za svetkovinu Bezgrješnog Začeća.
            Prvi dan trodnevnice djeca SDE-a su sa s. M. Klarom Jerković scenski prikazala događaj iz Utemeljiteljevog života o poznatom brodu Imakulata; što ga je Stadler kupio i njime dugove vraćao. Prodajom broda Imakulate uspio je vratiti sve dugove prije svoje smrti. Dočarali su njegovu zabrinutost i razgovor s tajnikom oko dugova, te sreću i zadovoljstvo kod isplate dugova. Hvala ti Imakulato što si pomogla našem Utemeljitelju da otplati sve dugove,  i uđe u radost Gospodara svoga čista i slobodna srca od zemaljskih briga.
            Nakon toga, u 18.00 sati uslijedilo je slavlje svete mise koje je predvodio svećenik u miru prof. Božo Odobašić, uz sudjelovanje sestara i djece Stadlerova dječjeg Egipta te sestara iz zajednice u Apostolskoj nuncijaturi i Nadbiskupijskom ordinarijatu. Izrazivši radost što je u Stadlerovoj kući sa sestrama i djecom, u prigodnoj propovijedi prof. Božo je, tumačeći riječ Božju, naglasio Božju vijernost svojim obećanjima, od Adama i Eve, preko proroka, do konačnog ispunjenja u Isusu Kristu. Govoreći o misnim čitanjima dana kazao je kako živimo u vremenu u kojem Isus hita da nas spasi. U tome nas hrabri i prorok Izaija koji govori da će pustinja oživjeti, klecava koljenja će se učvrstiti. Lukino evanđelje nam predstavlja Isusa među mnoštom i donose mu bolesnika kojega ozdravlja. I mi smo danas svjedoci da Isus pretvara bol u liturgiju slave. On hodi pred nama. Vidljive su nam Njegove stope. Marija ih je prva prošla. Uspela se na goru i prokrčila nam put. Isus hita da nas spasi i mi hitajmo Njemu u susret i živimo radosno! Bile su to poticajne i ohrabrajuće riječi propovijedi upućene nazočnima.  
            Drugi dan, djeca SDE-a sa s. M. Jelenom Jovanović su zorno predstavila trenutak Utemeljiteljeva preminuća, njegove zadnje trenutke koji su bili ispunjeni mukom, ali i blizinom sestara, svojih duhovnih kćeri, te njegovu odanost molitvi brevijara i pouzdanja u Boga do zadnjega časa smrti. Svetu misu u 18.00 sati slavio je p. Luka Lučić, koji je u prigodnoj propovijedi podsjetio na Stadlerov život, djelo i kreposti te vjernost Bezgrješnoj. U propovijedi je kazao kako se usudio usporediti poziv i život sluge Božjega Stadlera sa životom Svetoga Pavla i njegovim putovanjima u službi širenja Evanđelja. Sluga Božji Stadler iz rodnoga Sl. Broda kreće put Požege, Zagreba, Rima, ... Sarajeva, ... Providnost i milost Duha Svetoga upravljaju njegovim putovima. ... U sebi je nosio želju za redovničkim životom, posebno u Družbi Isusovoj, što će uroditi dobrom suradnjom s ocima Isusovcima, posebno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kad pogledamo u život sluge Božjega Stadlera dolaze do izražaja dvije temeljenje nutarnje stvarnosti duha: ljubav prema Presvetom Srcu Isusovu i Pavlovska ljubav prema Svetome pismu, a uz to i apostolat pisane riječi. Vedro je i strpljivo nosio sve križeve - poteškoće. Njegova ljubav prema "Malom Isusu" utjelovila se u osnivanju sestara "Služavki Maloga Isusa" (SMI).  Posebno je štovao Bl. Djevicu Mariju, što je preporučio sestrama i vjernome puku svoje nadbiskupije. I danas njegova blizina nije umanjena, a očituje se u oporici koja je iznad vremena i prostora: "Nitko vas neće voljeti kao ja!" Zato ga zamolimo: "Prijeđi da nam pomogneš". Bile su to riječi patra Luke kojima je zaključio propovijed i osvijetlio dragi nam lik sluge Božjega Stadlera. 
          Treći dan djeca SDE-a su sa s. M. Sandrom Kapetanović scenski prikazala događaj ukazanja Bezgrješne u Lurdu. Prikazali su Bernardicu kako je, oskudno obučena, tražila drva sa svojim prijateljicama, te doživjela ukazanje BDM - Bezgrješne. Bilo je dirljivo vidjeti djecu i sestre kako predstavljaju dođaj Lurda u scenskom prikazu.
Misno slavlje predslavio je vlč. Marko Perić, svećenik u miru, koji je također u prigodnoj propovijedi govorio o velikom Otajstvu Bezgrješne i njezinom moćnom zagovoru u našem životu. Na uočnicu Bezgrješnog začeća u središte pozornosti stavio je Mariju bez grijeha začetu, koja je i u samome času začeća sačuvana od svake sjene istočnoga grijeha. " ... Na Mariji je Bog primijeni najsavršeniji način otkupljenja... Marija je dakle radi predviđenih Kristovih zasluga unaprijed otkupljena i tako sačuvana od ljage istočnog grijeha." istaknuo je vlč. Marko citirajući oštoumnog crkvenog naučitelja Ivana Duns Skota. Nauk Crkve o Bozgjrešnom začeću potvrdila je i sama BDM kada se ukazala u Lurdu i rekla svoje ime: "Ja sam Bezgrješno začeće." Pri završetku propovijedi vlč. Marko je ispričao dirvljivu priču: " U nekoj protestantskoj obitelji u Berlinu živjela je mlada djevojka jedinica kći i jedina radost i nada svojih roditelja. Za osamnaesti rođendan dobila je od roditelja 20 maraka. Puna veselja otišla je u grad da za taj novac nešto kupi. Kao veliki izbirač izabirala je stvarčice i nijedna joj nije bila dosta lijepa. Najednom zastane pred jednim izlogom i zagleda se jadan mali kip neobično lijepe žene. Svidi joj se i kupi ga, a koštao je upravo 20 maraka. Ona nije znala koga predstavlja taj kip, ali joj se svidio i radosno ga ponese kući. Uniđe u sobu k roditeljima i svečano proglasi da će se njezin kip zvati "Najljepša". ... Jednog dana njezine katoličke prijateljice povedu je u katoličku crkvu i na njezino iznenađenje opazi na oltaru sličan kip njezinom, kojeg tako voli i dnevno obasipa cvijećem. Tada je saznala tko je njezina "Najljepša". Odmah je prešla na katoličku vjeru i životom služila svojoj "Najljepšoj"." Marija uistinu to i jest najljepša, jer je jedina od svih ljudi i žena bez grijeha začeta. Porukom ove priče zaključio je propovijed vlč. Marko Perić i potaknuo na ljubav i vjernost Mariji - Bezgrješnoj majci.
            Trodnevno zajedništvo djece i sestara u molitvi i slavlju Bezgrješne bilo je na čast i slavu uzvišene zaštitnice provincije Bezgrješnog začeća BDM i spomendana preminuća velikoga štovatelja Bezgrješne - sluge Božjega Josipa Stadlera. I oni najmanji i najstariji, svi su rado sudjelovali u slavlju. Djeca su svaku večer  uživala u malim zadatcima koje su ispunjavali, a sama trodnevnica im je bila jako zanimljiva.  Sestrama se također dopalo njihovo scensko kazivanje događaja vezanih uz svetkovinu Bezgrješne.
             Hvala i slava Isusu što nam je darovao svoju Bazgrješnu majku za majku.
  s. M. Klara J./s. M. Kristina A.
 
8. prosinac 2016. 
           Na dan svetkovine Bezgrešnog začeća BDM sestre Služavke Maloga Isusa su se u većem broju okupile u sarajevskoj prvostolnici na slavlje svete mise u 10.30 sati koju je predslavio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar uz koncelebraciju deset svećenika, asistenciju bogoslova te sudjelovanje bogoslovske zajednice, župljana i hodočasnika Prijatelja Maloga Isusa iz Prozora.
            U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je podsjetio da Vrhbosanska nadbiskupija slavi svoju suzaštitnicu Bezgrješno Začeće BDM i obilježava dan smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, te dan sarajevske Provincije sestara Služavki Malog Isusa. U prigodnoj propovijedi kazao je da se čovjek, nakon grijeha pred Bogom osjeća gol i siromašan i zato se skriva. Unatoč čovjekove grješnosti Bog traži čovjeka jer ne želi i ne može biti bez njega. I to je najljepša radosna vijest. Podsjećajući na Božje obećanje koje je dao dok je izgonio Adama i Evu iz zemaljskoga raja, da će njihov potomak zmiji satirati glavu, mons. sudar je naglasio da Bog, ne samo da nije zaboravio čovjeka nego mu je poslao svoga Sina. Bog ne zaboravlja! Zato izabire Majku po kojoj će se to obećanje ispuniti. Blažena Djevica Marija je postala Isusova majka u onom trenutku kada ga je začela u srcu, prihvaćajući Božju riječ, njegov plan, poziv na suradnju.
            Na kraju Mise, na poziv biskupa Sudara, svi su pošli u dno katedrale na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Euharistijsko slavlje je završeno zajedničkom molitvom za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i svečanim blagoslovom. Sestre Služavke Maloga Isusa su se zadržale na grobu oca Utemeljitelja otpjevavši pjesmu u njegovu čast „Još i danas dobri pastir živi“ s molitvama u srcu da ga zajedno sa Vrhbosanskom crkvom mogu častiti kao blaženika. Sestrama se u molitvi i pjesmi pridružila Klapa DIVNA iz Trpnja i okolice na otoku Pelješcu. Na grobu sluge Božjega Stadlera otpjevali su božićnu pjesmu u čast Djetetu Isusu. Bile su ganute sudjelovanjem u misnome slavlju i moliltvom na Stadlerovu grobu. Bogu su zahvaljivale za milosti koje im je podario povodom dolaska u Sarajevo i nastupa na srajevskom koncertu Kao nekad pred Božić. O sluzi Božjem Stadleru su slušale i čitale, a sada i na njegovu grobu molile. Bio to za: Ivanu Jelaš, Anu Šundrica, Đurđicu Andručević, Marinu Jović, Oliveru Rašić, Elenu Vukasović, Snježanu Domaćin i Veselu Milović posebno dragi Božji darovi. 
            Slavlje je nastavljeno u samostanu „Egipat“ gdje su se sestre sa prijateljima okupile oko obiteljskog stola uz razgovor, pjesmu i druženje.
            Neka Dijete Isus i Bezgrešna Djevica Marija uvijek žive u našim srcima i po nama čine djela ljubavi u ovom svijetu žednom ljubavi!
s. M. Jelena Jovanović
  Vijesti - Sve