Proslava 100-te obljetnice rođenja Josipa Stadlera u Zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu

Proslava 100-te obljetnice rođenja Josipa Stadlera u Zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu

Subota, 8. 12. 2018.

Sluga Božji Josip Stadler, Utemeljitelj naše Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, za vrijeme svog školovanja od 1862. do 1869. godine, boravio je u Zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu. Tu je i zaređen za svećenika 6. lipnja 1868. godine, a i nakon svog odlaska iz Zavoda i povratka u Domovinu ostao je povezan sa Rektorima Zavoda i svojim školskim kolegama. Danas, 100 godina nakon njegova preminuća, još živi spomen na njega u ovom Zavodu po našim sestrama koje su djelovale i djeluju na ovome mjestu.


Ove godine, i u Zavodu Germanicum et Hungaricum, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2018., na poseban je način obilježen veliki jubilej 100-te obljetnice preminuća našeg Oca Utemeljitelja, kako zbog velike važnosti za nas sestre Služavke Malog Isusa, tako i samog Zavoda koji se s ponosom sjeća još jednog velikana među mnogima koji su dio svog života proveli u njemu. Svečanost je započela svetom Misom u crkvi Zavoda koju je predslavio svećenik vrhbosanske nadbiskupije vlč. Ljubo Zadrić. On nas je u homiliji podsjetio na veličinu i velika djela Sluge Božjega Josipa Stadlera. Na poseban način je istaknuo njegovu veličinu u dijalogu s Bogom i ljudima konstatirajući kako „je doista bio arhitekt, ali ne zato što je uspio izgraditi nekoliko zgrada važnih za biskupiju, već zato što je izgradio mnoštvo znanja temeljenih na istinskom dijalogu s ljudima“. Moleći za njegovo proglašenje blaženim, u molitvu vjernika je uključio i cijelu našu Družbu, nova duhovna zvanja u njoj te naše pokojne sestre.

Po završetku svete Mise, okupili smo se za svečano pripremljenim zajedničkim stolom. Tu je sestrama ovaj veliki jubilej čestitao Rektor Zavoda p. Stefan Dartmann, SJ te pročitao pismo isusovačkog delegata za Zavod p. Tomasza Kota, SJ, upućenog sestri Provincijalki, ali poslanog i nama sestrama koje djelujemo u Zavodu danas. P. Kot ističe važnost prisutnosti sestara u Zavodu te njihovoj ulozi u odgoju novih svećenika, na poseban način zahvaljujući na primjeru služenja kojim podsjećaju sve njih na temelj njihova svećeničkog poziva. Zahvalu i lijepe riječi u ime svih studenata sestrama su uputili i prefekti vlč. Manuel Beege i vlč. Gabrijel Kavčić, a potom su hrvatski studenti zapjevali pjesmu naše s. M. Tihane Strancarić „Pod tvoju sjenu“, a pridružile smo im se i mi sestre Služavke Maloga Isusa.

I u poslijepodnevnim satima smo nastavile zajedničko druženje ponajprije sa ocima Isusovcima, a potom na poziv hrvatskih studenata u njihovoj rekreaciji. I tamo su nam se pridružili Rektor p. Stefan Dartmann, SJ i Ministar p. Norbert Frejek, SJ. Tom prilikom, u ime naših Hrvata, don Ante Dražina je istaknuo važnost koju za njih ima naša prisutnost među njima, radost što mogu ove dane živjeti s nama znajući da imaju nekoga tko ih prati molitvom i podrškom te nam čestitao ovaj jubilej darujući predivnu sliku Gospe od brze pomoći, one pod čijim je okriljem svoje dane djetinjstva živio i sam naš Otac Utemeljitelj.

Povodom obilježavanja 100-te obljetnice smrti Sluge Božjega Josipa Stadlera, u Zavodu je održana i prigodna izložba za koju je na poseban način zaslužan brat Marcus Pilatt, SJ. Tu su izloženi dokumenti iz arhiva Zavoda Germanicum et Hungaricum koji govore o životu našeg Oca Utemeljitelja u periodu njegova boravka u njemu. Bilo je tu od preporuka biskupa Haulika da ga se primi u Zavod na školovanje, od službenih dokumenata o njegovu školovanju, njegovim postignućima, zapisao o njegovu svećeničkom ređenju i slavlju Mlade Mise...karti o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini za vrijeme njegova dolaska u Sarajevo, pisma o uspostavu crkvene hijerarhije, pisama koja je on upućivao Rektorima Zavoda kao Nadbiskup…sve do izvještaja o početku procesu postulature za njegovo proglašenje blaženim i knjiga koje danas imamo kao izvor informacija o životu u predanju i neizmjernom pouzdanju u Božju providnost velikana naše crkve u Hrvata, našeg Oca Utemeljitelja Sluge Božjega Josipa Stadlera.

Ovim povodom zahvaljujemo svim ocima Isusovcima: Rektoru p. Stefanu Dartmannu, Ministru p. Norbertu Frejeku, p. Walteru Hecku, p. Arpadu Thótu te bratu Marcusu Pilattu, što su nam omogućili da zajedno proslavimo ovaj, za nas, uistinu značajan i velik jubilej te što potiču da uspomena i na našeg Oca Utemeljitelja, koji je ovdje boravio, živi kao primjer onima koji danas dolaze i borave u Zavodu Germanicum et Hungaricum pripremajući se zakoračiti putem svećeničkog života. Neka nam svima njegov primjer bude uvijek pred očima i nasljedujmo ga radosno služeći onima kojima smo poslane, a našem Ocu Utemeljitelju bila slava u vijeke!

s. M. Martina Vugrinec, SMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve