Proslava blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika

Proslava blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika

Ponedjeljak, 12. 2. 2024.

U domu za starije i nemoćne pri samostanu "Antunovac" u Novoj vesi i samostanu "Betlehem" na Kraljevcu u Zagrebu, obilježen je Dan bolesnika.

Duhovna priprava za blagdan Gospe Lurdske u samostanu "Antunovac" započela je u četvrtak 8. veljače 2024., a štićenice doma imale su priliku razmišljati o svetosti i o zagovoru hrvatskog svetca kojem se bolesnici i njihova obitelj često utječu – Sv. Leopoldu Mandiću. Razmatranje o njemu iznijela je s. M. Snježana Bjelobrk. Kroz misao svetog Leopolda o Blaženoj Djevici Mariji „Imamo u nebu srce Majke, Djevice Marijo, majko naša, koja si podno križa prepatila koliko je najviše moguće ljudskom stvorenju, Ti razumiješ naše boli i zato nas utješi“ molili smo za zagovor Majke Božje Lurdske u svim njihovim patnjama i tjeskobama. Drugoga dana priprave 9. veljače, razmatranje o blagoslovljenoj starosti kroz lik starca Šimuna i proročice Ane, iznijela je s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica. Kroz pitanja i aktivno sudjelovanje štićenica imali smo priliku i čuti i njihova otvorena razmišljanja o starosti i životu te se obogatiti njihovim svjedočanstvima i razmišljanjima. Dugo čekanje, naizgled neispunjena Božja obećanja dio su i njihovih životnih priča, ali na pitanje kome je bilo lakše, starcu Šimunu ili udovici Ani, odgovori su bili različiti. Potaknute razmišljanjem o Gospi Lurdskoj, na kraju razmatranja štićenice su imale priliku doći u doticaj s vodom iz Lurda. Uz pjesmu i radost na licima svaka je štićenica imala priliku otvoriti svoje srce Gospodinu i povjerovati da Gospodin svojih ne ostavlja i ne zaboravlja. Uoči blagdana Gospe Lurdske, na spomedan bl. Alojzija Stepinca u samostanskoj kapelici proslavljen je Dan bolesnika, svečano misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Lukić. U zajedništvu s okupljenim štićenicama i sestrama u svojoj propovijedi je istaknuo povezanost života blaženog Alojzija Stepinca s našim životima. Nakon propovijedi uslijedio je obred bolesničkog pomazanja kojemu su pristupile štićenice doma i sestre.

U domu za stare i nemoćne samostana „Betlehem“, s. M. Marta Vunak, magistra novakinja te sestre novakinje, s. M. Tabita Kovačević i s. M. Viktorija Oršolić održale su trodnevnu pripravu za dan bolesnika. Tom prigodom sestre su pripremile izlaganja o svetim ženama katoličke Crkve te molitveni dio programa. Prvi dan trodnevnice animirala je s. M. Tabita Kovačević koja je predstavila starozavjetnu junakinju Juditu. Ona je bila obična žena koja je pripadala izraelskom narodu te ju je ta pripadnost značajno obilježila. Nadarena od svevišnjeg Boga mnogim naravnim talentima i ljepotom stavila je te iste darove u službu svog naroda kad je odigrala značajnu ulogu ulaskom u protivnički tabor. Judita može biti primjer kako prirodne darove možemo staviti u službu ostvarenja Božjeg plana spasenja. O liku svete Monike govorila je s. M.
Viktorija Oršolić na drugom danu trodnevne priprave. Sveta Monika je bila žena neizmjerne strpljivosti, blagosti i pouzdane molitve. Godinama je unatoč svim preprekama i križevima molila za obraćenje svojih najbližih, nije ih napuštala ni onda kada se to činilo kao jedina ispravna odluka, a ta njezina ustrajna suradnja sa Božjom milošću uspjela je pridobiti duše njezine svekrve, supruga i sina, sv. Augustina, za Krista. Slušajući o ovoj svetici mogli smo uočiti kako predana molitva i neslomljiva nada jedne žene i majke može učiniti velika čuda. Treći i posljednji dan priprave bio je posvećen ženi iz hrvatskog naroda, službenici Božjoj Marici Stanković sa čijim životom nas je upoznala s. M. Marta Vunak. Imali smo priliku čuti o jednostavnosti i malenosti ove žene čiji život se naizgled ne čini nikako drugačijim od bilo koje druge žene njezina ili našega vremena. Gajila je veliku ljubav prema Bogu, svojoj domovini i narodu te prema istini za koju je bila spremna podnijeti osude tadašnje vlasti. Ona nam je primjer kako se svetost zapravo nalazi u djetinjoj malenosti kojoj svi trebamo težiti. Susreti sa štićenicama doma bili su ispunjeni veselim razgovorima i glazbenim točkama, a druženje i trodnevna priprava zaključeni su znakovito uz vodu iz svetišta u Lurdu.

s. M. Snježana Bjelobrk i s. M. Viktorija Oršolić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve